Friday, 6 August 2010

Inilah Jalan Kami - Islam For All

"Perbezaan kejadian pelbagai bangsa dan warna merupakan
satu tanda kebesaran Tuhan agar kita saling kenal
mengenal antara satu dengan yang lain..."
"Allah juga yang menjadikan berbagai bangsa dan berbagai agama di atas mukabumi ini, jesteru itu sudah tentu ada jalan penyelesaian untuk umat Islam tinggal dan hidup bersama dengan berbagai bangsa dan berbagai agama di atas muka bumi ini".

Saya petik maksud kata-kata dari Prof Tariq Ramadan yang berucap di Kuala Lumpur baru-baru ini dalam ucapannya "Liberty In Islam".

Falsafah yang diucapkan oleh Prof Tariq Ramadan itu sebenarnya telah lama diaplikasikan oleh Yang Berhormat Dr Mujahid Yusuf Rawa dalam siri-siri ceramah memperkenalkan pegangan Islam di Gereja-gereja serata tanah Air.


Setakat ini sudah 10 gereja menjemput atau memberi laluan kepada Dr Mujahid menyatakan pendirian serta pegangan beliau sebagai pejuang politik berlandaskan Islam dan kali ini beliau diberi laluan berucap serta berdialog di sebuah gereja di Keningau, Sabah.

Ini merupakan satu sejarah seorang penceramah beragama Islam memberikan ucapan tentang pegangan serta perjuangan Islam di sebuah gereja di Keningau khususnya dan juga di Sabah pada umumnya dan dihadiri oleh ramai penganut Kristian dan juga ketua ketua agama lain seperti Hindu dan juga Buddha.

Para hadirin berebut berkenalan dengan Dr Mujahid sebelum
sesi penerangan.
Sesi penerangan di jalankan di perkarangan Gereja Anglikan St Margaret, Keningau yang mengumpulkan lebih dari seratus pendengar beragama Kristian. Mereka mendengar dengan penuh kusyuk sekali sebelum bangun bertanya beberapa soalan dalam sesi dialog pada akhir penerangan.

Di antara soalan-soalan yang ditanya adalah berkenaan dengan nama Allah yang sebelum ini menjadi satu isu yang besar di Semenanjung Malaysia sedangkan di Sabah ia telah lama diguna pakai sejak sebelum merdeka lagi.

Orang ramai mengambil tempat masing-masin sebelum
bermula acara bermula.
Ada juga soalan yang menyentuh tentang definasi Jihad dalam Islam yang menjadi satu perkataan yang amat ditakuti di kalangan penganut agama lain lebih-lebih lagi apabila disalah ertikan dan di sinonimkan dengan berperang dan berbunuh-bunuhan.

Semua soalan dijawab dengan tenang dan berhemah oleh Dr Mujahid dan amat memuaskan para hadirin yang mendengarnya. Ini dibuktikan apabila beberapa pendengar yang bangun memberikan pujian serta menyatakan perasaan lega mereka setelah memahami ucapan yang keluar dari mulut seorang pejuang Islam sendiri, dan ini juga menangkis andaian mereka selama ini bahawa Pas adalah sebuah parti ekstremis yang mereka samakan dengan pejuang Taliban di Afganistan.

Majlis bermula dengan memperkenalkan tetamu jemputan

Masih ada yang datang...
Ucapan pengenalan oleh YDP Pas Keningau
Ucapan aluan oleh Dr Nicholas James wakil PKR
Kerusi terpaksa di tambah apabila ramai para hadirin yang muncul
ketika sesi telah berlansung
Dr Mujahid tersenyum mendengar pujian, alu-aluan serta ulasan
dari para hadirin.
Majlis berakhir dengan senyuman kepuasan. Orang ramai mula bersurai
membawa seribu satu pengertian. Kerja kita hanya menyampaikan
apa yang perlu di ketahui oleh semua manusia tentang agama Islam,
samada seseorang itu akan mendapat hidayah atau tidak,
Allah lebih mengetahuinya...

Lawatan Dr Mujahid Ke Hospital Keningau, Sabah

Kehadiran Dr Mujahid disambut mesra oleh pegawai
Hospital (Bertali leher)
Selepas di bawa melawat Batu Sumpah di Pejabat Daerah Keningai, rombongan Dr Mujahid di bawa menziarahi seorang imam yang terlantar di Hospital. Lawatan di sertai oleh Dr Nicholas yang kebetulan merupakan bekas salah seorang Doktor yang bertugas di Hospital tersebut sebelum beliau meletakkan jawatan.

Apabila ditanya kenapa beliau meninggalkan perkhidmatannya bertugas di Hospital kerajaan, Dr Nicholas memberitahu ia dibuat atas dasar prinsip setelah dia begitu lantang menhkritik kerajaan dan aktif dalam kegiatan politik pembangkang. Adalah lebih baik dia berhenti sahaja dan membuka klinik persendirian dan meneruskan usahanya menjadi pencabar kepada pemerintah yang ada sekarang. Nampaknya Dr Nicholas memahami bahawa adalah tidak elok membuang najis dan makan pada tempat yang sama.


