Friday, 7 January 2011

Nikon D7000 Kamera DSLR Paling Popular Di Pasaran

Nikon mengambil tempat pertama dan kedua di pasaran kamera DSLR mengatasi semua kamera lain dengan model D7000 menduduki tempat pertama dan D3100 menduduki tempat kedua.

Tempat ke tiga memberikan kejutan dalam pasaran kamera DSLR apabila Sony dengan model Alpha SLT A55 menjadi pilihan hasil daripada keupayaannya sejak 2 tahun kebelakangan ini mengeluarkan kamera DSLR yang berkualiti.

Tempat ke empat di bolot oleh Canon Rebel T2i EOS 550D.

Pasaran kamera DSLR dijangkakan meningkat lebih tinggi pada tahun-tahun yang akan mendatang mengikut unjuran pakar. Kepada para usahawan Melayu, masih belum terlewat lagi untuk menceburi bidang perniagaan kamera ini.

sekarang merupakan masa yang baik untuk memulakannya bagi memenuhi kekosongan perniagaan dalam bidang ini, orang melayu yang meminati kamera di malaysia sudah meningkat dengan mendadak sekali, jangan lepaskan peluang ini.

Ikuti laporan berita di sini.

Bahaya ! SPA Ikan

Anda pernah tengok orang lipat kaki seluar dan masukkan kaki separas betisnya ke dalam air yang penuh berisi ikan kecil. Ada banyak terdapat di pusat membeli belah sekarang ini.

Terima email dari seorang kawan mengenai rawatan 'fish-spa' tersebut yang didakwa tidak selamat. Sahih atau tak sahih elok dijauhkan sahaja sehingga dibuktikan selamat. baca salinan di bawah.Kementerian Kesihatan UAE memberi amaran bahawa rawatan kaki/kulit alternatif/kosmetik yang menggunakan ikan seperti yang dipaparkan pada gambar di atas boleh menyebarkan penyakit bahaya.


Akhbar Al Khaleej yang memetik kata-kata Dr Amin Al Amiri, “Penggunaan ikan-ikan sebagai rawatan boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramai kerana rawatan ini boleh menyebarkan penyakit termasuk hepatitis dan AIDS/HIV.”

Tambah Dr Amin, “Sesetengah orang mungkin mengalami penyakit berbahaya dan virus pada luka mereka akan mudah dipindahkan kepada orang lain melalui ikan dan air.”

Prosedur rawatan yang dibangunkan di Turki ini digunakan untuk merawat kulit termasuklah penyakit psoriasis. 

Pesakit/orang ramai dikehendaki meletakkan kaki di dalam sebuah kolam kecil yang berisi ikan kecil (ikan garra rufa atau ikan chin chin). Ikan-ikan ini akan “memakan” sel-sel kulit yang telah mati pada kulit pesakit.

Untuk makluman, rawatan kaki menggunakan teknik ini diharamkan di 14 buah negeri di Amerika Syarikat

Wednesday, 5 January 2011

12 Negara Terbaik - Perkembangan Ekonomi 2011

Ekonomi Ghana berkembang amat laju
Berikut senarai 12 negara terbaik bagi tahun 2011 berdasarkan unjuran GDP masing-masing: Ini adalah unjuran bagi tahun 2011 dan bukanlah GDP sebenar pada tahun 2010.

Nampaknya negara kita tidak termasuk dalam senarai dan ke belakang walaupun berbanding dengan Laos.
 1. Ghana 20.146%
 2. Qatar 14.337%
 3. Turkmenistan 12.178%
 4. China 9.908%
 5. Liberia 9.003%
 6. India 8.43%
 7. Angola 8.251%
 8. Iraq 7.873%
 9. Ethiopia 7.663%
 10. Mozambique 7.548%
 11. Timor Leste 7.4%
 12. Laos 7.395%

Saturday, 1 January 2011

Senarai Benda Pupus Ditelan Zaman - Siri 2

Sambungan daripada tulisan lalu tentang benda yang semakin mula hilang ditelah kemajuan.

8.  Sistem dail internet. Anda tentu masih ingat dulu kita akan mendail melalui telefon dan akan kedengaran bunyi nyaring bising sebelum kita di sambungkan. Ia dah jadi alat ketinggalan zaman sekarang ini.

9. Buku ensiklopedia mungkin hanya menjadi barang hiasan almari sahaja dirumah. Lebih mudah menggunakan wikipedia sekarang ini yang penuh dengan segala maklumat.


10. Kedai-kedai CD masih lagi ada tetapi sedang laju digantikan dengan sistem download musik digital melalui internet. Kedai0kedai itu semua hanya menanti masa kepupusannya.

11. Telefon bertalian tetap. Mungkin hanya emak kita yang berumur 70 ke atas sahaja yang lebih selesa menggunakan telefon talian. Selain dari itu hampir di mana-mana telefon bimbit menjadi pilihan. Cuba semak jumlah telefon yang perlu dihantar oleh TM setiap bulan kepada pengguna, tentu ada perubahan yang amat ketara.

