Jas-du-it

Jasduit - Just do it !

Recent Posts

Saturday, January 25, 2014

Ford Ranger lebih bagus berbanding Toyota Hilux

  Mat Bihi       Saturday, January 25, 2014
Rupa-rupanya Ford Ranger lebih bagus berbanding Toyota Hilux.

Itulah yang saya dapat rumuskan setelah membuat sedikit perbandingan daripada maklumat yang ada di internet.

Betul seperti mana komen salah seorang pembaca terhadap entri saya sebelum ini berkenaan Toyota Hilux paling top dalam senarai kereta kena curi di negara kita.

Berikut kritikan yang saya dapat daripada entri sebelum ini berkenaan Toyota Hilux:

Kritikan #1:

Bro..FYI..Hilux banyak di curi bukan sebab dia sangat lasak berbanding dgn p/up truck yg lain..tetapi sebab ianya jenama popular dan hype melampau dan sering di gunakan di estet2, construction site & kawasan pedalaman yg mana polis x masuk dalam utk cari sebab pak menteri x pakai hilux nih..Adjuster insuran kat malaysia pon jenis complacent sebab Insurance company punya polisi yg x anggap Adjuster Insuran as a professional and sebab paling utama..ADJUSTER ramai kaum india yg memang kaki belit n x professional n kalau Melayu plk..ala lebih kurang jer ngn Cina! Company adjuster plk cam hampehhhh..duhh


Kritikan #2:

Toyota hilux atau jenis2 yg sepertinya hanya selesa pada seat depan. Duduk belakang macam naik kereta lembu.
Daripada perbandingan saya dapati ternyata bahawa Ford Ranger lebih bagus berbanding Toyota Hilux. Malah Ford Ranger jauh lebih bagus antara semua jenama lain secara keseluruhannya. Jom kita lihat sedikit data.

Ford Ranger lebih bagus berbanding Toyota Hilux

Kita boleh bandingkan terhadap 10 kriteria yang diberikan di bawah untuk melihat yang mana satu antara Ford Ranger berbanding Toyota Hilux. 10 Kriteria berserta rating 5 bintang antara Forn Ranger berbanding Toyota Hilux adalah seperti di bawah:

  1. Styling: Ford Ranger 4.5, Toyota Hilux 4
  2. Handling: Ford Ranger 4.5, Toyota Hilux 3
  3. Comfort: Ford Ranger 4.5, Toyota Hilux 3
  4. Quality + Reliability: Ford Ranger 4.5, Toyota Hilux 4
  5. Performance: Ford Ranger 4.5, Toyota Hilux 2.5
  6. Roominess: Ford Ranger 4.5, Toyota Hilux 3
  7. Running Costs: Ford Ranger 4.5, Toyota Hilux 4
  8. Value for Money: Ford Ranger 4.5, Toyota Hilux 3.5
  9. Equipment: Ford Ranger 4.5, Toyota Hilux 3
  10. Environment: Ford Ranger 3.5, Toyota Hilux 2.5

Daripada perbandingan di atas ternyata bahawa Ford Ranger lebih baik berbanding Toyota Hilux terhadap kesemua 10 kriteris yang disenaraikan.

Untuk perbandingan lanjut atau untuk bandingkan kereta lain, boleh tengok kat sini.

Tapi pelik bin ajaib kenapa Toyota Hilux jauh lebih popular berbanding dengan Ford Ranger?. Sebanyak 4.5 juta Toyota Hilux telah dijual di seluruh dunia sejak ia diperkenalkan.

Di Malaysia saja sejak jenerasi terkini Toyota Hilux diperkenalkan pada 2005, sejumlah 145 ribu unit terjual!.

Toyota Hilux berjaya menguasai 50% daripada keseluruhan pasaran kereta Pick-up di negara kita dengan meninggalkanj kesemua pesaingnya terlalu jauh...! kenapa-kenapa? sedangkan Ford Ranger jauh lebih bagus?

Ini satu persoalan yang amat pelik bermain di kepala sekarang. Apakah dealer Ford Ranger tidak melakukan aktiviti pemasaran yang berkesan untuk melonjakkan penjualan kereta mereka?.

Pilih Ford Ranger, lebih bagus dari Toyota Hilux

Jika anda ada hasrat nak beli sebuah kereta berbagai guna sekarang ini dah masih tak tahu mana satu nak buat pilihan, saya boleh syorkan untuk mendapatkan Ford Ranger.

Dari segi harga dan berbaloi dengan pembelian, ternyata Ford Ranger boleh memuaskan hati anda. nampaknya saya mungkin tersilap kerana telah membuat tempahan terhadap Toyota Hilux sebelum benar-benar membuat sedikit kajian.

Saya mula mencari maklumat terhadap Ford Ranger kerana terserempak dengan sebuah Ford Ranger berwarna putih yang cantik dihias oleh tuannya ketika nak masuk ke Bangsar Villager baru-baru ini.

Oleh kerana tertarik, maka saya meninjau secara dekat kereta tersebut dan terpampang sticker Best Car of the Year di belakangnya. Lalu terfikir kenapa aku tak beli kereta ini. Cantik, kemas, nampak gagah dan sempoi sekali.

Bila buat sedikit carian ternyata memang Ford Ranger lebih bagus berbanding Toyota Hilux!!! Kalau ada sesiapa yang dah beli dan menggunakan Ford Ranger, boleh tolong berikan sedikit komen di bawah. manalah tahu kalau-kalau saya batalkan Toyota Hilux dan tukar pada Ford Ranger, boleh kita kawan!.
logoblog

Thanks for reading Ford Ranger lebih bagus berbanding Toyota Hilux

Previous
« Prev Post

231 comments:

  1. Simple bro... disebabkan rega kereta yg melampau mahal di Malaysia ni maka rakyat Malaysia lebih sensitif kepada 2nd hand value... sbb takut rugi bila nak jual balik so pemilihan dah jadi bukan sebab kereta tu best tapi sebab ada ka org nak beli? umum tahu Ford or jenama2 kontinental lain lebih teruk jatuh rega berbanding kereta buatan jepun... sebab persepsi org kita jepun=bagus.... walhal tak semua yg jepun buat tu bagus... ada yg BS such as Vios but still selling like goreng pisang panas... even some korean model r better if not equal to their japanese made competitors... so 'putaran' ni dok berulang2, melainkan rakyat pakat2 ubah persepsi... tapi... siapa yg sanggup rugi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju! secondhand value tu faktor penting...! terutamanya model kereta cepat sangat bertukar...cubaan!

      Delete
    2. Yaaa sbb mentaliti kita d malaysia...tapi saya lebih kepada kepuasan sendiri...secondhand value x penting bagi saya...sbb saya guna kereta sampai kereta tuu jadi antik....1st car hyundai...2nd car ford ranger....yg penting aku puas hati....tidak guna beli toyota tapi merunggut2....cuba anda p ke kedai service toyota..check2 bhg belakang kedai...jgn terkejut byk kereta toyota model baru tersadai d sana...sbb byk2 masalah....toyota model dulu2 yesss....toyota skarang kira hampeh sikit..

      Delete
  2. Ambe guna Ford Ranger 2.2XLT....memang terbaik.

    SATU je alasan kenapa Hilux lebih popular pasal tempah 3 hari dah boleh dapat...stok berlambak. Ford Ranger ambe 5 bulan lebih booking ooooo....nyaris nak kensel. Model yang kaler oren tu (Wildtrak) boleh sampai setahun booking time. Ramai pergi showroom kaciwa. Tahun lepas dalam bulan 7 je agen dah stop ambik booking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah tuan pakai Ford Ranger. Memang teringin juga nak pakai satu, tapi dah pilih Hilux. Nanti kita jumpa minum teh bertukar info atau masuk hutan berkhemah sekali sekala...insyaallah!

      Delete
    2. hahaha.... ko pun pakai hilux gak subhi? ingatkan pakai renjer? naper? x mampu ke? x kan mampu cakap bedegang je...

      Delete
    3. Eh ! semacam ja komen ni ?, kalu mampu pakai Hilux takkan tak mampu pakai ranjer ... kadang-kadang memang terlajak cakap berdegang, mohon Allah ampunkan kelemahan itu, insyaallah.

      Delete
  3. Assalamualaikum wbt. Saya pakai ford ranger xlt keluaran tahun 2002 sampai sekarang, cukup baik, kemudian beli ford everest second hand. saya pun hairan kenapa orang nak pilih hilux, sekarang saya teringin nak beli ford ranger 2.2, tapi belum mampu , tunggu second hand je. FR memang bagus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kongsi maklumat kat sini. Sparepart mudah ke tak? harga sparepart macam mana ya? maintenance punya kos ok tak..?

      Delete
    2. Salam Cikgu Lutfi.Saya baru genap setahun guna Ford Ranger.Walaupun sekadar Lo- rider Alhamdulillah tiada masalah.

