Tuesday, 7 December 2010

Jualan Kamera DSLR Sony Atasi Nikon Di Taiwan

Hasil jualan yang tinggi siri NEX daripada Sony berjaya menjadikan Sony nombor 2 selepas canon mengatasi jualan kamera Nikon yang turun mendadak hampir 20%.

Bukan kerana Kamera Nikon tak bagus, tetapi masalah pengeluaran yang dihadap oleh Nikon tak dapat menampung permintaan.

Baca laporan di sini.

Saturday, 4 December 2010

Tinggal Berdekatan Jalanraya Utama Penyebab Anak Lahir Tak Cukup Bulan !

Kajian daripada penyelidik Jepun terhadap 14,000 kelahiran mendapati mereka yang tinggal dalam linkungan 200 meter dari jalan utama berisiko melahirkan anak tak cukup bulan sebanyak 50% iaitu kurang daripada 37 bulan.

Risiko melahirkan anak kurang dari 32 minggu pula adalah 60% dan kurang daripada 27 minggu adalah 80%!. Mengikut spesifikasi WHO, anak lahir tak cukup bulan adalah yang lahir kurang daripada 37 bulan selepas dikandungkan.


Para penyelidik percaya ianya berpunca daripada tahap pencemaran udara dan juga bunyi yang terdapat pada kawasan yang sibuk dengan lalulintas.

Klahiran anak yang tak cukup bulan mendatangkan risiko kelahiran yang tidak sempurna terhadap bayi seperti cacat penglihatan dan juga cacat pendengaran.

Jika kita mahu membeli rumah untuk didiami selepas ini, pastikan faktor di atas diambil kira agar ibu yang mengandung tidak mengalami masalah lahir anak tak cukup bulan dan juga masalah-masalah lain.

Baca laporan terperinci di sini.

Friday, 3 December 2010

Minyak Petrol Ron 95 Naik Harga Tengah Malam Ni !

Baru dapat berita yang minyak Ron 95 pula akan naik tengah malam ni. Baru beberapa hari lalu Ron 97 dah naik dan kerajaan kata yang akan ikut harga pasaran hanyalah Ron 97 dan Ron 95 tak akan naik, tapi nampaknya tak jadi macam tu. Harga diesel juga akan naik tengah malam ni.

Kita tunggu tengah malam ni samada berita tersebut benar atau tidak.

Thursday, 2 December 2010

Seluar Mandi Perenang Singapura DiKritik Rakyat Sendiri

Gambar bulan sabit melintang naik ke atas menimbulkan kritikan !!!
Pasukan Polo Air Singapura sewaktu di Asian Games lalu tak sangka seluar mandi mereka yang direka khas menggunakan logo bendera Singapura dengan niat untuk menarik perhatian mendapat kritikan dari rakyat mereka sendiri.

Bentuk yang paling menonjol sekali pada selur dalam tersebut adalah gambar bulan sabit yang berada di depan melintang naik ke atas.

Memang mereka telah berjaya mereka cipta corak yang menarik perhatian, malangnya perhatian yang tak diingini.

Harap negara kita dapat belajar dari pengalaman Sinagpura dalam mereka cipta pakaian sukan. Baca di sini untuk berita asal.
Hey, we've just launched a new tips for small business blog. You'll like it - hidupringkas.com
Join Our Newsletter