Tuesday, 6 July 2010

Wakil Gerak Usahawan Muslim Ke China

Hujung minggu baru-baru ini 2 orang wakil dari Gerak usahawan Muslim atau GUM telah berlepas ke negara China bersama-sama dengan delegasi perniagaan dari kerajaan negeri Kelantan.

2 orang wakil tersebut adalah En Shahabudeen yang merupakan seorang usahawan dalam perniagaan peruncitan barangan negeri China dan seorang lagi adalah Tuan Haji Mohammad Hasyim, seorang motivator perniagaan dan juga pakar sejarah politik.

Tujuan delegasi adalah untuk mempromosikan ekspo perdagangan yang bakal dianjurkan di negeri Kelantan pada bulan oktober nanti dan juga untuk meninjau peluang kerjasama perniagaan di antara usahawan Malaysia dan negeri China.


Sebelum berlepas ke sana  satu perjumpaan di antara ahli-ahli GUM dengan koordinator delegasi ke China telah diadakan di sebuah hotel terkemuka di Kuala Lumpur. Ahli GUM telah diberikan penerangan tentang aktiviti ekonomi yang bakal dilaksanakan terutamanya potensi hubungan niaga diantara usahawan Malaysia dengan usahawan dari negara China.

Kita harapkan lebih banyak lagi lawatan serta promosi perniagaan yang bakal dijalankan akan dapat diturut serta oleh wakil-wakil dari GUM seluruh Malaysia agar dapat membuka minda para usahawan GUM dan seterusnya membina rangkaian perniagaan yang lebih berjaya.

Friday, 2 July 2010

Duduk Tegak Tidak Baik Utk Tulang Belakang

 
Saya terbaca satu kajian mengenai cara duduk yang betuk bagi mengelakkan kesakitan tulang belakang di sini.

Rumusannya ialah cara duduk yang betul amat sesuai untuk mereka yang pemalas tak buat kerja di pejabat kerana posisinya dalam keadaan melepak dan bersantai seperti menonton TV di rumah.

Selepas ini harap orang atau boss jangan marah jika saya duduk bersantai macam orang malas ketika bermesyuarat. Ha ha ha...!!!
Hey, we've just launched a new tips for small business blog. You'll like it - hidupringkas.com
Join Our Newsletter