      Delete
    3. assalam tuan haji.bolehkah saya minta pencerahan..
      sy berminat dgn ford everest tahun 2005
      sebelum membeli ada beberapa pertanyaan yg belum terjawab lagi oleh salesman kereta,jawapan itu hanya ada pada yg sudah memiliki nya sahaja...
      betul ke kereta ini benar2 lasak?
      macamna keselesaan nya bila membawa keluarga berjalan jauh?
      bagaimana sparepart engine dan body part dia senang dapat ke?
      tentang kos tukar timing belt.dalam berapa ringgit?..
      terakhir ialah tentang gear auto atau manual,mana paling bagus dan tahan lasak.. agak2 sebiji gear auto dalam berapa ribu?... maaf tuan haji saya banyak tanya...saya peminat ford everest.

      iskandar G mart corp,kajang.
      0137779786

      Delete
  4. Sayang tak booking ranger awal.. skrg dah naik harga dah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sayang seribu kali sayang. Tak apa nanti jual hilux dan beli ford ranger pulak.

      Delete
  5. Sayang tak booking ranger awal.. skrg dah naik harga dah....

    ReplyDelete
  6. Brpe harga sekarang untuk ford ranger 2.2 XLT?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ada jawapan kat bawah tu... RM99,400 OTR

      Delete
  7. saya baru beli ford ranjer 2.2 XLT Auto. Perempuan bawak? tak percaya.. hiiiihii...
    suami yg suggest setelah buat penilaian. harga terkini beli Mei 2014 RM 99,400 OTR..
    Pakai sebab bisness kecik2 je (bukan contraktor pun) tapi selalu angkat barang besau (business apa tuh..). betul laa booking sekarang mmg tunggu smpi 6 bulan.. bijak sang suami bila cari2 di pekan ulu2 yg org x beli ford ada laa dua tiga stok yg belum jual so kita beli terus dapat tak yah tunggu 6 bulan koooo!!! huhuuuu... siang malam sang suami mimpi asyik FORD je laaa ... sekian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cemburu le pulak rasanya, teringin nak beli ford ranger ni tapi sebab stok susah dapat maka beli Hilux, bolehlah kongsikan kat sini pengalaman seorang wanita bawa Ford Ranger. Terima kasih berkongsikan maklumat kat sini puan anon.

      Delete
  8. Meh kongsi!
    FYI sya bkrja dlm bidang keselamatan dlm negara. Tahun 2012-2013 paling hardcore utk aku & team. Dr Perlis sampai Sabah kami redah udara darat & laut, dlm laut blm lg keh keh

    Ni nk compare 3 subjek kereta 4x4 M'sian choice ekkk. 4 bulan sya & team redah kawasan Bandar, kampung, hutan & persisiran Sabah. Oleh sebab kami ada 13 org, 2 journalis & 1 promoter = 12 org, 1 sub team = 3 org, so gomen bg 4 jenis 4x4 yg kebetulan nk uji ketahan, lasak, selesa, jimat etc yg kita salu do compare dlm tenet ni haaa. Lg pun gomen tgh pilih mana satu nk rembat utk seluruh pasukan. Kami lanyak cukup2 keempat2 keta Hilux,Navara,Triton & Ranger. Peminat D-max. sori. Gomen dh reject awal2. Klu sya & team je kompom gomen bg Landrover atau Pajero tukun!! Pendapat sya persamaan kereta2 ni dgn artis
    Hilux-The Rock, Navara-Vin Diesel, Triton-Rain (Jung Ji-Hoon), Ranger-Bear Grylls

    Hilux:
    -Penah tengok filem "Ace Ventura"? Jln tar pun melantun2. ntah berapa kali berenti buang "Hajat"!!
    -lemau je speed, selamba je kancil standard potong. aduhai...
    -dlman mmg luas, sit blakang pn selesa
    -body tough, rasa encem je bwk

    Navara:
    -on road speed gabak terbaik!!
    -softcore offroad bleh pecut lg!
    -sit blakang tegak, kalau terlelap, kompom sakit badan bila bangun zzzz
    -ground clearance rendah. habis batu, tanah, bonggol, kayu disagatnye
    -minyak terjimat antara semua

    triton:
    -nampak gagah & encem tp sbnarnya..... haihhh. K-Pop sungguh walaupun kereta Nipon!!
    -on road bleh kejar mengejar dengan Navara
    -hardcore offroad ke laut!! hampeh!! phuiii!!!
    -dalam selesa
    -minyak boleh tahan jimat

    Ranger:
    -memang serba boleh, sama mcm motto team sya
    -speed/pickup = 50/50
    -softcore/hardcore offroad langsung x heran beb!!! Selamba je!!
    -selesa & luas cuma kecik sikit dari navara
    -luaran & dalaman mmg tough, superp!!

    Pendek kata :
    Town=Navara,Ranger,Triton
    Offroad=Hilux,Ranger
    PILIHAN TERBAIK = Ranger (Model Baru) xperlu fikir resale, serba boleh boleh dan cun!! Sebab habis je misi redah Sabah, parking kt area KK, Ranger je langsung x da masalah, yg lain mcm dari suspension sampailah bodykit tercabut. Paling teruk Triton, dh mcm baru timbul dari laut!! Peribadinya, saya lebih suka Pajero V model, Landcruiser. Lasak +tahan+x pening kepala & dipercayai turun menurun. You know what? Pajero (A) 2.8 1997 yg sama model dgn kereta sya sekarang dijual dgn harga 50K++ kt mudah.my!! Korang nilaikan lah sendiri. Chaloo!!

    ReplyDelete
  9. Meh kongsi!
    FYI sya bkrja dlm bidang keselamatan dlm negara. Tahun 2012-2013 paling hardcore utk aku & team. Dr Perlis sampai Sabah kami redah udara darat & laut, dlm laut blm lg keh keh

    Ni nk compare 3 subjek kereta 4x4 M'sian choice ekkk. 4 bulan sya & team redah kawasan Bandar, kampung, hutan & persisiran Sabah. Oleh sebab kami ada 13 org, 2 journalis & 1 promoter = 12 org, 1 sub team = 3 org, so gomen bg 4 jenis 4x4 yg kebetulan nk uji ketahan, lasak, selesa, jimat etc yg kita salu do compare dlm tenet ni haaa. Lg pun gomen tgh pilih mana satu nk rembat utk seluruh pasukan. Kami lanyak cukup2 keempat2 keta Hilux,Navara,Triton & Ranger. Peminat D-max. sori. Gomen dh reject awal2. Klu sya & team je kompom gomen bg Landrover atau Pajero tukun!! Pendapat sya persamaan kereta2 ni dgn artis
    Hilux-The Rock, Navara-Vin Diesel, Triton-Rain (Jung Ji-Hoon), Ranger-Bear Grylls

    Hilux:
    -Penah tengok filem "Ace Ventura"? Jln tar pun melantun2. ntah berapa kali berenti buang "Hajat"!!
    -lemau je speed, selamba je kancil standard potong. aduhai...
    -dlman mmg luas, sit blakang pn selesa
    -body tough, rasa encem je bwk

    Navara:
    -on road speed gabak terbaik!!
    -softcore offroad bleh pecut lg!
    -sit blakang tegak, kalau terlelap, kompom sakit badan bila bangun zzzz
    -ground clearance rendah. habis batu, tanah, bonggol, kayu disagatnye
    -minyak terjimat antara semua

    triton:
    -nampak gagah & encem tp sbnarnya..... haihhh. K-Pop sungguh walaupun kereta Nipon!!
    -on road bleh kejar mengejar dengan Navara
    -hardcore offroad ke laut!! hampeh!! phuiii!!!
    -dalam selesa
    -minyak boleh tahan jimat

    Ranger:
    -memang serba boleh, sama mcm motto team sya
    -speed/pickup = 50/50
    -softcore/hardcore offroad langsung x heran beb!!! Selamba je!!
    -selesa & luas cuma kecik sikit dari navara
    -luaran & dalaman mmg tough, superp!!

    Pendek kata :
    Town=Navara,Ranger,Triton
    Offroad=Hilux,Ranger
    PILIHAN TERBAIK = Ranger (Model Baru) xperlu fikir resale, serba boleh boleh dan cun!! Parking kt area KK, Ranger je x da masalah. Yg lain jahanam, paling teruk Triton. Mcm baru timbul dr laut! Peribadinya, saya lebih suka Pajero V model, Landcruiser. Lasak +tahan+x pening kepala & dipercayai turun menurun. You know what? Pajero (A) 2.8 1997 yg sama model dgn kereta sya sekarang dijual dgn harga 50K++ kt mudah.my!! Korang nilaikan lah sendiri. Chaloo!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaik dari Rock!, terima kasih banyak-banyak pada tuan yang sudi kongsikan maklumat dan pengalaman kat sini. Boleh dijadikan panduan untuk buat keputusan nak beli kereta apa. Tq tq tq

      Delete
    2. bro Rock, Ranger 2.2 baru tu ke? dengar-dengar tork & pickup dia mmg ngetop! Tp triton macho giler vavi.... tak sangka perfomance mcm tu. aq rase bro Rock ni mesti VAT69 kan kan kan

      Delete
    3. jangan kutuk dmax,, engin diesel mmg isuzu yg terbaik,, cm mentaliti rakyat sk jenama,, kt thailand top seler isuzu dmax.. dorg dh lama pakai isuzu,, tentera pn da bnyk pkai dmax

      Delete
  10. gomen xpe pkai ford. sparepart mhl rakyat yg byr.

    ReplyDelete
  11. Nak tanya apa pendapat korang tentang isuzu d;max yang baru ni?

    ReplyDelete
  12. Kenapa dgn dmax?