Ziarah melihat pesakit di hospital menjadi agak formal apabila pihak hospital mengetahui kehadiran Dr Mujahid di hospital tersebut, apalagi Dr Nicholas mengenali hampir semua orang serta pengarah yang bertugas di Hospital Keningau.

Hospital keningau telah beroperasi sejak 13 Mei 1957 bermula sebagai Cottage Hospital pada ketika itu. Pembesaran demi pembesaran sejak dari permulaannya melahirkan sebuah hospital yang besar kini yang mempunyai kapasiti sebanyak 212 buah katil.

Namun agak malang apabila Hospital yang berharga lebih dari RM200 juta itu kekurangan doktor pakar yang dapat menampung pertambahan penduduk di daerah keningau. Rata-rata Sabah mengalami kekurangan doktor terutamanya di daerah pendalaman. Ramai doktor di ambil secara kontrak dari luar negara seperti India, Pakistan dan lain-lain bagi menampung kekurangan ini.


Keperihatinan seorang pemimpin sedikit sebanyak meredakan penyakit

Menziarah pesakit lain di Hospital sambil memperkenalkan diri dapat
memperkenal serta mempromosikan parti Pas kepada penduduk Keningau

Salah seorang kawan rombongan Dr Nicholas yang terlantar turut diziarah.
Bersemangat sekali dia berjabat tangan dengan Dr Mujahid

Pihak Hospital meminta Dr Mujahid mengisi buku pelawat
sebagai tanda kenangan sambil di lihat oleh YDP Pas Keningau.

Thursday, 5 August 2010

Tiba Di Kota Kinabalu, Sabah

Bergambar beramai-rami sebaik sahaja tiba
di Kota Kinabalu

Kami tiba di lapangan terbang antarabangsa Kota Kinabalu pada pukul 11.45 malam dan di sambut oleh rakan-rakan dari Keningau yang datang membawa 3 buah kenderaan.

Setelah bersalam-salaman kami di bawa ke Tanjung Aru sebelum meneruskan perjalanan ke Keningau, untuk makan malam, walaupun jam menunjukkan pukul 12 tengah malam, perut terasa amat lapar kerana masih belum diisi.


Berkenalan dengan Ustaz Satimin (berkaca mata)
sementara menunggu hidangan tiba.
Berbual-bual dengan rakan dari Keningau
Sambil menunggu hidangan tiba saya berkenalan dengan Ustaz Satimin yang berketurunan Dusun walaupun namanya kedenganran seperti nama jawa. Saya bertanyakan kenapa namanya seperti nama orang jawa sedangkan dia berketurunan Dusun.Pulun makan sebaik sahaja dihidangkan.
Dia hanya tersenyum dan memberitahu bahawa keluarganya serta orang kampungnya masuk islam dan mempelajari ilmu islam dari seorang alim keturunan Jawa yang datang ke Keningau pada tahun 1973 dahulu. 

Sampai di Keningau setelah tidak berhenti mendaki dan
menuruni Banjaran Crocker selama hampir 3 jam
Dia memulakan cerita bahawa ayahnya masuk islam pada tahun 1953 kerana mendengar marhaban dari kampung sebelah yang ayahnya kunjungi. Kampung sebelah ayahnya telah lama masuk islam sebelum penduduk kawasan kampung yang di diami ayahnya masuk islam.Semua yang datang diberikan kemudahan penginapan
berupa sebuah rumah teres satu tingkat yang lengkap
 kepunyaan YDP Pas Keningau.
 Satu penghormatan kepada YDP Pas keningau
 yang berkorban demi dakwah.
Setelah masuk islam tiada apa perubahan yang berlaku selain daripada meninggalkan makan babi dan minum arak. Segala ibadat lain seperti solat dan puasa tidak pernah dilakukan kerana tiada sesiapa yang datang mengajar atau memberikan penerangan.Solat subuh di Masjid Keningau pada pukul 4.46 pagi.
Ini bermakna mereka di islamkan tanpa ada tindakan susulan dari segi ilmu dan amalan. Sesuatu yang amat menyedihkan dan memalukan umat islam kita di Malaysia yang telah lama menjadi muslim.

Suasana pagi di Taman Luagan
Sehinggalah pada tahun 1973, datang seorang jawa dari Indonesia ke tempat mereka dan mendapati penduduk di sana terlalu jahil dan dahagakan ilmu, maka orang jawa tersebutpun mula memberikan sedikit sebanyak ilmu tentang islam dan beliau menetap di situ meneruskan segala pengajarannya sehinggalah beliau meninggal dunia. Sungguh besar jasa orang jawa itu dan sudah tentu banyak pahalanya.

