Jas Du It

Jasduit - Just do it !

Monday, May 16, 2011

Amaran Virus dari facebook !!!

  Abu Ays       Monday, May 16, 2011
JANGAN sesekalli kita KLIK LINK yang sebegini:

Please do your part in PREVENTING SPAM by VERIFYING Y...OUR ACCOUNT.

Click VERIFY MY ACCOUNT right next to the comment below to begin the verification process.

ATAU Get your top stalkers ATAU insane who looks at your picture ATAU kat chatbox tu terkeluar 'is this your picture?'

ATAU See who views your profile ATAU Free CityVille Cash !!

ATAU Klik To See OSAMA Video

sebab semua benda-benda tu terpost otomatik kat wall atau kat inbox atau kat chat box bila mereka ter'KLIK link-link atau application tadi.

Link-Link yang pelik-pelik ni yang bukan dari FB, jangan KLIK sbb BOT SCRIPT akan mengacces profile anda dan buat post sebanyak yang boleh ke kawan kawan anda dan boleh serang wall kita atau conteng wall inbox orang lain tanpa kita sedari dan nama tu atas nama kita sendiri.


Maka jadilah mesej yang tak di undang! SPAM dan benda-benda ni pun ada yang dalam bentuk page event better hati-hati, dan satu lagi benda-benda ni boleh sedut password you'll.

Satu lagi walaupun kita tak klik, tapi kawan kita yang klik atau kawan-kawan dalam friendlist kita yang klik, otomatik benda tu Random dan akan terkena pada kita juga, kena beritahu pada kawan-kawan yang lain secepat mungkin, Benda-benda ni bukan hantar sekali jer, tapi berkali-kali kat orang lain tanpa kita kehendaki,

ok mesti kita bertanya dalam hati, kalau dah ter'KLIK macam mana nak buat ? Ok Don't Worry cuba cara ni,

Kita g kat privacy setting pastu cari button Apps and websites klik Edit your settings tu, masuk kat dalam pastu cari button Remove unwanted or spammy apps

klik jer remove tu, pastu kuar app yang pernah kita Klik, bila senarai Link terus tengok belah kanan sekali nanti nampak button edit setting dgn tanda X,

Kita boleh klik tanda X jika tidak berkenaan, bila dah wat setting ni, jika ada masih lagi yang terpost atau tagged event tunjuk kat notification kita benda ni akan jadi tak nampak dan dah tak boleh buh kat wall atau kat inbox kita

Satu lagi macam-mana nak layari FB dengan selamat tanpa di intai oleh spy atau hacker atau cilaker !! yang suka mengganggu hak asasi orang lain,

ok senang jer kita g kat Account setting pastu cari Account security pastu klik buton change,

Bila dah klik nampak tak ada dua kotak yang kena klik, satu Secure browsing (https) Browse Facebook on a secure connection (https) whenever possible 

satu lagi Login Notifications When a new computer or device tries to access my account: Send me an email

ok klik dua-dua kotak tu, pastu klik Save. ok siap, nanti kita boleh nampak address akan bertukar jadi http:// 

maksudnya kita punya FB account dah secure dan boleh berfb dengan aman dan damai pastu tiap kali ada application atau invite game akan ada warning tunjuk kat fb kita yang benda yang masuk ni tak dibenarkan sebab ada something, dengan ni mudah kita nak tau benda-benda yang datang tu ok atau tidak.

Cuma bila kita logout pastu nak masuk berfb balik, macam biasa lepas dah masuk email pastu password pastu login kan? jangan terkejut bila skrin pc atau leppy kita tunjuk kotak yang kena letak computer name tu, jangan panik just masukkan je apa-apa nama tapi kita kena hafal, dah siap klik continue,

lebih baik reka nama yang lain selain dari password sebab mana lah tau orang tu tau password kita tau email kita pastu mesti dia ingat computer name pun password kita juga, ni kalau yang otak betol-betol terer laa...better tuka nama lain.

Bila dah confirm kita akan masuk semula kat FB masing-masing dan jika pc kita atau leppy kita yang selalu kita guna, computer name tu akan keluar sekali jer bila nak berfb semula,

kalau kita g cc ke atau guna leppy kawan ke memang computer name tu akan minta password sekali lagi, cara begini memang secure sebab FB sendiri protect account you'll sebanyak dua kali, jika ada orang tau email dengan password you'll. tetiba pc atau leppy minta computer name, memang mereka dah tak boleh nak masuk !! itu kebaikannya.

Selepas kita baca ni better tukar password baru, pastu scan virus dan pastu restart pc atau leppy kita, untuk melayari internet dengan selamat dan bersih dari kekotoran virus sebelumnyer.
logoblog

Terima Kasih sebab sudi membaca, Amaran Virus dari facebook !!!

Previous
« Prev Post

1 comment:

  1. bagus. ini dpt membantu semua orang - hamba budak baru belajar

    ReplyDelete

Segala komen pembaca amat dihargai, tapi mohon komen dengan berhemah ya ! Terima Kasih !