    ReplyDelete
  13. Sorry to say, Hilux compared to ranger, cuba muatkan brg... ranger x boleh nk top speed, hilux lagi berat lg best... offroad, hilux paling kuat gear die compared to ranger, ofkos ranger tiptop sbb design die dgn onroad punya style but bagi yg kerjanya angkut barang or else, hilux is better

    ReplyDelete
  14. ford ranger pilihan ku wlaau kena tunggu lama...walau harga dah naik..muaahhh ford ranger muehehh

    ReplyDelete
  15. klau nak hari2 angkut barang, beli lori la weiii cehh. owg citer pasal dual purpose. giler nko nak usung kayu balak ke hulu ke hilir.... cengkau siut!!

    ReplyDelete
  16. "Anonymous Jun 11, 2014, 7:35:00 PM
    gomen xpe pkai ford. sparepart mhl rakyat yg byr."

    gi dok Africa @ Uganda nu haa!! smua pree, ko tunggang je la gajah ke kuda belang ke. x de duit x yah berangan beli keta besor! x mampu beli sparepart nk salahkan gomen. phuiii!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang keje gomen tu bukan rakyat ke??

      Delete
  17. PENING JUGA NAK PILIH NI

    ReplyDelete
  18. PENING JUGA NAK PILIH NI

    ReplyDelete
  19. ha.ha bagus komen korang.aku tetap pilih FORD RANGER....cun woo

    ReplyDelete
  20. Aku baru booking Ford Ranger 2.2 d JB kalau ada rezki minggu depan dpt.Booking masa raya.Mudah dpt d JB,klau di KL kena tunggu lama.

    Kenapa aku pilih FR? HILUX masih guna 4 speed transmission dan FR guna 6 speed baik auto atau manual.

    Lagi satu ia ada sport mode dan ESOF,bermakna semasa speeding boleh shift ka 4WD.

    Engine 2.2 Euro 2 setanding dgn engine Hilux 2.5.Jadi roadtax murah sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik tu tuan! selamat menikmati kereta baru !

      Delete
  21. Salam sejahtera semua , ingin bertanya Ford Ranger 2.2 manual masih kena berbulan ke order .

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya sekarang dah banyak stok terutamanya diluar bandar utama... ada diskaun lagi tu...! cepat dapatkannya !

      Delete
  22. Saya pakai ford ranger jugak tp 4x2 je, sy drive dari bintulu ke kuching selamba je overtake hilux tak ble kejar, tak laju pun cuma antara 120 ke 150kmj, Mmg terasa power dia tu baru 4x2, kmdian sy pasang tayar yokohama 265/70R16 terasa lebih stabil

    ReplyDelete
    Replies
    1. terasa rugi pulak beli toyota hilux... hehe

      Delete
  23. Percayalah ford ranger 2.2XLT terbaik....jimat cukai jalan.... jimat minyak... stabil.... HP OK, Tork OK, Design OK,....... kalau nak speed, n kaki laju Navara laaa...

    ReplyDelete
  24. Sy tgh survey nk beli keta..minat nak amik pick up ford ranger ni...tp nk survey dulu..so mmg tetaplah keputusan amik ni insyaallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga semuanya berjalan lancar... insyaallah!

      Delete
  25. Assalamualaikum, hye guys. Setelah baca komen & pendapat semua kat sini, saya masih nak minta pendapat sikit, tengah cari kete 4wd (ranger, hilux, dmax, navara, chev & yg seangkatan dgnnye) saya nak pakai 2 in 1 (family & juga biznes) sy buat ternakan lembu susu & kambing so kadang2 tue nak beli makanan ternakan yg berat 1 guni mencecah 50kg @ kadang2 bile urgent nak kena amik rumput so nak minta pendapat kawan2, kete maner yg ader ketahanan dr segi fizikal & juga enjin (yg paling penting) & juga yg maner yg boleh isi @ tarik berat lebih. Harap kawan2 yg pernah pakai kete2 nie dapat beri pendapat. Thanks guys. Take care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk bawa barang besar, dari segi katahanan setelah 5 tahun pakai dan servis secara berkala, saya cadangkan pakai Hilux atau Ford Ranger 2.2

      Delete
  26. Antara hilux ngan ranger, Aku pilih ford ranger. jimat minyak berbanding hilux. Safety (5 star) tinggi. aku pakai ford ranger 2011. tahun 2013 kena nasib malang - accident jatuh gaung dan sungai (kira-kira 10 meter dalam). kereta remuk. aku tak de satu gurisan pun. selamba je keluar-macam mimpi sebab tak percaya tiada kecederaan langsung. kereta tersadai 4 bulan. semua pintu, bumbung, bonet dan bakul belakang kena tukar sebab kemek teruk macam tin kena pijak. tinggal rangka je. Sekarang lepas baikpulih masih ok je, alignment tak lari, masih pecut dengan senang 140km. macam nak trade-in je, tapi agak sayang sebab aku selamat sebab pakai kereta tu. kalau aku pakai kereta lain? tak tau apa jadi. pick up memang power. aku balik dari Sabah (KK) pergi sarikei, Sarawak cuma 15 jam pakai ranger (tak berhenti) - bukan laju (average 100km/j - sebab senang nak memotong. pemanduan agak selesa berbanding hilux. aku beberapa kali pandu hilux adik aku, jadi aku selalu banding minyak dengan keselesaan. Satu lagi yang aku suka ranger, nak service-senang, tak payah tunggu lama atau booking dulu. kalau hilux kena booking dua tiga hari, lepas tu masa service kena tunggu lama. kadang-kadang pagi hantar petang baru siap pasal kena tunggu giliran-itu pengalaman adik aku. ada dua tiga kali dia suruh aku booking utk service kereta dia. nah...ringkasnya, aku memang pilih ford ranger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni nak pakai Ford Ranger ler pulak nampaknya, sebab ramai yang pilih...

      Delete
    2. lepas ni nak pakai Ford Ranger ler pulak nampaknya, sebab ramai yang pilih...

      Delete
    3. Saya baru je order ford ranger semalam. Diskaun 4 ribu bln Oktober . Terbaik

      Delete
    4. Boleh Zahir Jelani update pengalaman pakai ford ranger kat saya lepas ni... email saja perkongsian tu ke mohdshubhi@gmail.com

      Delete
  27. walaupun saya masih gunakan FR tahun 2002, teringin nak tukar ke FR 2,2 tapi terasa sayang nak melepaskan FR 2002, walaupun dikira dah lama tapi masih tiptop larian masih boleh mencecah 140 keatas, atas jalan tar. kalau atas jalan bukan tar senang2 lari 80-100, goyang pun kurang tak sakit badan, larian yang lancar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yang guna Ford Ranger nampaknya berpuas hati dengan kereta tersebut. Terima kasih berkongsi!

      Delete
    2. Nak beli kereta duble cab utk kegunaan angkat brg sederhana saiz. Berat ka ringan tu belakang cerita. Psl mana satu baik kita tanya mekanik. Pengalaman sy hilux lebih lasak drpd ford. Terutama gear box dan enjin. Kita beli kereta mmg mau pilih yg tahan kan. Maaf lah peminat ford. Dulu sy pakai ford...ganti gear box sama enjin. Ford baru pulak kerusi blkng nipis sbb atap rendah, bonggol tengah besar. Kurang selesa. Skrng sy pakai hilux 3.0. Psl speed no komen. Apa pun semua kereta bagus, cuma mcm mana kita pakai...di bandar di kampung. Klu di kampung guna hilux la..klu di bandar guna ranger la...

      Delete
  28. Hai semua..saya dan suami pun tengah servey ford ranger ni.. promosi tu memang bulan ni je ke.. sebelum ni pernah ada promosi tak... macam best je FR ni..body pun gagah..

    ReplyDelete
  29. Salam Hormat pada semua..... mohon pandangan dan ilmu kalau utk kegunaan harian dan out station yg mana lebih baik Ford atau hilux, maklumlah jln dlm Malaysia ni bukan semuanya cantik. Ditambah dengan fakor cuaca yg tak menentu.
    Macam mana dengan kos penyelenggaraan antara ford dan hilux yg mana lebih ekonomi. maklum lah utk kegunaan bawa keluarga dan kerja ...

    ReplyDelete
  30. As salam semua..sy pon tgh survey 4x4 nie..sy nk beli 2nd hand jer..installment besor sgt beli baru nie..antara ranger, navara, hilux, triton and frontier 2nd hand, mana satu batter dr segi minyak, pickup, keselesaan, maintenance..tq semua atas bantuan anda..

    ReplyDelete
  31. Tengah tunggu fr 2.2 auto khamis 23 /10 insyaalah bawa balik rumah. Tak sabar nak pergi p.timur dan utara....

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat memandu kereta baru... tahniah! jangan lupa kongsikan pengalaman memandunya kat sini... tq

      Delete
  32. ford spare mahal kan?