Rumah orang kampung di sebelah Taman Luagan.
Ustaz Satimin memberitahu jumlah penduduk islam di Keningau adalah dalam linkungan 36%, selainnya adalah beragama Kristian atau Pagan. Penduduk Islam di Keningau sekarang ini merupaka generasi ketiga yang telah menjadi Islam dan sekarang ini telah ada beberapa Ustaz lulusan dari Universiti Al-Azhar di Keningau.

Berbual di waktu pagi ketika bersarapan yang di sediakan
 oleh rakan-rakan dari Keningau.
Setelah makan kami bertolak dari KK ke Keningau melalui Putatan, Kinarut Papar dan Kimanis. Perjalanan mengambil masa lebih dari 2 jam dengan mendaki dan menuruni Banjaran Crocker. Jalan yang dibina amat curam serta merbahaya bagi mereka yang tidak biasa melauinya.

Pembantu Khas Dr Mujahid bergambar kenangan dengan
YDP Pas Keningau.
Cuma kami merasa sedikit rugi kerana tidak dapat melihat pemandangan indah di atas kemuncak banjaran di waktu malam tersebut. Perjalanan akhirnya sampai di Keningau pada pukul 4 pagi dan kami terus di bawa ke Taman Luagan, ke sebuah rumah teres kepunyaan YDP Pas Keningau yang bermurah hati meminjamkan kepada kami 8 orang untuk selama 5 hari.

Oleh kerana subuh di Sabah masuk awal maka kami tidak mahu tidur sebelum mengerjakan solah subuh dahulu. Saya keluar rumah apabila mendengar bunyi pintu pagar di buka oleh jiran dan mendapati dia sedang bersiap mahu ke Masjid. Atas pelawaannya saya mengikutinya bersolat jemaah di masjid Keningau.Wednesday, 4 August 2010

"Misi Ceramah Di Gereja" Sampai Ke Sabah - Dr Mujahid

Dr Mujahid Yusof Rawa bukanlah satu nama yang asing bagi peminat politik tanahair kita. Kalau tak kenal Dr Mujahidpun tentu ramai yang kenal atau pernah mendengar nama bapanya Yusof Rawa yang pernah berkhidmat sebagai Duta Besar di Iran pada tahun 1975.

Dalam sebelas ahli keluarga Pak Yusuf Rawa, hanya Dr Mujahid yang menuruti jejak langkah arwah bapanya terjun ke dalam bidang politik. Dr Mujahid kini menjawat jawatan Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional, Timbalan Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang dan juga Yang Dipertua Pas Kawasan Bayan Baru.

Memulakan pendidikan awal di Pulau Pinang sebelum mengikuti ayahnya berkhidmat di Iran pada tahun 1975 dan kembali ke Malaysia melanjutkan pelajarannya di Penang Free school pada tahun 1978. Dr Mujahid memperolehi ijazah dari Universiti Al-Azhar pada tahun 1991 dan selanjutnya memperolehi ijazah doktor Falsafah (UPM) dalam bidang Siasah Syariyyah pada tahun 2007.


Melihat latarbelakangnya dalam bidang keilmuan berserta pendedahan pergaulan dengan pelbagai agama dan bangsa, tidak syak lagi beliau merupakan orang yang amat cocok memegang teraju kepimpinan ke arah perpaduan nasional dalam parti yang diperjuangkannya iaitu Pas.

Ketika para ustaz dari rakan-rakan partinya sibuk berceramah di serata masjid dan surau, Dr Mujahid membuat satu pembaharuan dalam meneroka usaha dakwah serta menanam kefahaman Islam kepada non-muslim dengan mengatur siri ceramah di gereja-gereja yang banyak terdapat di negara kita ini.

Setakat ini beliau telahpun mendapat peluang berceramah di 10 gereja di kawasan semenanjung terutamanya di sebelah utara negara kita, dan baru-baru ini beliau diberi kesempatan menyatakan perjuangannya di sebuah gereja di Keningau, Sabah.

Dr Mujahid bertolak bersama dengan 7 orang lagi delegasinya pada 29 Julai 2010, pada pukul 9 malam dari Lapangan Terbang Bayan Lepas, Pulau Pinang bagi menyahut jemputan berdakwah yang telah di Atur oleh Pas Keningau.

Saya akan cuba membuat laporan serta pengalaman secara ringkas dengan disertakan gambar-gambar menarik sepanjang kembara dakwah di Sabah dalam siri-siri yang berikutnya.

Aku Kesunyian...

Adakah anda mengenali pemuda dalam gambar ini? tidak penting jika anda tidak mengenalinya kerana ia hanya dijadikan sebagai model latihan mengambil gambar. Berikut dipaparkan hasil gambar yang telah diambil menggunakan kamera kompak Ricoh GX200, setelah di edit sedikit sebanyak bagi menimbulkan gambar yang lebih menarik.Hey, we've just launched a new tips for small business blog. You'll like it - hidupringkas.com
Join Our Newsletter