Monday, 24 April 2017

Panduan print dokumen dari komputer kat rumah

 
Ini satu lagi artikel panduan untuk dungu. Panduan bagaimana nak print dokumen dari komputer kat rumah anda.

Sebab apa saya kategorikan sebagai panduan dungu ?

Artikel ini lebih kurang sama dungunya macam panduan dari artikel yang lalu pasal whatsapp. Panduan macam mana nak keluar dari group whatsapp setelah anda dimasukkan ke dalamnya oleh orang lain. Kalau anda mushkil dan nak tahu jawapannya, sila pergi baca artikeltersebut kat sini.

Dungunya artikel ini sebab saya yakin majoriti besar orang ramai kat Malaysia ini tahu macam mana nak print dokumen dari komputer. Malah ini bukanlah satu isu yang berat. Orang putih kata dah jadi isu yang common sense.

Tambah lagi kalau anda pernah kerja makan gaji duduk kat dalam pejabat. Lagilah tak terfikir bahawa ada orang yang tak tahu perkara asas bagaimana nak print dokumen dari komputer.

Kalau anda rasa macam tu, tunggu dulu. Cuba dengan cerita saya kat bawah ini. Dari peristiwa ini lah baru saya sedar betapa common sense yang saya da belum tentu sama dengan common sense yang ada pada orang lain.

Kenapa perlu print dokumen dari komputer

Dunia pendidikan sekarang tak sama maca zaman saya dulu. Sekolah seperti anggap semua rumah dah ada komputer dan kemudahan untuk print dokumen.

Anak-anak saya yang sekolah sering minta nak print dokumen dari internet. Nak buka internet memang senang sekarang. Tak perlu guna komputer. Boleh terus buka dari telefon pintar saja dan masuk internet.

Tapi kalau nak print dokumen dari internet itu dengan hanya guna smart phone agak mencabar sikit. Memang boleh buat dan bukanlah sesuatu yang mustahil. Tapi bukan semua orang boleh buat benda tu.

Print dokumen dari komputer kat pejabat

Oleh sebab saya tak ada komputer dan tak ada kemudahan untuk print dokumen kat rumah, semua urusan print memerint perlu dilakukan di pejabat. Orang rumah akan beri pesanan atau berikan salinan asal dan saya akan buat semua kerja tu samada photostat atau print dokumen kat pejabat.

Itu semua common sense sangkaan saya. Orang rumah tentu tahu apa yang diperlukan untuk membolehkan kita print dokumen dari komputer. Dan dia juga tahu kat rumah kami tak ada kesemua benda itu.

Yang kami ada hanya sebuah komputer buruk IBM yang saya beli dari kawan lama dahulu secara tertipu. Ingatkan barang lain tapi dapat benda lain. Lebih tepat lagi bodoh, dan bukan kena tipu. Silap sendiri sebab tidak semak betul-betul produk dan tak berapa nak faham pasal produk.

Komputer riba besar dan lama itupun dah banyak tersembul dan tercabut button pada keyboardnya. Anak-anak gunakan komputer itu untuk main games. Entah dari mana mereka load masukkan segala games mak nenek kat dalam tu saya tak pasti. Jangan under estimate keupayaan anak-anak anda dalam dunia gadget moden ni.

Bawa balik komputer riba baru ke rumah

Biasanya selang dua tiga tahun saya akan beli komputer riba baru ganti yang lama. Laptop yang lama biasanya akan saya berikan pada staff. Mereka seronok dapat laptop baru yang lama, dan saya juga seronok sebab pakai komputer riba baru yang amat berkuasa dan laju.

Ada komputer riba yang tak berapa lama sangat tersimpan dalam almari pejabat saya. Kononnya nak stand by untuk staff. Tapi memandangkan staff ramai dah saya buang kosong dari pejabat, maka ada lebihan komputer kat dalam pejabat saya tu. Salah satunya adalah laptop kat dalam almari tu.

Satu hari teringat nak bawa balik komputer riba tu dan nak bagi kat anak perempuan saya yang dah masuk sekolah menengah. Dia banyak pakai komputer. Kadang-kadang terpaksa pakai kawan punya dan kadang kala kena pergi cybercafe. Jadi elok saya bawa balik dan bagi kat dia laptop tu.

Print dokumen keluar dari dapur masak

Hari itu saya bawa balik laptop dengan bangganya lalu berikan pada orang rumah. Dia ambil dengan serius dan terus tanya, "boleh terus print ya selepas ini... ?".

Saya pandang dia atas bawah kehairanan. Dalam hati kata itu common sense ! tak kan itupun tak tau ?. Saya terus jawan pendek. " Boleh !, nanti dokumen keluar terus dari dapur masak kat atas table top dapur tu" saya jawab sinis.

Dia marah dengar jawapan saya. Dia memang sungguh tak tahu rupanya bagaimana nak print dokumen dari komputer. Saya baru sedar bahawa bukan semua orang ada common sense. Jadi ni saya nak bagi tahu bagaimana nak print dokumen dari komputer kat rumah.

Cara print dokumen dari komputer kat rumah

Secara ringkasnya anda perlu ada dua mesin yang merupakan perkara penting kalau nak print dokumen kat rumah:

  1. Komputer
  2. Printer
Itu dua perkara asas yang saya tak tahu macam mana nak terangkan lagi kalau masih tak faham. Komputer tu, ertinya komputer lah. Yang berfungsi dengan baik dan ada semua software yang sepatutnya.

Printer pula adalah alat print atau cetak dokumen yang boleh disambungkan pada komputer anda tadi. Dan pastikan juga dalam software komputer anda ada driver printer tersebut yang berupa software yang komputer anda boleh baca dan berikan arahan pada printer tu.

Bila dah ada kedua-dua benda itu barulah anda boleh print segala dokumen mak nenek dari komputer anda kat rumah tu.

Memang tak boleh print dokumen dari dapur. Dapur tu hanya digunakan untuk memasak saja. Dan setakat ada komputer saja, anda masih tak boleh print apa-apa dokumen dari komputer itu.

Selain dari itu sudah tentu anda perlu ada kertas A4, perlu ada ink atau dakwat di dalam printer tersebut. Dan paling penting sekali rumah anda ada letrik. Itupun saya yakin nak kenap beri tahu pada orang yang tak berapa nak ada common sense ni. Bukan perli tapi serius nak bagi tahu dan saya faham anda memang tak tahu.

Friday, 21 April 2017

Program didik Anak dengan Street Dakwah oleh Persatuan myIKUT

 
Baru-baru ini saya dimaklumkan oleh Penaung Persatuan myIKUT, Tuan Haji Zolkifly Md Lazim, akan aktiviti mereka mendidik anak-anak muda dengan Program Street Dakwah.

Menurut beliau, Persatuan IKUT Pulau Pinang (myIKUT) memilih pendekatan Street Dakwah sebagai salah satu pendekatan untuk memperkenalkan kebaikan Islam kepada orang ramai terutamanya yang bukan Islam.

Kaedah penerangan di lapangan ini juga dijadikan cara untuk memjelaskan pada orang ramai bahawa Islam itu bukan ganas. Islam sebaliknya sebuah agama yang lebih condong kepada penghujahan dan perkongsian ilmu kehidupan.

Didik anak dengan street dakwah

Menurut pendapat Hj Zolkifly Md Lazim, Penaung Persatuan myIKUT, kerja dakwah adalah lebih mudah jika dilaksanakan oleh mereka yang faham sains dan matematik. Mereka lebih cekap dalam penggunaan akal untuk berhujah secara logik dan sistematik.

Untuk melihat bagaimana keberkesanan kerja street dakwah ini di kalangan pelajar sains dan matematik, myIKUT telah menganjurkan program street dakwah khas bersama para pelajar dari jurusan sains dan matematik.

Para pelajar ini dididik untuk menguasai kemahiran berkomunikasi supaya mereka mampu menjalankan aktiviti dakwah dengan lebih berkesan. Selain dari dakwah pada orang ramai, aktiviti ini juga akan membuka pemikiran para pelajar supaya lebih terbuka.

Para pelajar didedahkan kepada aktiviti perbincangan terhadap agama dan kepercayaan terhadap Tuhan.

Lokasi street dakwah dijalankan

Lokasi yang menjadi pilihan myIKUT untuk jalankan kegiatan street dakwah ini adalah di sekitar Georgetown dan Batu Feringghi. Baru-baru ini, Jalan Armenian, Lebuh Aceh menjadi lokasi pilihan tempat anak muda sukarelawan da’i myIKUT menjalankan dakwah mereka.

Anak-anak muda ini mengedarkan risalah tentang kepercayaan kepada Allah, Tuhan yang Esa dan Nabi Muhamad, persuruh Allah. Mereka juga memberikan penerangan tentang peranan wanita dalam Islam, penjelasan terhadap rukun Islam dan Rukun Iman.

Ada juga anak muda Da’i ini yang lebih kreatif.

Mereka memasang alat pendengar di telinga pada telepon tangan mereka dan minta pelancung mendengar selama 30 saat bacaan ayat-ayat suci Al Quran.

Selepas dibiarkan mendengarnya, mereka minta pandangan para pelancong tersebut. Para pelancong akan ditanya apa perasàan mereka selepas mendengar ayat-ayat suci Al Quran itu.