    ReplyDelete
  33. semua spare part ori memang mahal. sy pernah tukar brake silinder proton lama saya. harga yang biasa rm90 sebiji...tapi yang ori macam tak percaya rm280 sebiji. harga spare part ford hampir sama dengan yang lain seperti Toyota, Mitsubishi mahupun Isuzu. Orang kata Toyota murah sebab yang tak ori berlambak di pasaran.. sebab Toyota kereta paling banyak di jalan.. kos maintenance <> sama je...skarang ni pengeluar kereta bijak.... setiap jenama ada kelebihan-kekurangan... sebab tu beli kereta ikut kegunaan, keselamatan, dan kos memiliki. jangan terpengaruh dengan orang lain. contoh..kalau selalu jalan jauh beli kereta guna diesel sebab lebih lasak berjalan jauh. kalau kat bandar beli pemanduan automatic.. kalau jalan kampong berbukit bukau...kesian kereta automatic tu...jenuh bayar kerosakan gear box nanti..belilah manual. cat yang tahan tidak pudar 6-10 tahun..beli yang cerah seperti silver atau putih...

    ReplyDelete
  34. Erm..ada tak yang memang guna kereta macam ni sebagai kereta harian? Saya tengah consider nak tukar samada ranger, hilux atau navara. Rasa macam selamat je atas jalan raya untuk perempuan sebab kereta ni tinggi. Tak nak pakai dah kereta sedan lepas baca semua komen

    ReplyDelete
  35. Beriminat dlm ruangan ini.. Saya minat Mitsubishi Triton VGT GS 2.5 4x4. ada sesiapa pernah pakai.. minta pandangan sikit..

    ReplyDelete
  36. salam 1 m'sia...sy skrg menggunakan hilux vnt 2.5 auto baru..baru 6 bulan pakai...tp selepas test fr kawan sy jadi TERUJA yg amat..
    Skrg fr ada disk 4k jadi sy decide utk trade in hilux sy..ada sesiapa yg berminat nak beli hilux bolehlah hubungi sy..

    ReplyDelete
  37. Terima kasih atas perbincangan diatas..amat membantu.. 👍👍👍 baru dok survey ni..

    ReplyDelete
  38. Ada sape2 pakai dmax 2014 ( 2.5 auto). Boleh bagi pandangan perbandingan dengan Ford Ranger?

    ReplyDelete
  39. Salam...maintence utk ford ranger ni mahal ke berbanding 4x4 yg lain..?

    ReplyDelete
  40. Berdasarkan maklumat dari salesman perbandingan antara dmax dan ranger, Ranger lebih mahal kos servis. Tak tahu lah pula komen pemilik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya owner FR since 2002. FR pakai 9 liter minyak fully synthetic. Hilux or dmax murah skit sebab saya dengar pakai 7 liter jer. 1 litre fully synthetic harganya RM50, so total harga mintak is RM450 + RM38 oil filter+RM100 upah=RM588 skali servis. Tapi untuk setiap 10,000 km, kira oklaa tu pada saya. Kat ofis, saya pakai hilux 2.5 vnt. Sebagai comparison, snice tujuan saya beli pick up utk buat long distance journey, FR is better choice than hilux lah.

      Delete
  41. Menarik...tengah intai2 ford ranger (A) 2.5 diesel turbo tahun 2005..ada review x dari otai2 tentang model ni..terima kasih.

    ReplyDelete
  42. Saya sudah cuba test drive dmax artic 2.5 auto dan juga ford ranger auto. Apa yang saya dapati enjin ford lebih senyap dan lembut pertukaran gear., mungkin ford 6 speed manakala dmax 5 speed. Memandu ford ranger macam memandu kereta biasa tak sedar dah cecah 120km. Memandu dmax memang terasa membawa sebuah pickup yang besar dan berat. Enjin sedikit bising serupa macam kereta diesel yang lain. Kemampuan offroad belum cuba lagi, mungkin ada rakan lain yang pernah mencuba kedua pickup ini secara offroad boleh memberi pandangan.

    ReplyDelete
  43. As salam... Ok.. Dh byk komen disini ttg ranger 2.2... Nmpk ramai yg puas hati.. Bagaimana pula ttg ranger 3.2 xlt? Ada tak sape2 ada info ttg ranger 3.2 xlt ni? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ranger 3.2? The king of PickUP Truck bro. Bezanya dengan 2.2=roadtax saja. Maklumlah 3200 cc. JIka berminat go ahead.

      Delete
  44. Utk ford ranger..mana lg best. Auto or manual?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manual. Mtnce lebih murah.

      Delete
  45. Sy sedang membuat pilihan antara fr and triton. Memang triton lebih murah sekarang disebabkan rebate yg bnyak, tapi setelah meneliti pendapat2 di atas ternyata fr should be the best option. Sy rasa prefer auto. Kenapa auto mahal maintenance ke? Gearbox auto fr ok ke?

    ReplyDelete
  46. Baru je test drive FR2014 td..so far okay, xbumpy sgt bile lggr lubang. Bw tu rase mcm tough je.

    ReplyDelete
  47. Hermmmm...baru booking fordranger 3.2 wildtrack a/t...sebulan buat research....mmg ford ranger dpt 4.5 point...p showroom n test drive..fuhhh mmg cukup puas hati....x rugi....tengok hilux sportivo hermmmm sama mcm model yg lama...dlm hampeh...reject terus....so kpd bakal pembeli 4x4 buat keputusan yg terbaik sebelum membelinya...jgn asyik igt rugi sake value...igt kepuasan kita sbg pemiliknya...

    ReplyDelete
  48. pengalaman saya,.. harap maaf kepada semua jika kenyataan saya ini mengguris hati mana-mana pihak. saya dah pakai toyota hilux d4d singlecab dalam 3 tahun. beli pun dah secondhand dan keluaran 2008. mileage dah 160000km. boleh dikatakan beberapa kali dalam setiap bulan, saya ke kebun sawit dengan membawa bebanan kelapa sawit lebih kurang 1tan. keadaan jalan berbukit tinggi dengan jalan offroad yang agak ekstrim. memang guna 4 wheel gear, low dan high 4wd. setakat ini alhamdulillah tiada sebarang masalah, setakat tukar minyak dan tayar je. pada saya offroad tetap mantap dan gagah. sememangnya tidak dinafikan bila kat jalanraya memang terasa kekerasannya (melantun jugaklah) tetapi setakat untuk 140kmj biasa je rasanya. memotong pun ok je. bebanan sawit kalau dalam 1 tan lebih skit dapat rasa terbuai-buai juga kalau bawa dalam 80kmj. engin oil memang dalam 7 liter. penjimatan diesel saya rasa lebih jimat banding dengan kancil 660m saya kalau bawa lebih dari 100kmj. kelemahan hilux, masih guna timing belt dan road tax mahal berbanding ford 2.2. saya pun teringin juga nak rasa ford ni, tp belum berpeluang. kalau ada sesiapa yang ada pengalaman berkebun macam saya dan guna ford boleh tolong syer kat sini. saya pun nak yang terbaik juga. tq

    ReplyDelete
  49. Insyaallah, azam sy mkin kuat utk mmiliki ford ranger bbnding jenama lain....

    ReplyDelete
  50. Perbincangan yang sangat menarik..rasa nak ke showroom ford je..tahun baru ni ada promosi apa2 tak untuk ford ranger?

    ReplyDelete
  51. as salam semua pembaca...cuma berkongsi pengalaman saya dlm pickup truck ni...saya baru 5 tahun berjinak jinak pakai pickup truck ni...memang minat kenderaan yg tinggi camni..pengalaman pertama saya dalam pickup truck ni saya pakai hilux 3.0..mula pakai memang syoq habis...pastu makin lama makin menyampah dah..mau tak..atas highway asyik kena tapaow je gan D.max Thailand...kita dok ingat pickup 3.0 kita cukup gah dah...phuieee...pickup thai yang low spec tapaow lak tu...dan lg satu perkara yang aku tak suka bila sampai nak service...makin lama makin mahai Toyota hentam harga...pastu Q punya la lama nak service pun...pakai 3 tahun hilux tu pastu p servey D.max baru...servey juga Colorado...berkenan dan jatuh hati lak kat D.max...jadi aku pun pakai la D.max...D.max ni satu perkara yang aku x suka lepas pakai adalah sound enjin dia makin kuat la plak...sampai anak aku cakap ingat ayah balik naik lori...adehhhh....lori la plak anak aku cakap...tak puas hati...selang 6 bulan aku p servey plak ford ranger....test drive dan setelah diteliti...aku pun jual D.max aku yang baru 6 bulan aku pakai...sekarang ni dengan Ford ranger la plak...setakat ni aku amat berpuas hati dengan FR....

    1) road tax murah banding gan yang lain baru RM5++.++ je...tapi kenderaan kita guna hampir sama juga gan pick up lin...klo dulu hilux aku kena road tax RM1600.00...itu blm masuk insurance lg..tapi dari faedah lebih kurang sama juga gan FR...

    2) Sound enjin dia antara yang paling perlahan antara yang lain...itu pendapat aku laaa...

    3) Performance terbaik antara pickup truck yg pernah aku pakai.

    4) Accessories pun banyak...boleh dapat lagi murah klo masuk pasang kat hatyai..

    5) stability baik sangat...compare gan hilux...memang jauh beza la...hilux 3.0 aku dulu nak cecah 120km/j pun lembab..pastu dah mula goyang..memang x stabil langsung...

