Jas-du-it

Jasduit - Just do it !

Saturday, February 4, 2012

Bila Bermulanya "Pest Control"?

  Mohd Shubhi       Saturday, February 4, 2012

Sejarah bila bermulanya masalah serangga perosak dihadapi oleh manusia sebenarnya tidak dapat dinyatakan. Besar kemungkinan serangga dan makhluk perosak mula menjadi masalah kepada manusia sejak bermulanya manusia menduduki mukabumi ini.

Walaubagaimanapun terdapat bukti mencatatkan bahawa kaum Sumeria yang merupakan satu kaum dalam zaman kuno yang menduduki kawasan selatan Mesopotamia (Iraq Tenggara) menggunakan sulphur bagi menyelesaikan segala masalah serangga perosak mereka. Ia berlaku pada tahun 2,500BC dahulu.


Kemudiannya pada tahun 1,200BC bangsa Cina mula menggunakan bahan kimia bagi mengawal masalah serangga perosak yang menimpa mereka. Ia merupakan zaman kehebatan bangsa cina terutamanya dalam berbagai penemuan ilmu di akhir zaman pemerintahan Dinasti Shang.

Tidak ada banyak perbezaan dalam cara mereka menggunakan bahan kimia bagi mengawal serangga perosak pada masa itu berbanding sekarang. Tetapi amalan mengdokumenkan segala aktiviti mereka serta mencatatkan segala teknik bagi mengawal serangga perosak dengan menggunakan bahan kimia telah membantu perkembangan teknik kawalan serangga perosak pada hari kemudiannya.
Sumber
logoblog

Terima Kasih kerana membaca, Bila Bermulanya "Pest Control"?

Previous
« Prev Post

No comments:

Post a Comment

Segala komen pembaca amat dihargai, tapi mohon komen dengan berhemah ya ! Terima Kasih !