Ajak pelancong bincang kepercayaan pada Tuhan

Dengan kaedah-kaedah tersebut di atas, muda-mudi yang menjadi Da’i dari kalangan pelajar sekolah aliran sains dan matematik ini, akan mula berkomunikasi. Mereka akan cuba meyakinkan pelancung luar dan tempatan untuk berbicara hal-hal ketuhanan dan kepercayaa beragama.

Pernah juga Street Dakwah ini dijalankan di Kuala Muda dan taman-taman perumahan yang terdiri dari masyarakat berbangsa Cina dan India.

Mendapat keizinan waris dahulu

Sebelum anak-anak muda ini menyertai dan menjalankan aktiviti street dakwah, keizinan akan didapatkan terlebih dahulu dari para waris mereka. Kemudian barulah anak-anak muda ini akan dibawa bersama dalam street dakwah.

Para waris anak muda pelajar ini telah memberikan maklum balas yang baik terhadap aktiviti anak-anak mereka dalam street dakwah.

Para waris mendapati, anak mereka menjadi lebih berkeyakinan. Mereka juga lebih mudah dan pandai memberikan tindak balas ketika berbicara. Yang paling menarik adalah, anak-anak mereka sekarang menjadi minat dan suka membaca.

Apa yang laing disukai oleh para waris adalah, anak mereka lebih prihatin dan amat menjauhi gejala sosial dan budaya kuning. Mereka juga menjauhi kawan-kawan yang terlibat dalam kumpulan penagih dadah.

Para waris juga rasa berbangga apabila melihat anak-anak mereka sekarang menjadi tempat rujukan kawan-kawan mereka yang lain.

Berminat dengan street dakwah

Untuk anda yang berminat dengan aktiviti stret dakwah ini, boleh berhubung di page FB; Persatuan IKUT Pulau Pinang.

Atau terus berhubung dengan En Azley Stanley di nombor 011-1566 6816.

Mungkin ada di kalangan ibu bapa yang berminat untuk libatkan anak-anak mereka dari kalangan pelajar sains dan matematik dengan aktiviti street dakwah ini. Boleh segera berhubung dengan myIKUT seperti tertera di atas.

Kepada yang ingin membantu dengan cara memberikan sumbangan, boleh menyumbang kepada

Nama akaun: Infaq Kebajikan Umah Takaful (IKUT)
No Akaun : 5571 3923 0356
Maybank

Thursday, 20 April 2017

Bagaimana nak periksa samada degupan jantung anda terlalu perlahan

 
Berapa kiraan degupan jantung anda sekarang ? Tahu kira tak ?

Berapa sepatutnya jumlah kiraan degupan jantung yang normal dan berapa pula kiraan degupan jantung yang tak berapa normal ?

Saya baru saja periksa degupan jantung tadi dengan menggunakan telefon samsung. Bila tengok bacaannya jauh rendah dari bacaan normal, maka terpaksa semak dan cari maklumat supaya lega sikit hati.

Bacaan degupan jantung normal

Kalau nak ikutkan kepada saranan para pakar, jumlah degupan jantung yang normal sepatutnya ada pada orang dewasa adalah dalam lingkungan 60 bpm ke 100 bpm.

Kiraan degupan jantung dibuat berdasarkan jumlah degupan dalam tempoh satu minit. Sebab itu kita letakkan unit bpm selepas nombor kiraan degupan jantung.

Sebagai contoh, 60 bpm menunjukkan jantung anda berdenyut sebanyak 60 kali dalam tempoh satu minit.

Bacaan degupan jantung tak normal

Kalau jumlah degupan jantung normal tu adalah antara 60 bpm ke 100 bpm, maka selain dari yang tersebut itu dikira tak normal lah tu.

Jumlah yang disebut itu adalah dalam keadaan anda sedang berehat dan tidak melalukan apa-apa aktiviti fizikal seperti menari atau berjoget. Bila anda mula berjoget, degupan jantung akan mula menjadi lebih rancak.

Jika dalam keadaan melepak dan santai, degupan jantung anda kurang dari 60 bpm, itu ertinya degupan jantung anda adalah perlahan. Terma perubatannya adalah dipanggil Bradycardia.

Orang yang ada masalah Brycandia akan jadi meloya nak termuntah, pening-pening memusing, keletihan, rasa keliru, susah nak bernafas, tak larat dan seumpamanya lagi.

Degupan jantung ahli sukan perlahan

Tapi jangan nak risau lagi jika anda dapati jumlah kiraan degupan jantung anda hanya dalam lingkungan 40 bpm ke 50 bpm sahaja.

Saya tahu ramai dikalangan pembaca blog ini terdiri daripada ahli sukan kampung yang aktif bersukan. Samada main bolasepak, main sepak takraw bulat atau badminton dan lain-lain lagi. Anda memang aktif bersukan.

Sekali dah terbiasa main sukan macam yang saya sebut kat atas tadi kat kampung, ketagihan untuk bersukan setiap hari membuatkan anda punya tahap seorang ahli sukan. Walaupun hanya ahli sukan tahap kampung Tobiaq, dikira ahli sukan juga.

Jadi jika anda kira degupan jantung anda perlahan dalam lingkungan 40 ke 50 bpm, jangan panik kalau tak ada apa-apa masalah.

Bagaimana nak periksa degupan jantung

Kalau anda nak tahu cara tradisi dan manual yang semua orang boleh lakukan dengan mudah, pergi baca kat panduan di pautan ini sahaja.

Bila pergi klinik dan diperiksa oleh nurse, dia akan pegang pergelangan tangan kita dan mula buat kiraan. Anda juga boleh buat sendiri dan tak payah nak biarkan nurse yang gebu pegang tangan anda tu.

Guna Samsung S6 periksa degupan jantung

Ada satu lagi cara yang jauh lebih mudah. Anda hanya perlu gunakan telefon pintar jenama Samsung yang anda pakai sekarang saja. Saya tak pasti pada model samsung lain, tapi yang biasa saya pakai, itiu Samsung S6 atau S7, ada App yang tersedia bernama Samsung Health.

Mungkin ramai yang ada Samsung S6 tapi tak pakai, malah tak sedar adanya App yang amat berguna untuk tahu tahap kesihatan anda. Bagi yang masih tak tahu pergi ambil telefon pintar segera dan buka App tu segera.

Logo dia macam gambar yang tertera kat atas tu. Tekan dan buka App itu dan boleh mula gunakannya segera sekarang. Anda boleh buat kiraan degupan jantung hanya dengan letakkan sahaja jari anda pada lampu kamera kat belakang telefon tu.

Bila jari diletakkan, lampu merah akan menyala dan telefon anda mula mengira bacaan degupan jantung anda dengan pantas dan mudah. Selain dari mengira degupan jantung,a nda boleh juga kira tahap stress dan kandungan air dalam badan. Semua tersedia dalam Samsung Health.

Jaga jantung jaga kesihatan

App itu juga boleh digunakan untuk merekodkan segala langkah atau aktiviti bersenam anda. Bila anda bergerak, dia akan mula kira jumlah langkah yang anda buat dan rekodkannya berserta dengan tempoh masa berapa lama anda bergerak.

Bagun pagi-pagi selesai semua urusan solat dan zikir, kemudian ikat kain pelikat kuat-kuat dan turun ke bawah. Pergi berjalan kaki sekeliling kampung dan jangan lupa pada telefon pintar Samsung sekali.

Kalau nak sihat, pastikan anda berjalan kaki sebanyak 10 ribu langkah sehari. Susah juga nak kira kalau nak buat secara manual kira satu dua tiga dan seterusnya. Tapi jadi mudah bila anda guna samsung health app tu.

Jadi apa nak tunggu lagi, buka app tu, mula kemas kini maklumat yang dia minta dan boleh terus mula guna ...

Saturday, 15 April 2017

Panduan keluar dari group whatsApp setelah anda dimasukkan orang lain

 
Macam mana nak keluar dari group WhatsApp setelah orang masukkan nombor telefon pntar anda ke group tersebut ?

Tentu agak pelik bagi anda yang dah pandai pakai gadget media sosial whatsApp ini. Jawapan kepada soalan ini majoriti besar orang memang dah tahu. Terutamanya golongan muda yang membesar dengan teknologi komunikasi tanpa batasan, semua Apps komunikasi yang ada dalam pasaran mereka dah kuasai macam makan kacang goreng.

Bagi golongan tua juga tidak kurang hebatnya. Otai yang veteran yang keluar dari kebiasaan lama dengan mencuba semua peralatan komunikasi canggih akan cepat mengejar perubahan. Asalkan anda berfikiran terbuka, apa saja yang mendatangkan manfaat boleh saja diberikan laluan untuk dicuba.

Ada orang yang masih ketinggalan

Pada mulanya saya rasa memang pelik kalau masih ada orang yang amat lembab belajar dan menyesuaikan diri dengan perubahan. Tapi hakikat sebenarnya adalah tidak begitu. Ada orang memang cepat belajar. Mereka peka dan ada sifat ambil tahu dan belajar perkara baru.

Tetapi dalam ramai-ramai, tentu masih ada yang ketinggalan. Walaupun semua orang rasa perkara itu amat mudah dan terlalu kacang, tapi masih ada yang ketinggalan.