    6) Yang paling aku takut naik hilux ni bila time hujan...dalam kelajuan 80km/j dijalan anytime kenderaan anda boleh terbuang bila redah air bertakung di jalan...tak yah banyak la air tu...sekit pun dah cukup utk hilux tu buat roller custer...sahabat aku total lost gara gara kes ni jee...hilux dia siap berpusing pusing entah berapa kali dia pun tak ingah dah..klo FR aku yakin dengan system terbaru yang digunakan..dan teruji memang tak terlompat atau berpusing bila redah air bertakung...dan aku yakin dengan kelajuan tinggi di lebuh raya..setakat ni je la aku share pengalaman aku pakai 4x4 ni...mungkin ada lg tp cukup la setakat ni..apa pun FR memang terbaik setakat ini..wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendapat yg cukup berguna dr en. niii...sgt puas hati membaca info dr beliau...soo saya sgt gembira sbb pilihan saya pun f.r juga

      Delete
  52. X minat beli keta jenama lain dari toyota....dari dulu...toyotaaa je...scond hand land crusier HDJ81...sedap je pakai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mentaliti kene ubah..sy baru pakai FR t6 bln 12 thn 2014..beli pon sbb land cruiser mark ii sy kene curi..beli ford XL sbb paling murah..teringin jugak nk beli hilux mula2 tu tp mahal..tp lps pkai FR,sy mmg puas hati wlupon sy dlu mmg peminat toyota sbb lasak main offroad.

      Delete
  53. Saya pun tgh survey 4x4 ni nak buat keja sawit. Jln berpaya n bukit. Tgh survey hilux n FR. Member 90% guna hilux. Adik saya guna FR. Masa jumpa hilux n FR biru parkir side by side, anak kecik saya pilih FR. Cantik biru tu. Dah baca share kat sini mcm konfom je nak booking FR. Apa komen pemilik yg pernah offroad lasak kedua-dua pickup ni... pls share... sharing is caring. Really appreciates u all.. tq

    ReplyDelete
  54. Buat pilihan yg terbaik...my ford ranger 3.2 auto warna metropolitan grey baru keluar smlm 23.01.15...fuhhh hari ni 24.01.15 sehari2 bawa round2 fuhhh cukup puas hati....very smooth...org2 duduk dlm pun komen sgt selesa...paling best bila d atas jln semua org pandang ford ranger..event bila bersebelahan vigo....hermmm vigo mcm tengelam sudah...bila parking semua org akan tegur lawa ford ranger nii...huhuhu...kembang hidungku...teknologi fr pula hanya kepada pemiliknya sahaja tau betapa hebat hightechnya....sebelum bawa blik @ sejam juga org2 ford akan tunjuk ajar bhg navigasinya esp a/t...so rasa2 bawa boeing juga utk bhg ni..cukup canggih cukup hebat...bagi saya f.r mmg 100/100....sooo buat pilihan bijak utk anda..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ford ranger 3.2...ini yang buat aku cemburu ni...pasti memukau dgn kehebatannya...aku mampu setakat 2.2 jeee...3.2 nak tunggu lama sangat...transports aku dah let go awal lg...jadi patah kaki la...mau tak mau..2.2 je la aku rembat.

      Delete
    2. Ohhh....takkk apa 2.2 pun dah cukup bgus niii...malah mapu mgalahkan vigo 2.5 lg..,anyway tech ford masih sama cuma cc kereta saja yg lain2...tapi kalau yg lg power 3.2 mmg cukup terbaik...apa2pun terbaik sbb kita memilih f.r...

      Delete
  55. Geramnya baca komen korang ni..kena sambar FR gak tahun ni....insyaallah...

    ReplyDelete
  56. Hasil drpd survey akhirnya aku beli fr 2.2 (a).. Hari ni atau isnin ni dapat la... 91,500 OTR.. tak sabarnya nak bawa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro.. boleh share no agen..? 0105055916

      Delete
  57. kurang asam betul thread ni.. bikin aku gersang dgn fr.. ade salesman tak dlm ni.. kontek aku skrg.. 0105055916..

    ReplyDelete
  58. Saya tengah buat survey antara ford ranger dan juga toyota hilux. saya nak tnya dari segi kos servis pula macam mana? ada sape2 boleh share tak berapa kos untuk ford ranger ni? terima kasih

    ReplyDelete
  59. Saya tengah survey harga harga Ford Ranger tahun 2015. Harga asal 99k skrg dah naik kepada RM101k. Kata salesman sebab nilai matawang malaysia turun. Buka Mudah.com masih lagi harga 90k lebih (harga agen). Mana lebih bagus samada beli dengan dealer Ford sendiri atau agen ? Terima kasih.

    ReplyDelete
  60. Dr segi servis..saya rasa sama saja.... sbb saya guna f.r 3.2 auto..tapi servis mmg 10000km @rm500...hilux @rm250 tapi 5000km....sooo tolak tambah darab sama juga...lg satu ford mmg terus guna minyak fully synthetics....puas hati...

    ReplyDelete
  61. Saya cadangkan baik beli dealer f.r sendiri....sbb ini akan jadi milik kita sendiri...walau pun murah d mudah.com tapi tetap ada risikonya...soo drp putih mata baik deal dgn ford sendiri....

    ReplyDelete
  62. Bagi kaki 4x4..,.toyota hilux skarang x mcm toyota lama....cuba anda lihat betul2 toyota hilux sportivo...lebih hiasan plastiknya....lihat body f.r...2.2 or 3.2..mantap habis...sooo mana satu pilihan anda..hiasan plastik atau body kukuh

    ReplyDelete
  63. X sombong cakap juga....kalau u bawa f.r.....line clear depan n tekan minyak...u boleh potong5-7 buah kereta termasuk hilux...pgalaman saya dgn 3.2...tapi mesti hati2 juga...hormati juga kereta kecil2

    ReplyDelete
  64. dah lama tgk FR xlt model baru ni. Tak fikir panjang dah.. bln lepas dah booking.. ada discount rm 7k.. utk stock 2014.. blm dapat2 lagi. Sebab warna ygvsy nak takder.. kena tggu lps raya cina la.. haiyyyo

    ReplyDelete
  65. HAHAHAH.....MMG MCM TUUU LAAA KALAU WARNA YG KITA MINAT BELUM ADA STOK....SAYA PILIH METRO POLITAN GREY 3,2 AUTO...MMG NGAM2 TINGGAL 1 LG....KALAU X MMG PERLU TUNGGU 2-3 BULAN LH...HUHUHHU.....SAYA FAHAM PERASAAN MENANTI BENDA NI...TIDOR X LENA...MANDI X BASAH......SAYA SEMINGGU PUN DAH X SENANG DUDUK D PEJABAT...HERMMMMM.....

    ReplyDelete
  66. Dah sambar FR2.2 sebulan yang lalu. Memang puas hati. Cuma sebelum 40kmh agak berat sikit.ke, kena tekan lebih minyak. selepas tu memang berdesup. Aksi potong memotong dan mencelah memang terbaik.. Enjin senyap selepas 80kmh. Aksesori berlambak. duit seguni pun boleh habis...hee..hee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kereta baru agak berat bro, sebb kebanyakan gear dan part-2 yang bergerak masih kesat dan belum lancar. lepas tiga kali servis baru terasa pickupnya lebih baik, tu penglaman saya dengan beberap jenis kereta yg saya beli..

      Delete
  67. bawa kenderaan besar, jangan terlalu riak.. tak perlu nak menunjuk-nunjuk.. tak ada sesiapa pun boleh jadi raja jalanan... laju-laju kan bahaya brader.. setiap benda, ciptaan.. ada kelebihan dan kekurangannya... jangan terlalu taksub.. semoga Ford menurunkan lagi harga fr ni... barulah saya mampu nak beli...

    ReplyDelete
  68. Sama la.. sy pon pilih motropolitant grey.. tapi 2.2 xlt je.. xsabarnye

    ReplyDelete
  69. Yaa....hati2 membawa f.r kita..kita selamat..family selamat dan org lain pun srlamat....tapi kadang2 geram juga tengok keta kecik2 ni d atas jln lagi kurang ajar dr keta besar2....saya bawa 3.2 f.r dah nak d overtax oleh keta kecik atas bukit....hermmmm.....sbb mungkin bawa 90/km kali...keta kecik nii pula brom2 nak test power juga...skali tekan minyak f.r boleh2 potong 5 buah keta...tapi depan clearlaaa....

    ReplyDelete
  70. Yaaa kalau baru bawa f.r n meter masih d bawah 1000kmh..mmg mcm tu lahhh...maklumlah baru dr kilang...sooo mmg biasa saja tuu...tapi igt..kalau meter masih d bawah 1000kmh..jgn skali2 bawah lebih 100km/h....ada kesanya jua...biar lebih 1000 n boleh laa up sikit2....hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xder masalah nak speeding lebih
      100 km/j sebelum mileage 10k.. dlm manual pengguna takde bgtau. cyma kalau nak laju tu jgn tros tekan habis

      Delete
  71. Wahhhh...congratulation....pilih f.r metropolitan grey....colour yg kuu jatuh hati...hahah....x apa 2.2 pun dah cukup power....malah mengalahkan vigo 2.5 tuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puas hat pakai F.R walaupun 2.2.. dah test dgn Hilux.... hahhaha cucuk rapat.. dia yg mula dl.. mmg pickup best F.R ni

      Delete
  72. dah booking 11/2 minggu lepas FR 2.2 XLT (M) stock 2015. color Aurora blue sbb org rumah nak sama macam kereta dia heh heh.... Loan dah nak lulus... mmg tidur xlena weiii... FR cepat2 come to me... hee... hee

    ReplyDelete
  73. aduh...aku tgu tahun depan baru dpt beli fr ni

    ReplyDelete
  74. ford pikap terbaek dunia......hilux, pikap terlaris dimalysia....!!! realiti.sama mcm moto juga, yamaha mengatasi lain2 brand

    ReplyDelete
  75. ape beza ye ford 2.2 xlt dgn ford 2.2 xl??

