Friday, 6 May 2011

Apa Itu Nadir Bumi, Bahaya Tak ?

 
Pertamanya, apa itu Nadir Bumi (Rare Earth) ? 


Ianya adalah mineral atau batuan yang jarang ditemui di dalam bumi. Nadir Bumi ini dijadikan bahan asas untuk pembuatan barangan. 


Kereta Hybrid yang dikatakan selamat untuk alam sekitar sebenarnya adalah sebaliknya dalam proses pembuatannya.

Setiap motor untuk kereta Toyota Prius Hybrid mengandungi satu kilo Neodymium dan setiap baterinya pula mengandungi lebih dari sepuluh kilo Lanthanum.


Antara elemen atau jenis Nadir Bumi ini dan produk yang dihasilkan ialah :
Prometium - Bateri Nuklear


Scandium - Diguna untuk pembuatan peralatan aeroangkasa

Yttrium- Digunakan dalam pembuatan konduktor bersuhu tinggi dan penapis gelombang mikro

Lanthanum - Kaca refleksi tinggi, penyimpanan hidrogen, elektrod batteri, lensa kamera

Cerium - Agen Pengoksida, Serbuk pengilat, pewarna ceramic

Praseodymium - Magnet, laser, komponen lampu berkarbon, pewarna kaca dan gelas, pembuatan kacamata keselamatan

Thulium - Pembuatan mesin X-Ray mudah alih

Ytterbium - Agen pengurangan kimia, laser inframerah

Terbium - Pembuatan lampu kalimantan, laser

Gadolinium - Kaca refleksi tinggi, laser, tube x-ray, memori computer (RAM), agen MRI

Neodymium - Magnet, laser, pewarna ungu untuk kaca dan ceramic, kapasitor seramikPemprosesan Nadir Bumi (Rare Earth) terbesar didunia bertapak di negara China. Hampir 95% pemprosesan Tanah Jarang adalah dilakukan di negara China. Pemprosesan ini mendatangkan banyak kesan negatif kepada penduduk China, terutamanya kepada penduduk yang tinggal berhampiran kawasan pemprosesan ini.

Air yang terdapat dikawasan sekitaran didapati tercemar dengan bahan radioaktif dan tidak sesuai untuk diminum ataupun digunakan untuk penanaman. Bahan kimia bertoksik tinggi seperti asid, sulfat dan ammonia banyak digunakan dalam aktiviti pemprosesan ini.


Di wilayah Boutou, China, pihak pengkaji alam sekitar telah melarang air didaerah itu diguna untuk minum samada oleh manusia ataupun haiwan. Air di sana juga dilarang untuk tujuan penanaman.


Kini China mula mengurangkan pengeluaran Tanah Jarang akibat dari simpanan Tanah Jarang negara mereka yang semakin berkurangan. Tetapi permintaan untuk Tanah Jarang semakin tinggi kerana kebanyakan pembuatan bahan berteknologi memerlukan mineral dari Tanah Jarang.

Kalau kita mahu mengurangkan penggunaan bahan bakar seperti petroleum, kita perlu teknologi Hybrid. Teknologi Hybrid cuma boleh terhasil dengan penggunaan mineral dari Tanah Jarang.


Di China, pencemaran radioaktif dan alam sekitar dalam pengeluaran Nadir Bumi ini sudah lama dikenal pasti, tetapi kerajaan negara itu tidak menghentikan pengeluaran Nadir Bumi ini kerana ingin menguasai permintaan dan pasaran dunia. 

Mencarut Melegakan Kesakitan !

 
Kajian menunjukkan mereka yang mencarut atau menyumpah atau maki hamun dapat melegakan kesakitan yang sedang dialami.

Pakar megatakan ianya baik untuk kesihatan jika digunakan secara berhemat. Mereka yang jarang mencarut atau maki hamun didapati mampu menahan kesakitan selama 45 saat lebih lama daripada tidak mencarut.

Betulkah begitu?. Kekadang bila kita sakit terutamanya sakit hati, bila dilepaskan dengan menjerit serta memaki hamun perkara yang kita sakitkan tersebut memang dapat melegakan seketika perasaan yang gundah gulana.

Tetapi perlu diingat kesan selepas daripada mencarut itu boleh mendatangkan kemudaratan, apatah lagi jika kita sakit hati pada seorang kaki pukul lalu maki hamun didepannya, kita tak perlu tunggu lama untuk mendapat kesakitan yang lain pulak! Jadi jangan maki hamun main sedap hati saja.

Sesungguhnya sabar itu lebih baik.

Laporan asal kat sini.

Thursday, 5 May 2011

Macammana Rasa Bila Anda Ditembak Di Kepala?

Dengan kelajuan peluru bergerak sepantas 3,200 kaki sesaat, ia menerobos masuk ke dalam kepala anda dan keluar semula dengan amat pantas. 

Keupayaan berfikir, mengenang peristiwa, mencongak rasa hilang dengan kadar segera. Keseluruhan sistem otak berhenti berfungsi dengan pantas dan segera.

Jika anda di tembak pada bahagian dada, anda mempunyai masa antara 10 ke 15 saat untuk menyesali apa yang berlaku, berfikir sebentar macam mana nak jatuh atau menyedut beberapa perkataan terakhir dalam hidup anda sebelum otak anda berhenti berfungsi.


Jadi jika anda diberi pilihan untuk ditembak mati samada di kepala atau di dada, pilihlah di kepala, ia akan jadi kematian pantas dan tidak menyiksakan.

Tapi ingat...kesakitan yang kita panggil sakaratul maut itu tiada sesiapa yang akan dapat melarikan diri daripadanya walau dengan cara apa sekalipun anda mati.

Baca artikel asal yg lengkap di sini

Sunday, 1 May 2011

Sumpah ! Ini semua gambar dari h/phone !

 

Memandangkan sumpah telah menjadi satu keperluan dalam hidup sesetengah rakyat Malaysia bagi menyatakan kebenaran, maka kita mulakan entri ini dengan sumpah.

Ia mengenai koleksi 168 gambar super hebat yang diambil oleh orang ramai menggunakan hanya telefon bimbit. Lihat contoh gambar-gambar di bawah:

Anda boleh tengok keseluruhan koleksi gambar di sini.
Hey, we've just launched a new tips for small business blog. You'll like it - hidupringkas.com
Join Our Newsletter