Dimasukkan group WhatsApp sekolah

Saya sedar pasal perkara ini bila dimasukkan ke dalam satu group WhatsApp sekolah rendah. Baru-baru ini tiba-tiba muncul satu group baru dalam telefon pintar yang saya pakai. Gorup yang ditubuhkan itu diberi nama 'Tahun 1 2018'.

Sekali buka kelihatan punyalah ramai nombor telefon dimasukkan menyertai group itu secara tidak berhenti-henti. Aktiviti orang baru masuk amat rancak sekali.

Mulanya saya ingat satu lagi kerja mengarut orang kemaruk nak jual barang pada orang ramaiyang lansung dia tak kenal. Mulanya ingat nak keluar saja. Tapi bila dibaca maklumat, baru tahu itu satu usaha penting yang sekolah tempat anak saya didaftarkan sebarkan maklumat terkini.

Tujuannya adalah untuk beritahu kepada semua ibubapa yang telah daftarkan anak mereka untuk tahun 1 pada tahun persekolahan tahun 2018, supaya kemas kini maklumat kesihatan anak. Semua alamat pautan diberikan dan semua ibubapa kena masuk dan buat kemaskini.

Terkejut dan minta dikeluarkan

Saya biarkan saja group itu dan ikuti segala panduan yang diberikan. Memang amat bermanfaat sekali jalan yang sekolah itu ambil untuk selesaikan urusan pendaftaran anak-anak orang ramai.

Tapi ada seorang waris yang nampaknya amat terkejut dengan kemunculan group itu, dia dengan tegas berikan mesejnya sebegini lebih kurang,
Saya tak kenal anda semua, tolong keluarkan saya dari group ini !
Saya pun hairan dengan mesej itu. Apa yang susah sangat kalau nak keluar. Apa masalah waris ni, perkara mudah macam tupun tak reti.

Tak lama selepas menerima mesej tersebut, admin group terus berikan jawapan.
 " Ini group pendaftaran anak ke sekolah tahun satu, tak ada masalah nak keluar, boleh keluar sendiri tak payah nak suruh orang lain keluarkan".
Saya tergelak juga dengan latahan waris tersebut. Tapi bila difikirkan, tak ada lawaknya. Perlu terima hakikat akan ada orang yang mudah melatah. Bukan setakat melatah, otak jem terus dan tak dapat cari satu jalan keluar sedangkan pintu terbka dengan luas untuk dia melangkah dengan mudah.

Macam nak keluar dari group WhatsApp

Jadi muncullah artikel ini. Khas untuk anda yang memang secara jujur tak tahu bagaimana nak keluar dari group whatsapp yang anda telah dimasukkan oleh sesiapa saja.

Langkah mudah pertama sekali yang anda perlu tahu adalah, anda boleh keluar sendiri dan tak perlu tunggu orang lain untuk keluarkan nombor anda. Group whatsapp bukanlah macam satu penjara. Anda tidak dikurung dalam kurungan dan tak boleh buat apa-apa. Semuanya anda boleh kawal sendiri.

Group whatsapp juga bukanlah satu kumpulan kongsi gelap yang akan bunuh anda jika cuba keluar dari dunia gelap mereka.

Jadi jangan nak panik tak tentu hala.

Anda hanya perlu buka group whatsapp itu, klik pada bahagian atas sekali kat terteranya nama group itu. Anda akan bibawa kepada maklumat terperinci group itu.

Kemudian anda scroll kebawah sampai habis senarai kesemua nombor telefon yang ada. Last sekali anda boleh lihat pautan "Exit Group". Tekan saja kat situ, dah selesai.

Dengan tekan exit group, anda telah arahkan diri anda keluar terus dari group itu. Kalau memang tak suka pada admin atau nombor yang masukkan anda, boleh block saja nombor itu supaya dia tak ulang buat kerja yang sama dengan nombor tersebut.

Kemudian anda boleh delete terus semua maklumat dan paparan dari group itu. Amat mudah sekali dan tidak perlu keluarkan duit untuk upah orang.

Tapi perlu terima hakikat sekarang bahawa perkara yang mudah untuk hampir kesemua orang, tidak semestinya 100% mudah untuk keseluruhan orang.

Thursday, 6 April 2017

Pelik tapi benar: Bagaimana pepijat membiak dalam bilik tidur anda

 
Pernahkah terfikir bagaimana agaknya pepijat membiak ? atau lebih hampir lagi persoalannya bagaimana agaknya pepijat bersenyawa sehingga pepijat betina boleh bertelur.

Dunia serangga yang kecil sebegini amat jarang kita perhatikan. Malah tak pernah terlintaspun untuk orang kita berfikirkan bagaimana sepasang pepijat bersenyawa untuk meneruskan zuriat mereka.

Kalau binatang mamalia seperti kucing, anjing, kambing atau lembu, yang biasa kita bela, mungkin soalan yang sama dah terjawab. Terutamanya binatang seperti kucing atau anjing, tentu ramai pernah terserempak bagaimana sepasang kucing jantan dan betina, atau sepasang anjing bersenyawa.

Nampak seperti aksi manusia juga lebih kurang konsepnya. Cuma bezanya manusia buat semua kerja itu secara tersembunyi. Kita ada perasaan malu, dan terkeluar dari adat kebiasaan untuk bersenyawa di depan khalayak ramai.

Bagaimanakah serangga kecil nipis pepijat yang suka hisap darah kita kat atas katil ketika tidur itu melakukan aktiviti membiak dengan bersenyawa antara jantan dan betina ? Artikel ini akan kongsikan sedikit maklumat yang menarik untuk anda baca.

Hapuskan pepijat dengan menggunakan Wap Haba Panas dari mesin khas. Pepijat dapat dihapuskan dengan amat berkesan dan menyeluruh. Cara yang selamat dan berkesan tanpa sebarang penggunaan racun serangga. Tilam kembali segar selepas rawatan. Hubungi Puan Siti 012-2067357 untuk maklumat lanjut 

Bila pepijat mula hisap darah manusia

Pepijat mula mendapatan liputan yang banyak sejak awal tahun 2000 terutamanya di Amerika Syarikat. Setiap bulan akan ada dikeluarkan senarai bandar paling teruk diserang pepijat kat portal pest control di sana.

Walalupun ramai yang mungkin baru perasan ada banyak kes kena serang pepijat di selruh dunia sekarang, sebenarnya kes pepijat mula serang manusia ini dah lama berlaku sejak beribu tahun yang lalu.

Menurut seorang entomologist Virginia Tech, professor dalam pengurusan serangga dan makhluk perosak bandar (urban pest), Din Miller, semuanya bermula bila manusia terjah masuk dalam gua untuk dijadikan temat tinggal mereka.

Gua menjadi penempatan kelawar sebelum itu. Pepijat tinggal bersama dengan para kelawar dan menjadikan kelawar sebagai sumber makanan mereka dengan menghisap darahnya. Bila manusia halau keluar kelawar, pepijat masih tetap ada dalam gua tersebut. Dan pepijat mula beralih arah kepada manusia pula sebagai sumber darah untuk dijadikan makanan.

Manusia yang sebarkan pepijat merata tempat

Dari situ, manusia pula jadi induk utama yang mula sebarkan pepijat keluar dari gua untuk pergi ke tempat lain yang ada manusia. Sekarang, pepijat lompat dari satu tempat ke satu tempat mengikut pergerakan manusia di mana saja mereka bergerak.

Samada melalui beg, pakaian atau peralatan yang digunakan oleh manusia. Mereka menyelit di tempat tersembunyi dan ikut manusia secara tidak disedari.

Ckup hanya sepasang pepijat jantan dan betina sahaja untuk dibawa ke satu tempat baru. Mereka mula membiak dalam jumlah yang banyak. Kalau seekor pepijat betina yang sudah bersenyawa dan sedang hasilkan telur dalam badan mereka ikut masuk dalam beg manusia, itu juga sudah cukup untuk satu kumpulan pepijat baru ditubuhkan.

Waktu yang sesuai untuk pepijat membiak

Pepijat ini boleh membiak sepanjang tahun tak kisah cuaca apapun. Tetapi kalau di negara sejuk kat barat saja, pepijat dilihat bertambah galak membiak dua kali ganda ketika musim panas. Kat negara kita yang sentiasa dalam keadaan musim panas tentu amat kondusif buat pembiakan pepijat.

Pakar berpendapat keadaan cuaca yang lembab lebih menggalakkan lagi buat pepijat melakukan aktiviti persenyawaan dan seterunya membiak. Mungkin dalam keadaan cua ca panas dan lembab, pepijat rasa mereka lebih seksi !.

Tempat pepijat berkubang

Pepijat menyorok dan berkubang kat tempat sempit untuk dijadikan pot pusat pembiakan mereka. Dicelahan katil, perabut dan tepi lipatan tilam memang tempat pilihan mereka. Dekat dengan manusia untuk mudah mereka hisap darah nanti.

Pepijat dapat kesan kewujudan mangsa apabila megesan kandungan karbon dioksida bertambah tinggi kat udara. Ertinya ada mamalia atau manusia kat kawasan situ. Manusia kat sedut oksigen dan lepaskan keluar karbon oksida.