    ReplyDelete
    Replies
    1. XLT lebih aksesori dan horsepower

      Delete
  76. Saya gunaFR t6 XL je.. tp mmg puas ati wlupon yg paling low skali.
    1 je kekurangan pada saya sbb sistem kunci yg bila2 sahaja blh buka pintu dr dalam..terpaksa gunakan child lock utk keselamatan anak2 di belakang.

    ReplyDelete
  77. saya rasa perbandingan sebenar antara fr yang baru dengan model-model yang dah sedia ada beberapa tahun dalam pasaran ni perlu sedikit masa. dari segi kelajuan saya rasa x perlu perbandingan. pasalnya saya pernah bawa triton, navara dan hilux (cc2.5). setakat nak lari 160kmj semua boleh capai, senang-senang je.. yang komen kata x laju tu mungkin rosak atau pickup mereka ada masalah.. tengok driver dengan berani je (gila apa bawa laju sepanjang masa).. aku pernah potong ferrari menggunakan kancil 850, apa ada hal,,, pasalnya ferrari tu bawa 70kmj.. aku ada integra type R, tapi taklah bawa laju sepanjang masa.. lebih sesuai dicomparekan ketika rpm rendah, mana yang lebih kuat.. pasalnya kalau dmax 2.5, agak lemau ketika rpm rendah..kita tengok apa kata mereka yang pakai fr ni 3 4 tahun lagi.. sharekan pengalaman mereka yang dah bertahun-tahun tu.. aku pun nak tahu juga, pasalnya skrng nak berjinak-jinak dgn 4x4 plak..

    ReplyDelete
  78. baru booking tadi.. 2015 FR metropolitan grey 2.2M XLT
    lambat betul nak sampai...lagi sebulan.
    Sapa2 nak booking boleh pergi ke ford dealer shah alam sek 15. Harga baru 2.2M XLT RM94, 383.80 . Ada diskaun rm2k. Loan interest 2.65%.
    kalau nak 2.2 XLT auto lagi lambat..
    kalau nak 3.2XLT waiting list 6 bulan.. lagi jahanam..

    ReplyDelete
  79. Best baca komen kat sini..saya pernah pakai hilux 2.5..genap setahun kena curi, kes pun belum selesai lagi..kecurian lak depan rumah je..nampak mcm terancang je erk..kalau depan rumah pun dengan slumber boleh curi, kalau bawak jalan agak2 lagi senang nak curi yer...sekarang hati terngah tertarik dengan FR 2.2 auto..dgan cerita stok 2014 hari discount giler2 sampai 8k,tp sayang nya dah habis stok.siapa nak beli tu, beli la cepat2, stok 2015 harga dah naik..bulan 4 ni plus gst lagi katanya..

    ReplyDelete
  80. Salam. Saya baru genap setahun guna FR. Tiada masalah dan kawan2 yang mencubanya pun memujinya.

    ReplyDelete
  81. salam, saya baru cadang2 nak beli everest 2nd dlm tahun 2005/6 ada sesiapa boleh bgi komen tak?

    ReplyDelete
  82. Blh la wassap2 no 0139219122 klu ada... first gaji byar kete trus..

    ReplyDelete
  83. salam...disebabkan isteri sy ni peminat 4wd dan sngat mementingkan kelajuan & pemanduan yang sangat ganas, jadi sy nk belikan 1 utk dia...lepas baca comment semua ternyata ramai yang akan berpihak kepada FR..skrg sy tgh banding kn 4 variant ni..hilux trd sportivo 2.5 & 3.0, ranger 2.2 & 3.2...which 1 yang btol2 value for money dan menepati ciri2 dia?...

    ReplyDelete
  84. salam...saya dh pakai ranger 2.2 auto xlt...mungkin dlm semua komen ni...kena tunggu lama booking..saya kt perlis..2minggu dpt terus ranger kaler biru..fuuu..mcm x caya...nasib je tu..pyh nk smpai kaler biru..hitam,,putih berlambak...buat zero downpayment ..sama ja mcm ada dwnpyment..mana ada org meniaga rugi....cuti raya cina ..saya jln jauh pi kelantan & terengganu...rilek ja bawak...meter 100 x rasa pon...try buat jln direct....7.30 pagi di jeli....tengahari di kota bharu...dekat magrib sampai kuala terengganu...badan ok ja lagi...tak lenguh sgt...minyak isi full rm130 di jeli...main kona kt bukit gerik lagi...sampai di padang besar perlis...ada baki lagi stengah cukup2...

    ReplyDelete
  85. Macam mana dari segi kos penyelengaraan sama ada lg mahal dr dmax atau sebaliknya?

    ReplyDelete
  86. FR juga yang menjadi pilihan

    ReplyDelete
  87. FR juga yang mengancam dari segi onroad dan off road.

    ReplyDelete
  88. Sy pernah guna hilux 2.5..tahun 2010..sekarang sy dah beralih ke FR2.2..dah setahun 4 bulan..dr segi pengalaman sy..cuba buka dan tutup pintu ford n hilux..anda mampu membezakanya..sy kerja contract..bwk simen 20 beg selambe je..bwk tiles 1.1 tan..cooool je..sy sgt berpuas hati dgn jentera sy..musim banjir kelantan hari tu sy redah air paras level 2.2 kat tepi tu..dgn xdak snooker pon okayyy..terbaik..sapa yg try fr mst akan hilang selera ngan hilux..sorry jujur..sbb pernah guna hilux..totalost kat gerik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. panaslah ranger T6 lepas nie :)
      saya baru pakai T6 2 minggu...mmg best

      Delete
  89. Salam..saya baru pakai fr 3 bulan...xlt 2.2 auto blue kaler..booking dlm seminggu terus dpt ...betuahnya..kebetulan saya beli ford ni..sebelum kenaikan harga ford ranger lagi..time beli tu harga dia 96k..sekarang ni dh naik 103k ..so nasib baik le terlepas ...hehehe satu je nk kongsi bg yg xpernah guna 4x4 ni jgn bandingkan kereta yg guna petrol...petrol lagi pikup..enjin diesel ni berat skit time mula2 tekan minyak...pastu...ermmm rasa la sendiri power dia punya enjin fr ni yg dijana turbodiesel...dari segi minyak memang jimat giler...isi rm120 dari kota bharu ke kuantan pergi dan balik..jauh tu hampir 1000km..minyak masih ada baki lagi...memang puashati pakai ford ni..rase selamat bila bawa...cuma time nk parking susah skit pasal saiz fr x mcm keta..dari body fr menarik...kalu bandingkan ngn 4x4 lain fr lebih tough...besar...tinggi..sebelum saya beli fr ni pernah compare ngn hilux..berat ford 2000 kg..tapi hilux just 1800kg je...tu yg saya kaji sebelum beli...time bawak fr ni x terasa speeding melebihi 100km ..maybe keta tinggi..ape pun satu yg saya boleh cakap sini...ford ranger adalah terbaik...terbaik ...dan terbaik...

    ReplyDelete
  90. Salam semua saya baru beli fr 2 bulan yg lepas 2.2 auto xlt biru...sgt bertuah terus dpt dlm masa seminggu sahaja lepas booking..walaupun warna biru lambat skit sepatutnya dapat...maybe rezeki saya...paling betuah ialah masih dpt harga lama lagi iaitu RM96k sebelum seminggu kenaikan harga baru kira2 RM103k dh sekarang bagi yg model biru tu..apa yg boleh saya katakan psl fr ni ialah..tebaik...terbaik..dan terbaik...design dia...kuasa pecutan dia...dan penjimatan minyak ...minyak rm120 dari kota bharu ke kuantan pastu balik mai ke kota bahru tu masih berbaki lagi..walaupun di kota bharu banyak 4x4 spt dmax...hilux..tapi saya tetap pilih fr berbanding yg lain..pernah naik hilux kwn tapi spring agak keras ...fr lebih lebih selesa utk onroad . Dalaman fr lebih menarik berbanding 4x4 lain..terasa mcm bawak keta je....selamat..yg penting kuasa pecutan dia...terbaik....tu penting time nk memotong...saya x cdgkan fr digunakan utk memecut terutama di selekoh tajam..semua 4x4 x sesuai...bagi saya keselesaan dan keselamatan lagi penting...fr ada semua pakej tersebut..bagi yg masih x tahu nk pilih 4x4 tu...utk semua kegunaan..keluarga....angkut barang..research dulu ..pastu baru buat pilihan...tapi bagi saya tetap pilih FORD RANGER..TERBAIK...TERBAIK....DAN TERBAIK...

    ReplyDelete
  91. Saya berjaya memiliki ford ranger 2.2 xlt kaler biru...pd 2 bulan yg lepas..sgt bertuah kerana masih berpeluang dengan harga lama iaitu RM96K lagi...sekarang harga dah naik kira2 RM103K..apa yg saya nk bagitau prestasi fr sgt memuaskan..jimat minyak...isi minyak penuh rm130 bertolak dari kota bharu ke kuantan pastu patah balik kota bharu masih ada baki lagi...hampir 1000km tu...memang jimat..kuasa pecutan amat memberangsangkan..walaupun auto selamba je potong 5 biji keta kat depan..bagi saya apa yg penting keselesaan dan keselamatan tu penting bila bawa fr ni..bagi saya ialah FORD RANGER TERBAIK BERBANDING 4X4 YG LAIN...itulah pengalaman saya secara jujur psl fr nie...

