Monday, 6 February 2012

Kesian Kat Ramly Burger!

Tadi baru disiarkan dalam berita utama TV3 keluhan Dato' Haji Ramli, tuan punya jenama terkenal Ramly Burger tentang sebaran fitnah terhadap makanan keluaran syarikatnya yang dikatakan mengandungi dna babi.
Sekali lagi beliau terpaksa menafikan segala khabar angin palsu tersebut yang banyak disebarkan melalui internet sekian lama yang banyak menggugat pasaran barangan keluarannya.
Ini patut menjadi iktibar kepada kita agar melepaskan tanggungjawab terhadap kedudukan barangan keluaran syarikat dalam negara kita kepada pihak yang bertanggungjawab. Jika pihak berkuasa telah menyatakan bahawa barangan tersebut adalah halal maka elok kita pegang saja kelulusan itu tanpa ada rasa ragu-ragu sehinggalah diberitahu sebaliknya secara formal.
Kepada Dato' Haji Ramli didoakan agar beliau bersabar dengan dugaan yang sedang dihadapinya dan moga dugaantersebut berjaya diharunginya dan seterusnya menjadikan ia satu titik mula kepada kejayaanya yang lebih hebat lagi. Insyaallah

Saturday, 4 February 2012

Kenapa Manusia Mati Dengan Mata Terbeliak?

Pernahkan anda melihat orang nazak dan menghembuskan nafasnya yang terakhir. Jika belum pernah, elok jika anda berusaha untuk melihatnya sebelum anda menemui ajal anda sendiri. Melihat orang mati dapat mententeramkan nafsu buas yang berkocak. Melihat orang mati juga membuatkan kita tersedar agar jangan lalai serta leka dengan kehidupan dunia.

Jika anda biasa melihat orang mati, anda tentu pernah melihat orang yang mati dengan keadaan matanya yang terbeliak. Tahukah anda kenapa? Berikut adalah jawapannya:


Hadith:

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah SAW bersabda: Tidakkah kamu lihat apabila seorang manusia mati, matanya terbeliak ke atas? Jawab mereka, Ya kami melihatnya, ya Rasulullah. Sabda baginda lagi: Hal itu terjadi kerana penglihatannya mengikut rohnya ketika roh itu pergi.

Huraian Hadith:

Kehidupan yang singkat di dunia ini amat penting dalam menentukan kehidupan yang panjang di akhirat kelak. Manusia, selain tidak mengetahui hari kematiannya, mereka juga tidak mengetahui nasib akhirnya sama ada mati dalam keadaan husnul khatimah atau su'ul khatimah, sekalipun amal ibadat dirasakan semakin bertambah.

Rasulullah SAW sendiri telah bersabda yang maksudnya:Dan Dialah Tuhan dan tiada Tuhan selain Dia. Sesungguhnya salah seorang di antara kamu beramal dengan amalan ahli syurga sehingga jarak antara dia dengan syurga itu hanya sehasta. Tiba-tiba kitabnya telah mendahuluinya, lalu ia pun beramal dengan amalan ahli neraka, maka ia masuk ke dalam neraka.

Dan sesungguhnya salah seorang di antara kamu beramal dengan amalan ahli neraka sehingga jarak antara dia dengan neraka itu sehasta sahaja. Tiba-tiba kitabnya telah mendahuluinya, lalu ia pun beramal dengan amalan ahli syurga, maka ia masuk ke dalam syurga. (Bukhari).

Hadith ini memperingatkan kita bahawa tidak ada manusia yang dapat menjamin kesudahan yang baik bagi dirinya. Namun begitu dalam meniti saat-saat kematian, adakalanya Allah SWT menunjukkan kepada hambaNya tanda-tanda baik ("Husnul Khatimah") atau tanda-tanda buruk (su'ul khatimah) dalam mengakhiri ajal seseorang.

Sebab itulah kita diseru agar sentiasa berhati-hati supaya tidak terjerumus dengan godaan syaitan yang menggoda tidak kira masa sama ada ketika masih hidup di dunia atau semasa menghadapi sakaratul maut. Sesungguhnya mengingati dan menghayati erti kematian adalah satu motivasi diri yang terbaik supaya diri kita menjadi lebih insaf dan tidak leka dengan keindahan dunia yang hanya sementara ini.

Bila Bermulanya "Pest Control"?


Sejarah bila bermulanya masalah serangga perosak dihadapi oleh manusia sebenarnya tidak dapat dinyatakan. Besar kemungkinan serangga dan makhluk perosak mula menjadi masalah kepada manusia sejak bermulanya manusia menduduki mukabumi ini.

Walaubagaimanapun terdapat bukti mencatatkan bahawa kaum Sumeria yang merupakan satu kaum dalam zaman kuno yang menduduki kawasan selatan Mesopotamia (Iraq Tenggara) menggunakan sulphur bagi menyelesaikan segala masalah serangga perosak mereka. Ia berlaku pada tahun 2,500BC dahulu.