Jadi memang amat susah nak larikan diri dari pepijat supaya tak kena gigit. Melainkan anda tahan nafas setiap kali nak tidur dan mula bernafas semula hanya ketika bangun tidur, maka ada kemungkinan pepijat tak boleh kesan.

Pepijat bau makanan dah datang

Bayangkan jika anda duduk sebelah dapur dan isteri sedang goreng ikan gelama masam kat dalam kuali. Perghh ! baunya harum semerbak !. Anda tentu terus pergi ke dapur tengok apa yang tersedia kat atas meja. Buka periuk nasi, wap tersembul keluar naik ke atas, nasi baru saja dah masak, agak lembik-lembik sikit.

Tengok atas dapur, gulai ikan kembung siap dengan buah terung sedang mengegelegak. Bawang besar bersama potongan buah tomato berselang seli tenggelam timbul mengikut irama gulai menggelegak. Tentu memeleh air liur berselera nak makan.

Haaaa ! macam tulah agaknya bila pepijat bau karbon dioksida. Akan terbayang makanan dah siap. Dia akan merayap menghampiri mencari kat mana datangnya banyak gas karbon tu. Pepijat merayau cari makanannya dan bila menghampiri jarak 3 kaki saja dari mangsa dia akan segera kesan kewujudan haba. Aha ! makanan !.. kata pepijat. Begitulah mereka cari makan.

Masa untuk pepijat bersenyawa

Bila dah tebuk kulit mangsa, pepijat akan lepak kat situ dalam 10 minit untuk belasah makan darah manusia sampai kenyang. Sekali sedut sampai penuh, boleh tahan antara 3 ke 7 hari sebelum pergi cari makanan semula.

Bila dah kenyang, apa lagi!, pepijat akan rasa berselera untuk bersenyawa pulak.

Pepijat akan balik semula ke pusat lepak mereka tadi dalam keadaan berselera nak panjat pasangan mereka. Biasanya pepijat jantan akan naik siapa saja yang dia jumpa. Dia akan panjat belakang pepijat jantan, pepijat anak dan pepijat betina. Semua dia nak try. Begitulah pelik sikit perangai pepijat ini.

Acara bersenyawa mereka langsung tak romantik. Malah amat brutal dan mampu memberikan trauma pada pepijat betina.

Tikam badan pepijat betina

Pepijat jantan akan panjat belaang pepijat betina, dan terus tikam ke badan pepijat betina dengan alat yang dipanggil Hypodermic Penis. Aktiviti ini dipanggil Traumatic insemination. Pepijat jantan tikan ke badan betina dan suntik sperma mereka ke dalamnya melalui luka tikaman tersebut. Sebab itu saya katakan cara mereka bersenyawa amat brutal.

Yang lebih parah lagi, pepijat betina akan kena tikam dari mana-mana saja pepijat jantan yang berselisih dengannya. Bayangkan kalau 10 pepijat jantan naik atas badan pepijat betina dan semuanya main tikam menyusuk masuk tepi badan. Parah jadinya pepijat betina, dan itulah yang berlaku pada mereka.

Sebab itu setiap kali kena tikam dek pepijat jantan yang menyuntikkan sperma ke dalam badannya, pepijat betina akan keluar dari perkumpulan itu dan pergi cari tempat sembunyi lain. Mereka kena cabut keluar untuk reda dan pulihkan luka pada badan dan paling penting kena cabut lari dari pepijat jantan lain yang asyik nak naik dan tikam.

Bahan protein bantu kesan tikaman

Walau bagaimanapun, pepijat betina ada sejenis bahan protein pada tepi badan mereka. Ini untuk memudahkan pepijat jantan tikam dan tidak teruk sangat luka dan tidak akan kehilangan air yang banyak dari badan pepijat betina.

Bahan protein atau dipanggil Resilin ini hanya ada pada pepijat betina. Pepijat jantan tak ada bahan ini, sebaliknya yang jantan ada bahan yang dipanggil 'alarn pheromone'. Bahan ini penting sebab macam saya kata tadi pepijat jantan akan naik siapa saja jantan atau betina untuk buat tikaman.

Bila dia naik pepijat jantan juga, bahan alarm pheromone inilah yang bertindak sebagai sensor memberikan isyarat untuk berhenti menggatal dan menikam. Pepijat jantan akan terus rasa kena potong stim dan tak jadi tikam dan turun pergi cari yang lain pula.

Satu lagi maklumat kenapa pepijat betina akan cuba lari keluar sebaik saja kena tikam dengan seekor pepijat jantan adalah untuk hasilkan zuriat yang lebih banyak. Pepijat betina yang ditikam oleh hanya seekor pepijat jantan akan hasilkan telur 25% lebih banyak dari yang kena tikam oleh banyak pepijat jantan.

Bila mereka keluar, bertelur dan membiak kat situ, pepijat betina tadi akan bersenyawa dengan anaknya sendiri untuk membiak lagi.

Begitulah serba sedikit bagaiman pepijat membiak yang pelik tetapi menarik.

Jika anda ada masalah pepijat kat rumah, dapatkan khidmat pest control profesional dari syarikat Easelife Services Sdn Bhd. Hubungi Puan Siti 012-2067357 untuk maklumat lanjut.

Monday, 3 April 2017

Awas para pemandu ! sistem AWAS dah mula berkuat kuasa di seluruh negara

 
Perhatian untk semua pemandu kenderaan kat Malaysia !

Terutamanya para pemandu yang suka bawa laju-laju melebihi had kelajuan yang ditetapkan. Anda perlu berhati-hati sekarang terhadap AWAS.

Begitu juga para pemandu yang bengai yang suka jalan terus walaupun lampu isyarat merah menyala untuk lalun mereka. Perlu berhati-hati dengan AWAS bermula dari sekarang.

AWAS atau dalam ayat penuhnya bermaksud, "Automated Awareness Safety System", merupakan gabungan AES dan juga KEJARA.

AWAS untuk kawal pemandu bermasalah

Macam yang semua dah tahu, AES adalah sistem penguatkuasaan jalanraya dengan menggunakan kamera. Anda bawa laju lintas kamera melebihi had kelajuan yang ditetapkan, kamera akan tangkap gambar. Bukan tangkap gambar anda sahaja, tapi terus hantar saman kepada pemilik kenderaan melalui pos.

Tapi itu masih tak cukup lagi. Ramai orang Malaysia yang jenis banyak duit, kaya raya. Kena saman berpuluh kali RM150 sekali saman, masih tak ada hal untuk mereka. Bayar saman sahaja dan kemudian teruskan amalan bawa laju ikut suka hati mereka.

Untuk atasi masalah tersebut, maka satu lagi hukuman akan dikenakan pada para pemandu yang degil kat malaysia. Selain daripada kena saman, mata demerit akan diberikan kepada pesalah jalanraya. Bila dah cukup mata demerit, lesen pemandu akan terus kena gantung.

Padan muka ! selepas kena bayar segala saman, masih degil buat kesalahan lagi, akhirnya terus tak boleh memandu. Mungkin cara tersebut dianggap berkesan untuk hapuskan atau kurangkan masalah pesalah trafik kat negara kita.

14 unit kamera dipasang di seluruh negara

Setakat ini, JPJ dah pasang 14 unit kamera yang buat kerja untuk sistem AWAS ini. Mereka akan pantau dua kesalahan.

  • Bawa laju
  • Langgar lampu merah
Kesalahan lain masih tidak dipantau lagi buat sementara ini. JPJ dok tengah upgrade sistem komputer mereka untuk tujuan tersebut.

14 lokasi memang langsung tak mencukupi. Mungkin mereka hanya nak buat testing sahaja setakat ini. Kalau tahu kat mana lokasi yang mereka gunakan sistem tersebut, semua orang akan lembut tertib setiap kali lalu kawan tersebut.

Nanti kita cari 14 kawasan berkamera itu dan war-warkan pada semua pemandu kenderaan kat malaysia. AWAS dah dimulakan pada 1 haribulan April  kelmarin.

Saturday, 1 April 2017

Pertama kali pekena Shell Out di Bukit Tambun, Pulau Pinang

 
Dok dengar ramai orang cakap pasal Shell Out sebelum ini, tapi saya tak berapa ambil kisah dan rasa segan nak tanya sebab tak ada idea lansung apa itu Shell Out. Malu jugak nak menyampuk perkara yang kita tak tahu menahu.

Ada niat nak tanya, apa menatang itu shell out, tapi dipendamkan saja dengan cuba cari jawapannya sendiri. Dari perbualan, boleh dapat agak ia berkenaan makanan laut. Sebab ada perkataan shell kat situ, tentu makanan laut.

Oleh sebab perkataan disebut dalam bahasa inggeris, maka saya agak ianya adalah sejenis masakan atau makanan barat yang baru masuk ke Malaysia. Untuk tahu lebih lanjut, maka saya google perkataan shell out tu kat internet.

Makna shell out dalam carian google

Bila saya buka hasil carian muka surat pertama, senarai paling atas yang pertama dari google, ia menceritakan makna perkataan shell itu sendiri. Macam kebanyakan orang yang faham bahasa inggeris, shell itu lebih kurang kulit dalam bahasa melayu.

Kita biasa faham shell itu kulit atau cengkerang hidupan laut. Sebab itu bila sebut shell kita bayangkan kulit kerang dalam kepala. Apatah lagi bila sejak beranak kat Malaysia ni, kita berjumpa dengan station minyak Shell.