    ReplyDelete
  92. Sy pernah guna hilux 2.5..tahun 2010..sekarang sy dah beralih ke FR2.2..dah setahun 4 bulan..dr segi pengalaman sy..cuba buka dan tutup pintu ford n hilux..anda mampu membezakanya..sy kerja contract..bwk simen 20 beg selambe je..bwk tiles 1.1 tan..cooool je..sy sgt berpuas hati dgn jentera sy..musim banjir kelantan hari tu sy redah air paras level 2.2 kat tepi tu..dgn xdak snooker pon okayyy..terbaik..sapa yg try fr mst akan hilang selera ngan hilux..sorry jujur..sbb pernah guna hilux..totalost kat gerik..

    ReplyDelete
  93. Sy pernah guna hilux 2.5..tahun 2010..sekarang sy dah beralih ke FR2.2..dah setahun 4 bulan..dr segi pengalaman sy..cuba buka dan tutup pintu ford n hilux..anda mampu membezakanya..sy kerja contract..bwk simen 20 beg selambe je..bwk tiles 1.1 tan..cooool je..sy sgt berpuas hati dgn jentera sy..musim banjir kelantan hari tu sy redah air paras level 2.2 kat tepi tu..dgn xdak snooker pon okayyy..terbaik..sapa yg try fr mst akan hilang selera ngan hilux..sorry jujur..sbb pernah guna hilux..totalost kat gerik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. FR setakat ni boleh redah banjir stggi brape meter?

      Delete
  94. Hilux paling lasak berbanding Fr .. Fr ni untuk yang manja manja tapi nak lasak .

    ReplyDelete
  95. Satu kesimpulan mungkin sudah boleh dibuat - pilih kenderaan berdasarkan model dan bukan jenama? Sebab kalau FR (Ford), Navara (Nissan), D-Max (Isuzu) dan Pajero (Mitsubishi) itu lebih bagus berbanding Hilux (Toyota), kenapa hanya jenama Toyota yang boleh masuk bersaing dalam acara lasak melampau macam BORNEO SAFARI? Lihatlah betapa megahnya jenama Toyota melalui model2 terpilih seperti Ninja, Land Cruiser dan Hilux Surf saban tahun mengungguli acara Borneo Safari.

    ReplyDelete
  96. Assalamualaikum..saya nak tanya. FR kalau duduk kerusi belakang selesa tak? Melantun lantun tak kat highway? saya plan nak belikan wife FR utk hantar anak sekolah, pasar, etc..wife suka kereta FR sebab design mantap dan tinggi. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. FR lebih selesa berbanding dengan Hilux. Tak rasa melantun sangat...

      Delete
  97. alhamdullilah... aku dah bosan pandu keta, asal nak amik SUV kensel ats sbb tertentu. baru booked FR dan loan dah lulus. kena tunggu 3 minggu baru leh kuar. dlm masa menunggu ni byk pulak persoalan keluar - FR banyak kes gear box, leaking , sensor error , servis mahal ( dlm fb FROC ) . mcm nak buat U turn pun ada.. tp bila baca blog ni sejuk hati ..lega. Terima Kasih Tuan2 n puan2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang ada yang lebih suka highlight special case yang jarang berlaku...

      Delete
    2. kereta saya dah jadi tuan..sampi sekarang x jumpa maslahnya..:(

      Delete
  98. Nak tnye pickup yg bleh redah banjir tggi? Mana yg plg ok?

    ReplyDelete
  99. Nak tnye pickup yg bleh redah banjir tggi? Mana yg plg ok?

    ReplyDelete
  100. terima kasih tuan.. kalau FR ngan Triton mana lebih selesa drive kat jalan biasa?

    ReplyDelete
  101. Baru pakai 2 minggu meme sodap ....lagi sodap dari bawa kete sedan kat highway FR ni...terbaek lah setakat ni......love my FR...

    ReplyDelete
  102. loan FR 2.2XL manual dah lulus.. ni 1st car, harap pilihan yang tepat untuk seorang wanita..hehe

    ReplyDelete
  103. Kalau saya,memang FR la sbb saya ada satu.. sebenarnya tak terpikir pun nak ambik FR sbb saya tak minat 4x4 ni..tp 1st time tengok terus jatuh cinta..nampak gagah.. saya bertuah sbb x tunggu lama dlm 1 minggu loan lulus terus dapat..bila kat dalam rasa macam kita lebih tinggi dari 4x4 yang lain.. whatever it is FR memang terbaik..dah 5 bulan pakai..

    ReplyDelete
  104. Assalamualaikum..dh lama baca entri psl ford ranger ni.byk feedback yg positif.duk ulang2 baca sampai dh tak keruan bila tgk ranger yg mlintas depan mata.skrg pakai mpv.rasa mcm nk tukar pakai pickup pulak.nk mnta tuan punya blog atau ssiapa shj yg ada no telefon salesman atau showroom yg menawarkan diskaun yg baik utk ranger.sy dah pegi satu showroom.dpt diskaun 2k shj.mntk tlg sangat2.terima kasih..

    ReplyDelete
  105. Assalamualaikum..dh khatam byk kali dh entri ni.skrg baru nk post ssuatu sbb dh xtahan mgidam fr ni.skrg pakai mpv.nk muat barang2 bila balik kmpung n sdikit barang bisnes kecil2 mmg dh xmuat.jd nk minta jasa baik ssiapa kat sini kalau ada kontek SA atau mana2 showroom yg blh ofer diskaun yg baik.dh survey satu showroom.diskaun 2k dia blh bagi.mintak tlg kwn2..terima kasih

    ReplyDelete
  106. Salam semua,,lau pickup Colorado 2.8 mcm mana ye?? saya baru nak mengidam beli salah satu model yg disukai mcm Chevrolet Colorado 2.8, Ford Ranger XLT 2.2 dan Mazda BT-50 2.2..Mohon pandangan tepat, padat dan ringkas...

    ReplyDelete
  107. Apa beza 2.2L xL dgn 2.2L xLt? Tlg bantu saya.
    sy berminat nak beli.
    adakah kos yg tggi kalau menggunakan fr ni?

    ReplyDelete
  108. Apa beza 2.2L xL dgn 2.2L xLt? Tlg bantu saya.
    sy berminat nak beli.
    adakah kos yg tggi kalau menggunakan fr ni?

    ReplyDelete
  109. saya pakai ford ranger wildtrak 3.2 yang color oren skg ni dah masuk 4 bulan mmg rase hensem sgt lah..tapi yg tak bestnye tang conering mmg rse macam nak membuang je..takat ni dah 2 kli sy wat allignment..kengkawan kate kena pasang stabilizer kt blakng spring dan klu nak lbih mantap lagi pasang absober jenama connie dan tukar tyar lebih beso lagi...

    ReplyDelete
  110. FR raya sy is otw. Salesman sy ckp minggu depan dapat. Uiiiiii, ta sabar den nk hon2 himpit celah kete kazen, sepupu semua kt kampung nnt =P

    ReplyDelete
  111. askm semua..bru sbln baik dri xcident triton tergolek..aku setuju part conering tu..mmg tk leh tekan..jgn..jgn..sesekali...tp lps bce semua ni mmg niat nl tuko fr la lps ni..tgu ko FR...hahaha

    ReplyDelete
  112. salam,,saya nak tnya kenapa ford yang saya bawa sekarang ni selalu naik lampu check enjin dengan lampu transmission??mohon bantuan,,sebab dah pergi ke pusar servis ford.tapi tak jumpa masalh dia jugak..mcm mana 2??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini sebab komputer or sistem error. Saya pernah alami masalah mcm ni dengan hyundai. Diaorang resert balik semua sistem dalam tu pakai suatu alat, lepas tu sampai skrg ni takde masalah lagi. Tu muingkin masalah sensor. Hampir kesemua jenama kereta skrg ni ada problem komputer error sbb kebanyakan skrg ni sistem komputer dan automatik dlm tu. harap berjaya.

      Delete
    2. Mungkin masalah sistem berkomputer dan sensor. Saya pernah alami masalah mcm ni dgn hyundai "indicator check enjin". saya bawa ke pusat servis bertauliah. diaorang resert pakai alat khas dan tukar sebiji sensor. lepas tu sampai skrg takde masalah lagi. harap berjaya.

      Delete
  113. Simple, klau nak beli any double cab yg kat pasaran malaysia nie, just look at your own budget. Setiap kereta ada kebaikan dan kelemahan. sy dah pakai Bt-50, hilux 3.0 & dmax. Mazda bt-50 & dmax mmg out, sparepart + servising x masuk akal. Hilux 3.0 still the best for me. Maintenance agak mahal, but their service check list memang detail. Berbaloi tunggu 2 jam utk service. Ford ranger mmg handsome, tp dengar crita sparepart mahal. Thanks

    ReplyDelete
  114. Salam. Sy bru pakai ford dlm 3 bulan. Dh sampai 10000km. Sebaik nya service kat ford atau bleh ke sy xnk service kat ford?