Kemudiannya pada tahun 1,200BC bangsa Cina mula menggunakan bahan kimia bagi mengawal masalah serangga perosak yang menimpa mereka. Ia merupakan zaman kehebatan bangsa cina terutamanya dalam berbagai penemuan ilmu di akhir zaman pemerintahan Dinasti Shang.

Tidak ada banyak perbezaan dalam cara mereka menggunakan bahan kimia bagi mengawal serangga perosak pada masa itu berbanding sekarang. Tetapi amalan mengdokumenkan segala aktiviti mereka serta mencatatkan segala teknik bagi mengawal serangga perosak dengan menggunakan bahan kimia telah membantu perkembangan teknik kawalan serangga perosak pada hari kemudiannya.
Sumber

Friday, 3 February 2012

Resort Jeram Gading - Cari Durian

Mencari buah durian yang jatuh
Salah satu kelebihan menginap di Resort Jeram Gading adalah apabila tibanya musim buah-buahan tempatan. Terdapat lebih daripada 30 batang pokok durian dan lebih daripada 20 batang pokok rambutan di dalam kawasan resort tersebut.

Buah durian yang baru jatuh di waktu malam ketika hujan gerimis
Setiap kali tibanya musim buah-buahan, penyewa resort mendapat keistimewaan mengambil sendiri dan menjamu selera buah-buahan yang mereka dapati di sekeliling resort itu. Buah durian yang ada merupakan buah durian jenis kampung yang enak rasanya. Buah rambutan pula semuanya manis dan lekang isinya seperti isi buah kelapa.Membuka buah durian yang baru jatuh lebih sukar sedikit daripada
membuka yang sudah lebih satu hari jatuh daripada pokoknya

Wednesday, 1 February 2012

10 Negara Paling Kondusif Untuk Berniaga Di Dunia

Negara terbaik untuk perniagaan dunia - Singapura
Berikut senarai terbaru negara-negara terbaik dan paling senang untuk berniaga yang dikumpulkan daripada bancian terhadap 183 negara dunia. Negara jiran kita Singapura menduduki senarai paling atas dalam keseluruhan 183 negara lain di dunia sebagai negara yang paling mudah untuk para usahawan memulakan perniagaan mereka di sana. Singapura meninggalkan semua negara lain dunia termasuklah Amerika, Hongkong dan lain-lain


Lihat senarainya di bawah:

 1. Singapura
 2. Hong Kong
 3. New Zealand
 4. Amerika
 5. Denmark
 6. Norway
 7. UK
 8. Korea Selatan
 9. Iceland
 10. Ireland
Ini pula senarai negara paling susah untuk berniaga dan amat tidak kondusif lansung untuk para usahawan memulakan perniagaan mereka di sana. Negara Chad menduduki senarai ke 183 paling teruk untuk para peniaga dengan diikuti oleh Republik Afrika Tengah:
 1. Chad
 2. Republik Afrika Tengah
 3. Rep. Congo
 4. Eritrea
 5. Guinea
 6. Rep Dem Congo
 7. Venezuela
 8. Guinea Bissau
 9. Benin
 10. Haiti
Ok semua yang terbaik dan terburuk kita dah ketahui tentu semua nak tahu bagaimana kedudukan negara kita agaknya dan bagaimana dengan negara jiran kita yang lain seperti Indonesia, Thailand, Vietnam dan sebagainya:
 • Thailand - 17
 • Malaysia - 18
 • Jepun - 20
 • Taiwan - 25
 • Brunei - 83
 • Sri Lanka - 89
 • China - 91
 • Vietnam - 98
 • Pakistan - 105
 • Bangladesh - 122
 • Indonesia - 129
 • India - 132Muslim Sejati Perlu Elakkan 'Twitter' - Fatwa Terbaru Mufti Besar Saudi !

Mufti Saudi
Twitter menjadi landasan memfitnah dan penyebaran pembohongan. Itulah alasan yang membuatkan Mufti Besar Saudi, Sheikh Abdul Aziz Al-Shaikh mengeluarkan fatwa terbarunya menyatakan sebagai seorang muslim sejati kita perlu mengelakkan penggunaan media social Twitter kerana ia membuatkan manusia jadi keliru.

Banyak juga tuduhan serta fatwa-fatwa yang mengelirukan dikeluarkan dengan menggunakan media sosial Twitter dan ada juga tuduhan-tuduhan liar serta memperlekehkan sesama ulama berlaku di sana-sini apabila tidak sependapat. Beliau memberikan nasihat yang biasanya menjadi fatwa dalam khutbah jumaatnya baru-baru ini.

Yang menjadi musykil sedikit bagi kita adalah baru-baru ini Putra Al-Waleed Bin Talal melaburkan sebanyak USD300 juta ke dalam saham Twitter sebagaimana yang dilaporkan di dalam Digital Journal !!!

Apakah seorang muslim sejati boleh melabur pada tempat yang perlu dielakkan oleh muslim sejati???itu kita kena tanya Putra Al-Waleed

Baca laporan Fatwa Mufti Saudi kat sini.
Hey, we've just launched a new tips for small business blog. You'll like it - hidupringkas.com
Join Our Newsletter