Lambang syarikat Shell itu pula ambil rupa kulit kerang. Itu menambahkan lagi pemahaman secara tak sedar bahawa shell itu adalah kerang atau kulit kerang, tak ada lain yang dibayangkan. Mungkin anda lebih hebat dalam penggunaan bahasa inggeris dan tak terperangkap terhadap perkataan shell itu macam saya, budak kampung yang mangkaq bahasa inggeris.

Shell out bukan menu makanan

Penerangan tambahan apabila perkataan shell itu ditambah dengan perkataan out pula memberikan makna yang jauh tersasar. Shell Out diberi maksud secara informal menunjukkan perbuatan bayar duit. Macam orang penang biasa cakap 'fork out', ertinya 'buat keluar'.

Jadi shell out dipakai secara tak formal menunjukkan erti buat keluar duit untuk buat pembayaran. Biasanya diguna pakai untuk menunjukkan buat keluar secara berat, atau terpaksa.

Tak jumpa pula saya penerangan shell out tu diguna pakai dalam ilmu kulinari atau ilmu daput masakan di restoran. Maka tak banyak yang saya belajar hasil carian dalam google akan makna perkataan shell out yang biasa di guna pakai kat negara kita.

Cuma ada artikel dari blog berbahasa inggeris yang menceritakan tentang satu restoran yang bernama Shell Out di Kota Damansara. Anda boleh baca blog tersebut kat sini kalau nak tahu. Blog itu menceritakan pengalamannya makan di Restoran Shell Out Kota Damansara.

 Saya masuk baca blog itu dan memang sah ia berkenaan makanan laut yang berbagai dicampur dengan sos pilihan dan kemudiannya dilambakkan atas meja untuk di makan beramai-ramai.
Yang membuatkan saya telan air liur bukan disebabkan rupa lazat gambar makanan shell out itu.

Tapi dengan jumlah bil yang dikongsikan oleh penulis. Mereka makan 8 orang sampai kenyang. Dan bilnya mencecah RM1000 !. Perghh ! Itu lebih kurang RM125 seorang. Makan kedarah apa namanya itu. Mungkin saya jenis budak kampung yang memang tak boleh sesuaikan diri untuk satu orang makan sampai RM125.

Restoran shell out kat Bukit Tambun

Setakat baca saja untuk dapatkan maklumat tak berapa nak puas hati. Kena alami juga pengalaman makan shell out tu sekali sekurangnya seumur hidup. Jadi bila orang cerita kita boleh menyampuk dan tokok tambah berdasarkan pengalaman sendiri.

Kebetulan abang saya ada pernah tunjukkan satu restoran shell out terperosok kat Bukit Tambun, Pulai Pinang. Maka saya simpan lokasi restoran tu dan rancang nak cuba pekena shell out kat situ satu hari nanti.

Peluang itu muncul bila saya balik Penang satu keluarga. Masa masih banyak, tak makan tengahari pulak dan kami dalam perjalanan nak naik semula ke Lembah Kelang. Sampai kat exit Batu Kawan, saya terus lencong keluar dan pergi cari semula restoran shell out kat Bukit Tambun yang abang tunjuk sebelum ini.

Makan Shell Out kat Restoran Bukit Tambun

Kami sampai dalam lingkungan pukul 5 petang. Restoran tak ada orang, meja kosong. Tapi kelihatan dapur sedang dipanaskan. Ada 3 orang lain yang sedang berdiri termanggu-manggu kat dalam kedai makan itu.

Saya boleh agak mereka sama macam saya, baru pertama kali sampai ke restoran tersebut. Saya tanya samada kedai itu dubuka atau tutup. "Entah !", ringkas saja jawapan yang saya terima dari makcik yang sedang berdiri itu selamba.

Saya pusing pula tanya pada lelaki yang datang dari arah dapur kedai, mungkin dia taukeh atau pekerja kat kedai makan tu. Solan yang sama, "dah buka ka kedai ni ?", soal saya pendek padanya.

" Dah, dah ! " cara jawab standard orang kita untuk menekankan memang dah buka. Lalu saya duduk semula tunggu untuk dia datang ambil tempahan. Tak lama kemudian memang dia terus datang sambil bawa tanda nombor 2 dan diletakkan atas meja saya. Ertinya kami pelanggan kedua mereka hari itu.

Pelanggan pertama ialah mereka yang 3 orang tadi. Lelaki itu datang layan kami dahulu setelah pergi ke meja kumpulan pertama tadi, mereka tak dapat buat keputusan sebab tak tahu nak order apa. Mereka kata nak tunggu seorang lagi kawan yang lebih tahu. Jadi kami dilayan terlebih dahulu.

Shell out black pepper dan 3 rasa

Saya terus buat tahu dan terus order nak 5 set shell out. Saya dan isteri dengan 5 orang anak, kesemuanya 7 orang. Saya andaikan 5 set sahaja tentu dah mencukupi untuk kami anak beranak. Kalau tak cukup boleh tambah nanti.

Lelaki yang ambil order itu tanya pula nak masakan apa ? baru saya sedar ada banyak jenis masakan rupanya. Dia tunjukkan pada dinding kedai ada 5 jenis menu, kalau tak silap saya. Untuk tak buang masa, saya terus bagi tahu nak masakan black pepper 3 set dan 2 set lagi masak 3 rasa.

Kami tambah dengan nasi putih 7 pinggan. Wife tanya pasal kuah, saya terus order pulak Tom Yam seafood 2 mangkuk. Sudahlah kot tu, takut terlebih pulak makanan nanti. Selepas order air, kami menunggu dengan penuh kesabaran.

Longgok shell out atas meja

Tak lama kemudian datang semula lelaki tadi. Kali ini dia bawa plastik putih bersih yang besar dua keping. Saya teka dia nak lapik meja itu. Memang betul, dia bentangkan atas meja kami penuh. Anak-anak tolong lapik helaian plastik itu supaya tak terbang kena pukup angin dari kipas yang kuat.

Apa yang tak berapa sedap kat kedai itu adalah tetamu tak diundang yang terlalu banyak. Sepanjang kami menunggu, lalat terlalu banyak berterbangan kat atas meja. Banyak luar biasa. Kalau orang jenis pembersih tentu tak akan lalu nak makan kat situ.

Saya bayangkan betapa best nya kalau ada pemukul lalat. Sekali hentak kat atas meja itu tentu akan mati 5 ke 10 ekor mudah-mudah. Tapi malangnya ami tak bawa pemukul lalat. Saya suruh anak-anak lawan tangkat lalat siapa yang cekap. Tapi seorangpun tak mampu tangkap termasuk saya, walaupun jumlahnya amat banyak.

Shell out murah dan sedap

Nak diringkaskan cerita, makanan datang satu set demi satu set. Anak-anak dan saya yang menag dah kelaparan hampir kebuluran mula ratah siput lala yang ada dalam longgokkan makanan laut lain. Memang sedap siput lala tu. Rupanya lebih besar dari siput remih, jadi lebih terasa makan.

Ada sotong dua ekor, ada udang beberapa ekor dan ada ketam yang saya tak berapa perasan berapa ekor. Menu 3 rasa sedap juga dan menu black pepper pun sedap. Kami perabih sampai kenyang lepas satu set ke satu set. Akhirnya dah 4 set kami belasah dan rasa macam tak boleh teruskan lagi.

Nasib baik wife cekap. Dia dah pesan awal suruh bungkus untuk tapow saja set yang ke-5. Boleh bawa balik dan makan semula kalau lapas kat perjalanan nanti atau bila dah sampai rumah.

Kos satu set hanya RM15 sahaja. Memang amat murah sekali. Keseluruhan makanan dan air kami 7 beranak tak sampai RM90. Itu amat murah berbanding cerita dari blog yang saya kongsikan tadi kat atas. Murah 10 kali ganda.

Rumusannya, makanan amat sedap dan murah. Tapi perlu pejam mata sahaja dengan ribuan lalat yang menjadi teman sepanjang makan kat restoran tersebut. Teh O limau panas yang saya pesan berjaya juga diterjun masuk oleh lalat seekor walaupun dah puas menjaganya. Nasib kamulah lalat, saya keluarkan lalat tu dan hirup sampai habis teh o limau itu dan bergerak balik.

Nota: Gambar di atas dirakam menggunakan iPhone 6...

Friday, 31 March 2017

5 petua rawat gigitan pepijat secara alami yang boleh anda buat sendiri

 
Pepijat bergantung kepada darah sebagai smber utama makanan dan sumber protein mereka. Bagi anak pepijat, mereka perlu hisap darah sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh masa membesar sebelum menjadi dewasa.

Pepijat betina dewasa pula perlu gigit mangsanya untuk hisap darah sebagai sumber makanan mereka. Ini diperlukan untuk aktiviti membiak mereka dengan menghasilkan telur.

Walaupun pepijat akan gigit manusia untuk menghisap darah, setakat ini, masih tidak ada bukti bahawa mereka akan menyebarkan apa-apa penyakit berjangkit dari gigitan tersebut. Jadi tak perlu rasa risau sangat takut jatuh sakit apabila kena gigit pepijat.

