Monday, 5 December 2011

Projek Parkir Bertingkat Gagal, Lim Guan Eng Perlu Bertanggungjawab - Ng Yen Yen

Bangunan parkir bertingkat bernilai RM15 juta yang dibina di kaki Bukit Bendera, Pulau Pinang terpaksa di musnahkan apabila projek tersebut gagal mendapatkan sijil pendudukan daripada Majlis Perbandaran Pulau Pinang.

Ketua Menteri Pulau Pinang menyatakan bahawa keseluruhan bangunan tersebut akan diruntuhkan, di rancang dan direkabentuk semua untuk dibina sebuah bangunan yang baru. 

Panel penyiasat yang mengaudit projek tersebut mendapati Arkitek dan juga Consultant kepada projek parkir itu bertanggung jawab terhadap kelemahan rekabentuk serta pembinaan bangunan.


Untuk membina semula bangunan parkir baru, kos sebanyak lebih daripada RM5.5 juta diperlukan dan dijangkan ia akan mengambil masa selama 15 bulan untuk siap.

Perbelanjaan projek bangunan parkit tersebut dikeluarkan oleh Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Pelancongan di bawah Menterinya Ng Yen Yen. Projek itu di serahkan kepada PDC sebagai badan yang mengurus dan mengendalikan urusan pembinaan bangunan tersebut di mana Lim Guan Eng merupakan pengerusi kepada PDC.

Agak menghairankan juga bagaimana kesilapan dan pembaziran sebegitu boleh terjadi dalam pemerintahan negeri Pulau Pinang. Biasanya PDC amat terperinci dalam urusan pemberian tender dan menapis semua kontraktor agar benar-benar berkelayakan.

Pasti ada sesuatu yang tidak kena dalam urusan pembinaan tersebut kerana amat menghairankan setelah keseluruhan bangunan siap dibina barulah di dapati ianya tidak selamat untuk digunakan, kenapa tak boleh dikesan dari awal?...mungkin mereka yang mahir dalam selok belok bangunan ada jawapannya. Sumber

Rapat Umum PR Di Stadium Malawati, Shah Alam

Saturday, 3 December 2011

Lagi Berita iPhone 4 Terbakar - Nasib Baik Tak Bakar Muka!

Satu laporan baru dari Brazil mendedahkan seorang pengguna hampir terbakar mukanya apabila iPhone 4 yang diletakkan berhampiran ketika sedang tidur tiba-tiba berasap dan terbakar. Dia terjaga dan segera bertindak meredakan kebakaran.

Ini berita kedua selepas dari berita pertama kebakaran berlaku dalam penerbangan di Australia. Apple, pengeluar iPhone dilaporkan bersedia menyiasat segala kejadian yang berlaku.
Lihat beritanya di sini

Serangga Terbesar Di Dunia

Namanya Giant Weta atau diterjemahkan menjadi "Raksasa Weta". Hanya terdapat di Little Barrier Island, New Zealand. Lihat rupanya di dalam gambar sebelah. Ia sejenis cengkerik yang biasa kita jumpa di kawasan kampung kita. Saiznya besar melebihi seekor burung atau tikus mondok.

10 Rekabentuk Blog Menarik Dan Berfungsi

Berikut blog-blog yang berorientasikan business dan bergantung hidup pada iklan yang menarik sebagai sumber inspirasi para blogger dalam merekabentuk blog mereka.

AdWeek The Next Web


Abduzeedo


The Verge


Fast Company Design


Bleacher Report


CNET


Gizmodo and the Gawker network


Gothamist New York


The Daily Beast


Engadget 

Anda boleh baca ulasannya di sini

Kena Tengok Ni, Menarik !

Thursday, 1 December 2011

Anda Sentiasa Diperhatikan Jika Anda Pakai Phone Android !

Seorang Android Developer mendedahkan bagaimana setiap telefon bimbit baru yang menggunakan teknologi Android merekodkan segala aktiviti yang anda lakukan pada telefon bimbit anda. Semua maklumat seperti password, nombor, portal mana yang anda masuk, nombor rahsia online bangking anda dan segalanya dirakamkan secara rahsia.

Software yang digunakan dalam phone tersebut untuk membuat segala kerja rakaman itu dibina oleh syarikat bernama Carrier IQ. Dikatakan bahawa blackberry dan Nokia juga menggunakan perakam rahsia yang sama tetapi dinafikan oleh Nokia.

Memang sebenarnya kita sedang berada di dalam dunia di mana segalanya sudah tidak menjadi rahsia lagi. Identiti kita terdedah di serata tempat. Kita boleh dihubungi di mana saja kita berada dengan telephone bimbit kita. Pergerakan kita boleh di kesan sepanjang masa. Maklumat kita ada pada setiap pasaraya yang kita masuk dengan menggunakan kad kredit dan macam-macam lagi...semuanya bukan lagi rahsia.

Nak tahu lebih terperinci baca kat sini  

Hey, we've just launched a new tips for small business blog. You'll like it - hidupringkas.com
Join Our Newsletter