12.Kamera filem sudah menjadi bahan antik atau bahan penggemar mereka yang berjiwa retro. Ia digantikan oleh kamera digital yang jauh lebih mudah proses penggunaannya.

13. Yellow Pages atau buku alamat yang lain-lain seumpamanya menjadi bahan rujukan yang tak pernah dirujuk sekarang ini. Lebih baik menggunakan jari anda dan tekan, komputer akan menunjukkan segalanya. Tak payahlah buang duit tempa iklan barangan anda pada yellow pages dan lain-lain lagi.

14. Mesin Fax ? adakah anda masih mengunakannya lagi sekerap dulu?.

15. Wire sedang digantikan dengan oleh wireless. Walaupun masih ada tetapi mungkin tak akan dapat bertahan lebih lama.

16. Surat tulisan tangan adalah satu nostalgia kenangan masa lampau. Saya tak ingat bila kali terakhir saya menulis surat dengan menggunakan pen dan dakwat. Mungkin masa sekolah dulu agaknya.

17. Penguasaan BN di pesada politik negara. Selama berpuluh tahun BN menguasai majoriti 2/3 kerusi parlimen. Detik 2008 merupakan satu sejarah manis kepada pakatan pembangkang yang berkaya menafikan kemenangan 2/3. Adakah BN menuju kepupusan selepas ini, kita tunggu PRU-13.

Senarai Benda Makin Pupus Ditelan Zaman

Mungkin ada kanak-kanak yang tak tahu apa benda ini.
Masa berlalu semakin pantas dalam abad ini dan sudah tentu ia akan lebih laju lagi pada masa mendatang. Mungkin anda pernah mendengar tentang di antara tanda-tanda hampir kiamat adalah apabila masa setahun menjadi sebulan, sebulan menjadi seminggu, seminggu menjadi sehari dan seterusnya. Nampaknya ia memang telah benar-benar berlaku.

Seperti biasa masa berlalu, barang yang lama akan pergi digantikan dengan barang yang baru. Tak ada satu bendapun yang dapat bertahan lama mengharungi masa. Mari kita lihat sebentar sebahagian dari senarai barangan yang sedang pupus ditelan zaman. Moga ada faedahnya buat renungan.

1. Tape VCR dan juga VHS yang telah digantikan dengan VCD. VCD di perkenalkan di Amerika pada tahun 1997 dan bermula pada tahun 2000 ia mula menjadi pilihan pengguna dan menjalar ke seluruh dunia dengan amat pantas.


2. Agen Pelancongan. Selain daripada jabatan kerajaan dan juga korporat, agen pelancongan sebenarnya tidak diperlukan lagi oleh orang ramai untuk melancong. Ledakan tempahan melalui internet yang menyediakan berbagai kemudahan dari pembelian tiket, tempahan hotel, maklumat tempat lawatan dan sebagainya menyebabkan ia lebih cekap dan murah daripada menggunakan agen pelancongan.

3. Pudarnya batasan di antara waktu kerja dan waktu peribadi. Telefon bimbit, perhubungan yang tak pernah putus di mana sahaja kita berada menyebabkan pejabat bukanlah merupakan satu perkara yang penting lagi. Perhubungan sentiasa ada melalui smartphone dan seumpamanya. Kita berkemungkinan menuju ke arah bekerja tak henti sampai mati.

4. Kedai Buku mungkin tak akan dapat bertahan lebih lama. Kebanyakan syarikat yang tinggal sekarang hanyalah syarikat-syarikat gergasi yang besar. Itupun mereka telah mula berlaih arah dengan sistem penjualan buku melalui internet. Amazon dan lain-lain portal seumpamanya telah mengambil alih fungsi kedai-kedai buku kepada orang ramai.

5. Jam tangan mungkin hanya menjadi satu alat perhiasan atau petanda aras kemewahan golongan-golonga elite sahaja sekaran ini. Bagi mereka yang hanya memerlukan maklumat waktu, jam tangan telah digantikan dengan alat komunikasi, laptop dan lain-lain.

6. Peta mungkin akan menjadi bahan sejarah tidak lama lagi digantikan oleh sistem GPS. Seorang yang memiliki GPS datang ke Kuala Lumpur pertama kali akan dengan mudah mencari tempat yang hendak ditujunya berbanding dengan menggunakan peta kertas seperti dulu. Malu bertanya sesat perjalanan satu hari nanti bakal menjadi satu ayat asing bagi orang ramai.

7.  Sutuju atau tidak, kita kini lebih kerap menghantar sms daripada mendail kawan dan bercakap melalui telephone. Komunikasi melalui sms atau lain-lain bentuk pesanan teks sedang menggantikan perbualan telefon dengan amat pantas sekali.

....akn di sambung lagi selepas ini.
Hey, we've just launched a new tips for small business blog. You'll like it - hidupringkas.com
Join Our Newsletter