Kesan kena gigit pepijat yang biasa

Untuk kenal pasti bahawa anda sudah kena gigit pepijat, cara paling mudah adalah dengan pergi periksa tempat tidur anda. Semak cadar dan tilam tempat anda tidur untuk cari samada ada kesan darah padanya.

Kalau kat celahan katil atau pada celahan cadar dan tilam ada najis dan kulit pepijat, itu juga satu tanda pasti yang anda sudah kena serangan pepijat.

Kesan gigitan pula biasanya ada pada tempat terdedah di anggota badan anda ketika tidur. Biasanya akan ada kesan gigitan pada leher, muka, tangan, bahu kaki dan lengan. Kadang-kadang ada pada bahagian tepi badan anda terutamanya pada bahagian pinggang.

Jika anda ada masalah serangan pepijat di bilik tidur atau di rumah, segera;ah hapuskan masalah tersebut dengan cara yang berkesan. Hubungi Easelife Services Sdn Bhd, sebuah syarikat pest control berlesen dan berpengalaman. Hapuskan pepijat dengan menggunakan Haba wap panas. Rawatan yang amat berkesan dan selamat untuk membunuh pepijat. Hubungi Puan Siti 012-2067357 untuk maklumat lanjut.

Biasanya akan ada lebih dari satu kesan gigitan pada satu-satu tempat yang kena gigit pepijat. Mungkin secara zig-zag dan mungkin secara linear. Kesannya seperti bintik merah dan sedikit bengkak dan rasa gatal.

Kesan gigitan pepijat tidak semestinya akan terbentuk secara segera sebaik saja kena gigit. Kadang kala memerlukan dua tga hari untuk menimbulkan kesan seperti yang dsebut di atas tadi. Ada orang mendapat kesan gigitan dengan pantas dan ada orang macam tak ada kesan lamgsung. Ia banyak bergantung kepada alahan setiap individu pada gigitan pepijat.

Pepijat gigit kulit dan suntik anti-coagulant

Macam mana agaknya proses pepijat hisap darah manusia ?

Bila nak hisap darah pepijat akan cucuk kulit anda dengan mulutnya yang macam paruh yang kecil dan tajam. Sambil itu pepijat akan keluarkan anti-coagulant bersama air liurnya supaya darah kekal menjadi cair tidak membeku.

Proses merayap dan bersentuhan dengan mangsa kemudian cucuk kulit dan kemudian mula hisap darah anda biasanya akan berlaku dalam tempoh masa 20 minit sahaja. Bila dah minum darah, dia akan pulang semula ke tempat tinggalnya dan tak makan lagi sehinggalah proses salin kulit atau selepas dia dan hadam semua makanannya.

Gatal selepas kena gigit pepijat

Macam yang saya sebut kat atas tadi, sepanjang kena hisap darah, anda tak akan terasa sangat kesan dari gigitan tersebut. Selepas dia dah kenyang dan balik semula ke tempat menyoroknya, masih tak terasa juga.

Biasanya akan ambil masa mungkin sejam atau dua jam baru nak rasa. Ada orang yang ambil masa lebih lama. Ada juga segelintir orang yang memang tak rasa apa-apa.

Bagi yang rasa kesan gigitan itu mula akan rasa gatal nak garu. Akan jadi bintik merah pada tempat kena gigit pepijat. Kalau anda rasa gatal dan mula garu, keadaan tempat gigitan akan menjadi lebih teruk merah dan berbiji.

Oleh itu, sebolehnya jangan garu kalaupun rasa gatal pada kesan kena gigit pepijat. Tahanlah sikit dan gunakan petua di bawah untuk rawat gigitan pepijat secara alami.

1. Rawat dengan kulit pisang

Ambil saja kulit pisang, kemudian sapukan bahagian dalam kulit pisang itu di kesan gigitan pepijat. Kulit pisang ada bahan bio-aktif seperti carotenoids, polyphenols, dan lain-lain seumpamanya. Bahan tersebut mampu memberikan kesan rawatan yang baik pada tempat kena gigit pepijat.

Anda akan rasa lebih selesa dan tenang apabila menggosokkan bahagian dalam kulit pisang itu di tempat kena gigit. Buatlah beberapa kali ikut keselesaan anda.

2. Campuran Kulit kayu manis dan madu

Ambil dua atau tiga sudu serbuk kulit kayu manis dan campurkan dengan beberapa titik madu lebah. Gaul dan jadikan campuran itu macam krim. Kemudian sapukan pada kawasan yang kena gigit dan biarkan sehingga kering sebelum di basuh.

Kulit kayu manis ada kandungan bahan yang mampu menaham keradangan kulit yang kena gigit pepijat. Madu pula ada kesan melembutkan dan melembabkan kulit. Campuran mereka akan membuatkan kulit tidak menjadi luka dan menghalang infeksi pada kulit anda.

3. Sapu dengan ubat gigi

Ambil sedikit ubat ggi yang ada menthol dan sapukan pada kawasan yang kena gigit pepijat. Kesan menthol akan membuatkan kulit tak terasa gatal dan pedih. Biarkan di situ selama lebih kurang 10 minit sampai kering dan kemudiannya baru basuh. Ulang 3 atau 4 kali dalam tempoh satu hari.

4. Cecair pembasuh mulut

Macam ubat gigi juga, ada bahan yang berguna dalam cecair membasuh mulut yang anda selalu pakai tu. Ada bahan ethanol pada pembasuh mulut tersebut yang boleh bertindak sebagai bahan antiseptik. Ahkohol pada pencuci mulut itu boleh bertindak sebagai penghalang jangkitan. Anda boleh ulang beberapa kali berdasarkan keperluan.

5. Sapu dengan serbuk garam

Ini satu lagi cara yang amat mudah. Semua rumah tentu ada serbuk garam. Ambil secubit dan tenyeh perlahan-lahan pada tempat kena gigit pepijat. Ini boleh merawat kesan garu dan merah pada kulit anda.

Garam ada kesan anti-bakteria yang baik yang boleh merawat kulit anda. Selepas sapu garam, anda akan hilang rasa tak selesa dan rasa gatal pada kulit yang kena gigit itu. Ulang beberapa kali ikut keselesaan anda sekurang-kurangnya 3 kali sehari.

Jika anda ada masalah serangan pepijat di bilik tidur atau di rumah, segera;ah hapuskan masalah tersebut dengan cara yang berkesan. Hubungi Easelife Services Sdn Bhd, sebuah syarikat pest control berlesen dan berpengalaman. Hapuskan pepijat dengan menggunakan Haba wap panas. Rawatan yang amat berkesan dan selamat untuk membunuh pepijat. Hubungi Puan Siti 012-2067357 untuk maklumat lanjut.

Monday, 27 March 2017

Hentikan segera amalan yang merosakkan buah pinggang anda sekarang

 
Baru-baru ini bersembang dengan kawan yang ayahnya mengalami masalah buah pinggang yang rosak. Banyak cabaran yang perlu dihadapi bila kedua-dua buah pinggang sudah tidak berfungsi lagi.

Masalah paling besar adalah untuk sara kos kewangan yang amat tinggi. Walaupun buah pinggang rosak, teknologi perubatan yang ada sekarang dapat membantu pesakit teruskan kehidupan. Perkara yang pasti yang pesakit perlu lakukan adalah membuat aktiviti hemodialisis.

Buah pinggang rosak masih boleh hidup

Pesakit kena buat hemodialisis bagi menggantikan kerja buah pinggan yang dah gagal berfungsi dengan baik. Kalau masa buah pinggan sihat semua kerja menapis kekotoran darah, tapis garam dan bersihkan cecair darah akan dilakukannya.

Tapi bila buah pinggang dah rosak, anda masih boleh hidup dengan bantuan mesin. Itulah kelebihan teknologi sekarang. Kalau zaman dulu, alamat mati awallah jawabnya mereka yang kedua-dua buah pinggang rosak dan gagal berfungsi.

Kos rawatan hemodialisis tinggi

Tapi nak guna mesin tu bukannya percuma. Kena keluarkan duit. Kalau kaya sangat boleh beli mesin hemodialisis pasang kat rumah. Tapi kalau tak berapa ada duit terpaksa pergi klinik atau pusat rawatan yang sediakan mesin hemodialisis tu.

Kalau tak silap sekali rawat kena bayar RM250. Seminggu kena pergi lebih dari sekali, sebulan dah jadi berapa kali dan darab semua kos itu dengan RM250 !, boleh mencecah lebih kurang RM6 ribu sebulan untuk kos rawatan hemodialisis saja.

Tekanan jiwa bila buah pinggang rosak
Bila dah kena masalah buah pinggang yang dah tak berfungsi, ditambah dengan duit tak ada, semuanya berikan tekanan jiwa yang tinggi. Gaya hidup yang terpaksa diubah, masa habis pergi buat rawatan, kena tukar menu makanan dan sebagainya menambahkan lagi tekanan hidup.

Itulah yang dikongsikan oleh kawan saya berlaku pada bapanya.

Kesian juga dengar dengan cabaran yang mereka hadapi. Tapi lebih kesian lagi pada tuan punya badan yang kena sakit buah pinggang.

Buah pinggang rosak payah nak kesan

Masalah dengan buah pinggang ini adalah dia merupakan organ yang amat baik. Selagi dia boleh buat kerja walaupun pada tahap yang tidak maksimum, dia tetap akan buat kerja dengan baik. Hanya bila dah terus rosak dan punah maka barulah pesakit akan sedar.