    ReplyDelete
  115. Salam bro semua.. Jentera ku dh kua dh, hehe.. Alhamdulillah. Sy ade soalan laa tok sifu's2 yg dh lama pakai 4x4. Pada masa skunk pam minyak mane yg sesuai pakai terutama bg fr?? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diesel euro5, BHp je ada diesel nih, itupun kat Johor jer skarang, klang valley lum jumpa lg.

      Delete
    2. Diesel euro5, BHp je ada diesel nih, itupun kat Johor jer skarang, klang valley lum jumpa lg.

      Delete
  116. BHp uro5, Tp kat Johor je ade...

    ReplyDelete
  117. koi guna FR4x2 low rider jer..terbaik bro...cantik kemas dan yg penting selesa..nk jadi cerita..masa balik kg..maklumlah jln berlubang2 n bumping byk..tanya la mak mertua yg dok kat seat belakang..."mak ok ke..jln x elok ni nanti sakit badan.." dengan selamba mak yg dh hampir terlelap jawab,.."x rasa apa pun..selesa dok belakang..x mcm kete yg tuhh.." jenama sebelah tu la yg TOP sangat tu..:-) hihihi...so..ni la yg mampu nk share pengalaman pandu FORD RANGER baru ku..hehe

    ReplyDelete
  118. koi guna FR4x2 low rider jer..terbaik bro...cantik kemas dan yg penting selesa..nk jadi cerita..masa balik kg..maklumlah jln berlubang2 n bumping byk..tanya la mak mertua yg dok kat seat belakang..."mak ok ke..jln x elok ni nanti sakit badan.." dengan selamba mak yg dh hampir terlelap jawab,.."x rasa apa pun..selesa dok belakang..x mcm kete yg tuhh.." jenama sebelah tu la yg TOP sangat tu..:-) hihihi...so..ni la yg mampu nk share pengalaman pandu FORD RANGER baru ku..hehe

    ReplyDelete
  119. koi guna FR4x2 low rider jer..terbaik bro...cantik kemas dan yg penting selesa..nk jadi cerita..masa balik kg..maklumlah jln berlubang2 n bumping byk..tanya la mak mertua yg dok kat seat belakang..."mak ok ke..jln x elok ni nanti sakit badan.." dengan selamba mak yg dh hampir terlelap jawab,.."x rasa apa pun..selesa dok belakang..x mcm kete yg tuhh.." jenama sebelah tu la yg TOP sangat tu..:-) hihihi...so..ni la yg mampu nk share pengalaman pandu FORD RANGER baru ku..hehe

    ReplyDelete
  120. Tak jadi nak order...FR nak keluar model baru... jadi sabar menunggu..thailand dah keluar..kita bulan okt kut...

    ReplyDelete
  121. FR facelift baru nk keluar sebulan dua nnti... yg sekarang mesti bagi diskaun gile2nya.. tp yg baru nie tgk mmg nampak jahattt.

    ReplyDelete
  122. Bila agaknya ford ranger baru nak kuar?

    ReplyDelete
  123. Baru book dari Ford Persada Auto diPuchong FR 2.2XLT(A) hari ini warma Gunmetal Blue harga OTR RM101,415.21 sblm diskaun RM5000 tapi warna Metropolitan Grey mcm menarik aje. Warna Aurora Blue takde stok. Ada limited stok model 2.2XLT Wildtrack tapi extra hampir RM15,000, berbaloi ke?

    ReplyDelete
  124. Salam Sehati zsejiwa.kekeke.
    Pkai hilux ni kene jiwa kental.pencuri haram jadah suke,pening pala.beli ni ikut kgunaan.ap planing future.klau nak main jln tar 100% amkla Triton.klau ad plan msuk offroad hardload future bussines keja ka,amikla hilux or fr.
    Sy pkai hilux 3.0 g,topspeed dia pecah virgin 170km(goyang tkut oversteel).tpi laju for what?sy bujang jd ingat parents memyesal lak lenjan 170km.sy pilih hilux sbb sy pecaya pda toyota japan maker.sy tau dia tough dr segi enjin n xbanyak ragam.dri segi fuel consumption i dpt 11.9km/liters.forme jimat.maintenance basic tuka minyak dgn filter gred mineral pun rm150 saja.for me bebaloi.beli ikut keprluan.i beli hilux sebb nak berlagak mcm samseng kayu balak ja sbb i dok swk.hahahaha.conclusion,bujang2 cmni rugged pulak pkai 4wd.hahah.nmpk gagah sekit.hehe

    ReplyDelete
  125. Baru hantar loan untuk Ford Ranger 2.2 XL manual. Diskaun RM5950 semua sekali. Survey Toyota Hilux 2.5G no discount dan sold out sampai bulan November/Disember sebab Kastam beli borong untuk kegunaan rasmi dia kata Salesman.

    ReplyDelete
  126. hallo.. nak mnta pndapat... sy baru nak srrvay 4x4.. nmpk fr mmang cun lar.. tp kawan2 sy ramai kerja mekanik.. mereka ckap, ford kelemahan dia hanya enjin.. pressure enjin trlalu kuat, 3taun pakai kompom leaking.. tp bila baca komen dsni, fr mcm trbaik pula.. skrg aku sakit kpla nak plih kreta.. sape2 yg pnah pakai fr lbih dari 3 taun boleh share pndapat ka??

    ReplyDelete
  127. Sya dah 1 thun pakai fr 2.2. Terbaik n x rugi memakainya.

    ReplyDelete
  128. Ford model terbaru keluaran 2015 ni berapa harga klau dh msuk sarawak ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ford ranger duty pad n non duty tak jauh beza..sy suggest amik yg duty paid..

      Delete
  129. Ford model terbaru keluaran 2015 ni berapa harga klau dh msuk sarawak ya

    ReplyDelete
  130. sj nk share ckit....kwn dh gne fr dkt 2 taun lbh...tip top beb......solek ckit jewk,cmpom xleh lena tdo...asek nk dok dlm keter jewk.....owng pndng laen tu.mcm tgk awek jewk.......mmg puas aty lh.selesapn yer gak......ter baekkkkkllh ford ranger.....

    ReplyDelete
  131. pada awal saya dah tempah ford ranger yang baru seperti gambar diatas selepas membuat kajian di internet.. tapi malangnya dokumen sy ditolak 3 bank walaupun saya mampu. sy call salesman supaya buat sehabis baik bagi loan lepas. dan bila saya pergi jumpa salesman tu dikabarkan dia meninggal sesaf nafas.al fatihah kpd syafiq.
    dan pada masa yg sama sy tempah toyota hilux dan semnggu lepas tu salesman toyota call saya untuk proses pinjaman di toyota capital... so mgkn dah takdir saya walaupun bila teserempak ford ranger hati ini berdebar2... hilux pun hilux la..

    ReplyDelete
  132. Mmpu beli FR XLT2.2 jer ..3 Nov lps bru dpt.. terbaaiik ... yg x pernah pegang steering fr... x tau bezany dgn hilux... dipersilakn beli...ckp lebih pon x guna .... uhuuiii.... skrg dah x perlu mimpi2 lg...hehehee

    ReplyDelete
  133. Sebelum ini saya mengkaji2..mencari2 perbandingan antara hilux 3.0, tritone 3.2,dan Ford ranger 3.2... setelah mengkaji berbulan2 barulah minggu lepas saya membeli FR edisi 2014..minggu depan akan dapat... loan lulus..tertiba hari ini terjumpa laman web ni..bertambahlah tak sabarnya nak memandu fr..sebelum ini memandu civic..harap hati bahagia..belian 4x4 pertama..

    ReplyDelete
  134. Saya baru pakai ford ranger memang terbaik

    ReplyDelete
  135. Saya baru pakai ford ranger memang terbaik

    ReplyDelete
  136. saya baru dapat kereta saya semalam. dulu pakai isuzu d-max 3.0. sebelum beli saya memang dah kaji semua 4x4 termasuk VW amarox. memang terbukti terbaik all rounder. so d-max bagi isteri pakai. isteri ada sebiji honda civic 2012 dan saya pakai bmw 3 series 2010. sekarang ni kereta bagi anak2 pakai, saya tak rasa nak pakai kereta lagi setelah drive ranger baru ni kerana pemanduan setanding bmw dan rasa lebih selamat.

    cuma minyak kuat sedikit berbanding d-max.

    kawan2 yang datang rumah semalam untuk test drive ranger dan sangat impressed dengan keselesaan dan keselamatannya. ramai kawan2 saya ni pakai hilux dan semuanya bagi tau saya akan trade in dan beli ranger walaupun salah seorang dari kawan saya tu baru sahaja beli awal tahun ini.

    so sekian cerita saya. assalamualaikum.

    ReplyDelete
  137. Antara 4x4 ni maintainace mana yg paling jimat kos

    ReplyDelete
  138. Minggu lepas pergi test drive fr kat taman melawati showroom aku belasah semacam aje fr 2.2xlt ni, fuuh memang teruja salesman tu tergamam tengok aku bawak tekan semacam aje pedal mencelah rasa mcm bawak kereta salon aje,walau pun aku nak ambik manual tapi tak ada test drive semua auto gear,terbaikfr nih kena sambar cepat dengar 2016 naik lagi harga.

    ReplyDelete