Jika sebelah dah habis rosak, kita masih sukar nak sedar. Sebab buah pinggang ada dua. Bila satu rosak, yang satu lagi akan tetap boleh buat kerja. Dan kita masih tak sedar juga jika tidak pergi buat ujian di hospital.

Tapi itulah masalahnya, bukan semua orang duk tak dduk nak pergi buat ujian kesihatan buah pinggang. Kita jenis reaktif dan bukannya proaktif. Bila dah sakit baru nak cari ubat. Aktiviti pencegahan amat jarang difikirkan.

Bila kena dengan buah pinggan, harga yang amat tinggi terpaksa di bayar. Sebab bila kedua-dua habis rosak barulah akan sedar dan segalanya sudah terlambat. Samada ganti buah pinggang baru yang diambil dari penderma. Atau pergi guna mesin hemodialisis.

Cegah kerosakkan buah pinggang

Bila dah dengar cerita itu, tergerak pula saya nak cari maklumat kenapa buah pinggang boleh rosak. Kalau tahu kenapa, maka bolehlah kita cuba elak supaya jangka hayat buah pinggang boleh bertahan selama mungkin sampai mati.

Berikut maklumat yang saya dapat yang perlu dielak supaya buah pinggang tak rosak:

  1. Kurang minum air - Elakkan perangai tak suka minum air supaya anda tidak kering. Buah pinggang yang kerap alami masalah kekeringan akan lama-kelamaan rosak dan tidak cekap. Jadi banyakkan minum air.
  2. Minum air manis dan bersoda - Bila dah tahu kena banyak minum air, perlu pula pilih air yang betul. Pastikan air suam atau air kosong jadi pilihan utama. Elakkan minuman air manis bersoda dan air yang ada additif. Ini hanya akan rosakkan buah pinggang.
  3. Merokok - Merokok dan lain-lain aktiviti semumpamanya didapati boleh rosakkan buah pinggang. Kalau dah kaki rokok, kurangkan ke tahap yang minimum. kalau mampu berhenti terus saja. Itu lebih bagus
  4. Jadi doktor sendiri dalam hal ubat - Ramai yang sakit terus pergi farmasi beli ubat yang terjual kat kaunter. Cuba elakkan jadi doktor sendiri sebegitu. Kalau tak perlu tak payah beli ubat sendiri. Pergi jumpa doktor dan dapatkan nasihat dari mereka yang berkelayakan. Ubat seperti aspirin, acetaminophen dan ibuprofen di dapati menyumbangkan pada kerosakkan buah pinggang.
  5. Bersukan keterlaluan - Bersukan memang baik jika diamalkan secara sederhana. Tapi kalau dah kemarok berlebihan macam athele antarabangsa, tanpa ada pemantauan pakar perubatan, boleh sumbang kepada masalah buah pinggang.
  6. Kurang tidur - Ini juga boleh berikan kesan pada buah pinggang. Kurang tidur dari 6 jam sehari adalah tidak baik. Dan tidur lebih dari 10 jam sehari juga tidak baik untuk buah pinggang. Jadi kawal waktu tidur secukup rasa sahaja.
  7. Terlalu banyak makan protein - Mungkin anda ingat kurang karbohidrat dan lebih kan protein itu baik untuk tubuh badan. Tapi kajian mendapati berlebihan pengambilan makanan berprotein tinggi juga sumbang kepada masalah buah pinggang. Formulanya adalah sederhana, itu jalan selamat.
  8. Banyak gula - Macam air soda tadi, minuman terlalu manis juga tidak baik untuk buah pinggang. Bukan minuman saja, malah coklat bergula, gula-gula, apa saja snek yang ada banyak kandungan gula juga beri kesan pada buah pinggang.
  9. Tidak ambil makanan kaya dengan magnesium - Magnesium diperlukan untuk elak berlakunya batu karang. Orang yang kekurangan magnesium mudah dapat batu karang. Ini tak baik untuk buah pinggang. Jadi pastikan anda masukkan menu makanan yang ada magnesium dalam diet. Antaranya adalah seperti bayam, biji koko, almond, kuaci biji labu dan kacang bendi.
Sekarang anda dah tahu formula nak elak kerosakan buah pinggang. Petua utamanya kat sini adalah kesederhanaan. 

Menurut kawan saya tadi, mereka syak bapa mereka jadi macam tu sebab asyik makan biji buah tunjuk langit secara berlebihan. Saya tak pasti samada betul atau tidak itu memberikan kesan. Tapi boleh jadi juga.

Walaupun buah tunjuk langit tu baik, tapi tak siapa suruh belasah banyak sangat ikut sukatan sendiri. Bersederhana sajalah. Anda tak akan baik demam, jika doktor suruh makan ubat 3 kali sehari, pergi hentam makan ubat 10 kali sehari, sebab nak cepat sembuh. Akhirnya terlebih sukatan.

Semua perkara ada disiplinnya, dan ada sukatannya. Jadi, bertanyalah, kalau tak tahu, pada mereka yang pakar.

Sunday, 26 March 2017

Edisi khas warna hitam untuk peminat Ford Ranger 3.2L WildTrak

 
Nampaknya Sime Darby Auto Connexion (SDAC) baru saja melancarkan versi edisi khas untuk Ford Ranger 3.2L WildTrak yang berwarna hitam legam. Versi edisi khas atau limited edition ini dijual dengan harga yang berpatutan iaitu RM141,588.00. Harga tersebut adalah termasuk sekali dengan kos GST.

Warna yang biasa ada untuk Ford Ranger 3.2L WildTrak selama ini hanyalah warna Orange dan Putih sahaja. Saya mula berkenan tengok Ford Ranger 3.2: WildTrak ini bila terserempak pick-up 4x4 ini yang berwarna putih di parkir berhadapan dengan Bangsar Village.

Nampak gagah sungguh berkilat siap lengkap dengan segala aksesori dan dah ditukar tayar sport yang masih banyak bunga tebal. Sebab elok sangat, saya terus pergi dekat pick-up tersebut dan mula belek sekelilingnya. Nampak ada sticker the best pick-up of the year kat belakang.

Sebelum itu tak berapa perasan dengan kewujudan Ford Ranger lansung. Sticker itu membuatkan saya mula cari sedikit maklumat dari google bila duduk depan komputer kat pejabat. Memang terus jatuh cinta dengan Ford Ranger terutamanya dari edisi 3.2L WildTrak ini. Tapi nak buat macam mana masa tu saya dahpun tempah Toyota Hilux dan dah bayat duit.

Edisi Terhad Ford Ranger 3.2L WildTrak Hitam

Apa yang baru ada pada edisi khas Ford Ranger 3.2L WildTrak Hitam ini adalah dari segi sistem infotainmentnya. Ia dilengkapi dengan sistem SYNC 3. Sistem terbaru untuk dalam kenderaan yang dlengkapi dengan skrin sesentuh berwarna untuk kendalikan smartphone, kendalikan sistem hiburan. Sistem itu juga boleh kawal suhu dalam kenderaan dengan hanya menggunakan arahan suara.

Selain dari itu 4x4 ini dilengkapi dengan enjin 3.2L Turbo Deisel dengan 5 cylinder. Juga dilengkapi dengan gearbox 6 kelajuan.

Banyak ciri-ciri keselamatan

Sistem keselamatan juga menyediakan sistem Electronic Stability Control atau ESC and ISOFIX, iaitu ciri-ciri keselamatan untuk kanak-kanak. Ini membuatkan Ford Ranger satu-satunya model pick-up yang menyediakan dua ciri-ciri keselamatan yang baik ini.

Satu lagi ciri-ciri menarik yang ada pada Ford Ranger 3.2L WildTrak adalah sistem yang dipanggil Hill Launch Assist. Kenderaan ini akan statik tak bergerak selama 3 saat sebaik saja anda lepaskan sistem brek ketika berada di tempat berbukit dan curam. Jadi tak perlu nak risau kereta anda undur ke belakang.

Disediakan juga sistem kawalan kenderaan ketika membawa muatan berat dan juga sistem kawalan keselamatan ketika menekan brake apabila dalam kecemasan. Semua adalah untuk keselamatan pengguna Ford Ranger 3.2L WildTrak.

Bila tengok semua ciri-ciri keselamatan tersebut, terus terasa Toyota Hilux yang saya dok bawa selama ini amat ketinggalan jauh ke belakang berbanding Ford Ranger.

Saturday, 25 March 2017

5 perkara yang boleh memberi kesan pada kesihatan di bilik tidur anda

 
Bilik tidur amat penting untuk pastikan tahap kesihatan anda dalam keadaan yang baik. Jangan buat main-main dengan aktiviti tidur. Itu salah satu daripada keperluan asasi manusia yang amat penting.

Mungkin anda tak sedar betapa pentingnya tidur yang nyenyak. Sebab dari kecil sehingga dewasa dan amalkan aktiviti tidur, ia menjadi seperti satu aktiviti yang berlaku tanpa perlu difikirkan dan diberikan perhatian yang setimpal.

Saintis dah buktikan betapa tidur dapat menjadikan badan anda lebih tahan lasak dari serangan penyakit. Tidur juga dapat memastikan kecerdasan akal anda berada dalam tahap yang optimal. Tidur juga boleh membuatkan anda segar dan proses rawatan tubuh badan berlaku ketika anda sedang tidur.

Tidur nyenyak adalah satu keperluan

Anda akan habiskan secara umumnya selama 8 jam sehari untuk tidur. Ertinya 1/3 daripada jangkahayat anda digunakan untuk tidur. Jika umur anda sekarang dah 60 tahun, ertinya anda dah habiskan masa sebanyak 20 tahun hanya untuk tidur sahaja. Jumlah masa anda sedar hanyalah 40 tahun.

Jumlah sebesar itu merupakan satu jumlah yang amat banyak. Jangan tak sedar betapa pentingnya aktiviti tidur.

Kita bukan setakat memerlukan tidur yang mencukupi, malah tidur nyenyak amat penting untuk mendapat manfaat daripada aktiviti tersebut. Dan untuk pastikan tidur yang nyenyak, kita perlukan keadaan sekeliling yang kondusif.

Sebab itu kita perlukan bilik tidur. Bilik tersebut mestilah sesuai, selesa dan redup mata memandangnya. Bilik tidur bukan hanya untuk kegunaan pasangan kelamin lakukan aktiviti kelamin mereka sahaja. Aktiviti itu bukannya lama sangat bagi manusia yang normal.

Aktiviti paling penting dan paling lama yang kita buat dalam bilik tdur adalah untuk rehat pejamkan mata dan tidur nyenyak.

Waspada pada 5 perkara yang buat bilik tidur tidak sihat

Jika anda dah sedar bahawa bilik tidur itu penting sebab kita perlu tidur nyenyak. Maka berikan perhatian besar pada keadaan bilik tidur. Pastikan bilik tidur tidak menjadi punca anda jatuh sakit dan tidak sihat.

Anda perlu tahu bahawa ada 5 perkara yang boleh menjadikan bilik tidur tidak sihat untuk anda. 5 perkara tersebut adalah;

  1. Debu Hama - Hama atau tungau sentiasa wujud di katil pada bilik tidur anda. Suasana lembab dan gelap amat sesuai untuk kewujudan hama debu tersebut. Mereka jadikan segala sel mati yang terlekat ditilam, cadar, bantal dan lain-lain sebagai makanan. Keadaan itu semua amat sempurna untuk benda halus itu terus ada dan kekal kat situ.
  2. Pepijat - Anda boleh lihat dengan mudah kewujudan pepijat ini sebab saiznya tidak sehalus hama. Pepijat kerjanya adalah hidap darah anda. Bila dia buat kerja hisap darah, anda tak akan perasan sebab pepijat akan berikan bius supaya anda tak rasa apa-apa. Tiada kesan penyakit diberikan oleh pepijat, tapi selepas kena gigit, kulit akan jadi gatal berbiji. Mungkin kesannya akan kekal sampai dua minggu. 
  3. Kuman, debu dan kulat - Bilik itdur anda kalau tidak dibersihkan selalau akan jadi pusat pengumpulan kuman, debu dan kulat yang banyak. Ini amat tidak baik untuk kesihatan. Boleh jadi penyakit kulit, kurap dan macam-macam lagi kalau tak beri perhatian.
  4. Debunga dan alergen - Jangan buka tingkap luas-luas dibilik tidur. Ini akan membawa masuk segala bahan debunga dan bahan alergen lain yang boleh membuatkan anda jadi alergi. Seeloknya tutup tingkap rapat, pasang pendingin hawa dan biarkan udara beredar dari dalam sahaja. 
  5. Sebatian organik meruap (VOC) - Mungkin anda baru dengar perkataan ini. Ia merupakan bahan gas yang dikeluarkan dari bahan seperti cat rumah, bahan penahan kayu, bahan kosmetik, bahan basuh yang melekat pada baju yang dah dikeringkan, air-freshner dan lain-lain seumpamanya. Semua ini memberikan kesan seperti sakit dan gatal mata, kesan pada hidung dan pening kepala serta lain-lain lagi.
Nampak tak !

Betapa banyaknya perkara yang boleh membuatkan anda jadi tak sihat berada di dalam bilik tidur anda selama ini. Jangan buat main-main dan tidak ambil perhatian penuh terhadap bilik tidur.

Pastikan bilik itdur tidak semak dan tidak sempit. Kalau bilik tidur anda tak luas, jangan terukkan lagi keadaan dengan sumbat habis semua barang kat dalam bilik tu. Kurangkan perkakas dan benda yang disimpan dalam bilik tidur.

Sentiasa basuh cadar, basuh tilam dan vakum bilik tidur selalu.

Jika ada pepijat pastikan anda panggil syarikat pest control bertauliah untuk selesaikan masalah tersebut sampai habis. Dapatkan khidmat hapuskan pepijat dengan menggunakan Hada dari wap panas dari Easelife Services Sdn Bhd. Cara yang selamat dan sekali gus memberikan keadaan yang nyaman pada tilam anda. Hubungi Puan Siti 012-2067357 untuk maklumat lanjut.

Friday, 24 March 2017

Kementerian Kesihatan sahkan 8 produk kosmetik mengandungi racun merbahaya

 
Kementerian Kesihatan malaysia telah keluarkan senarai 8 produk kosmetik yang diberikan kelulusan sebelum ini sebagai tidak selamat setelah ujian dijalnkan. Dari ujian, bahan yang merbahaya telah ditemui ada di dalam 8 produk kosmetik tersebut.

Itu bermakna kementerian kesihatan telah menarik balik kelulusan untuk menjual produk kosmtetik merbahaya itu. Ia sudah tidak boleh dijual lagi di mana-mana kedai atau oleh orang perseorangan. Jika jual juga, ia merupakan satu kesalahan di bawah akta kawalan dadah dan kosmetik 1984.

Senarai 8 produk kosmetik merbahaya

Berikut senarai yang telah kementerian kesihatan keluar untuk semakan pengguna. Kalau anda ada terpakai produk ini dan tak berlaku apa-apa masalah, selamat. Tapi jangan nak gatal pakai semua produk ini.

Kalau anda pernah pakai dan ada rasa macam ada masalah, segeralah berjumpa dengan doktor. Bawa bersama produk yang dipakai selama ini dan beritahu pada doktor. Berhenti segera dari menggunakannya. Jangan risau takut anda tak cantik kalau tak pakai produk tersebut. Kesihatan lebih utama dari kecantikan paras rupa.

Kalau anda masih tak pernah pakai, ambil perhatian. jangan nak pergi cuba beli dan pakai produk yang ada di dalam senarai 8 produk mengandungi bahan merbahaya di bawah ini:

  1. Moleek Day Cream
  2. Adel Miracle Flawless Serum
  3. Ah Beauty Night Cream
  4. NDZ UV Whitening
  5. Snow Cream Normal
  6. Snow Cream Sensitive
  7. Dnars Nar Cream - Sensitive
  8. Ellfie Night Cream
Moleek Day Cream, Adel Miracle Flawless Serum dan Ah Beauty Night Cream didapati mengandungi mercury

NDZ UV Whitening pula ada hydroquinone

Produk Snow Cream Normal, Snow Cream Sensitive, Dnars Nar Cream - Sensitive dan Ellfie Night Cream didapati ada kandungan hydroquinone dan tretinoin.

Kandungan bahan merbahaya


Kenapa agaknya bahan-bahan yang disebutkan kat atas tu merbahaya ?

Ada 3 produk merbahaya sebagaimana yang telah diberikan di atas,

  1. Hydroquinone - ini bahan kawalan dan hanya boleh digunakan atas nasihat daripada pakar perubatan. Pakai tak tentu hala boleh buatkan kulit merah macam ketam, kulit berubah kepada warna yang tak diingini dan kulit jadi amat sensitif. Bahan ini juga membuatkan kulit hilang keupayaan bertahan dari sinar UV dan membawa kepada bahaya kanser.
  2. Tretinoin - Ini juga bahan kawalan dan perlu nasihat dari pakar untuk menggunakannya. Kesannya juga sama seperti kulit jadi merah terbakar, rasa tak selesa, amat sensitif pada cahaya. Biasanya bahan ini digunakan untuk rawat jerawat dan kesan kedutan. 
  3. Mercury - Bahan ini merbahaya sebab memberikan kesan gatal pada kulit. Tambah  pula ia boleh diserap masuk dalam badan dan darah. Akibatnya buah pinggang boleh rosak. Sistem saraf juga boleh rosak disebabkan oleh bahan merkuri ini. I juga boleh bantutkan perkembangan otak kanak-kanak. Bukan saja pemakai terkena bahayanya, malah orang sekeliling yang ada pada pemakai juga boleh dapat kesan tak baik.
Oleh itu berhati-hatilah kalau nak jadi cantik dan lawa. Jangan terpengaruh sangat dengan iklan bahan kosmetik kat radio dan tv tu. Mereka main sebut saja dan biasanya pembuatan produk diberikan pada syarikat lain untuk membuatnya.

Kadang-kadang apa bahan yang ada kat dalam kosmetik tupun pemilik produknya tak ambil tahu menahu. bla-bla-bla kat ada.. heeebat bla-bla-bla..

Hey, we've just launched a new tips for small business blog. You'll like it - hidupringkas.com
Join Our Newsletter