Jas-du-it

Jasduit - Just do it !

Friday, June 29, 2018

Apa kesan gigitan pepijat dan macam mana nak rawat? baca panduan mudah ini

  Anonyme       Friday, June 29, 2018Masalah serangan pepijat sudah tidak asing lagi berlaku dihampir seluruh dunia. Antara punca utama ianya mula merebak ke seluruh pelusok dunia adalah disebabkan kemudahan manusia dalam membuat perjalanan merentas benua dalam zaman moden ini.

Pepijat dapat menumpang sama dalam bagasi atau peralatan yang dibawa oleh manusia dalam perjalanannya. Ini membuatkan pepijat mula merebak dari satu ke satu negara.

Beberapa fakta tentang pepijat

Pepijat merupakan serangga yang aktif pada waktu malam untuk mencari makan ketika kita sedang tidur.

Pada waktu siang pepijat akan menyorok pada rekahan, rak buku, celahan katil dan lain-lain tempat yang mudah untuk mereka mendapatkan akses kepada manusia bagi mencari makan.

Walaupun kerap ditemui berhampiran tempat kita tidur atau duduk, pepijat sebenarnya merupakan serangga yang bergerak pantas dan mampu melakukan perjalanan jauh untuk mencari makan.

Dengan menggunakan paruh tajam seperti nyamuk pepijat menggigit dan menyuntik air liur yang mengandungi antikoagulan bagi menghalang pembekuan darah.

Airliur itu juga bertindak sebagai agen bius yang menghalang kita merasa sakit ketika pepijat menghisap darah. Kita akan mula merasakannya setelah pepijat berhenti dan meninggalkan kita.

Anak pepijat (Nimfa) mengambil masa selama 3 minit untuk menghisap darah kita manakala pepijat dewasa pula mengambil masa selama 10 hingga 15 minit. Selepas kenyang mereka akan merangkak semula menuju ke tempat persembunyian mereka.

Tanda-tanda gigitan pepijat

Rupa gigitan pepijat adalah sama sahaja dengan rupa kesan gigitan serangga lain seperti nyamuk, semut, kutu, pacat atau lain-lainnya.

Namun begitu kita boleh meneka samada ianya kesan gigitan pepijat melalui pemerhatian pada kesan gigitan tersebut.

Jika terkena gigitan pertama kali mungkin agak sukar untuk menelah yang ianya adalah gigitan pepijat, tetapi jika lebih daripada sekali pada kawasan yang sama secara berkelompok atau linear, ia menunjukkan bahawa itu adalah kesan gigitan pepijat.

Kebiasan pepijat menyorok lebih daripada seekor pada tempat yang sama membuatkan kesan gigitan yang ada senantiasa berligar di kawasan yang berhampiran sahaja.

Adanya kesan gigitan lagi pada hari yang keduanya dan juga pada kawasan yang sama mengesahkan lagi bahawa ianya adalah kesan gigitan pepijat yang berada berhampiran menyorok di kawasan yang terkena gigitan tersebut.

Kesan kemerahan kecil serta terasa gatal yang membuatkan kita tergaru-garu juga merupakan satu lagi tanda ianya adalah kesan gigitan pepijat.

Garuan kita boleh menimbulkan infeksi atau jangkitan pada kulit.

Jika kita temui kesan topokan darah yang kecil atau tompokan hitam berupa najis pepijat, itu menandakan memang sah gigitan yang kita ada datang daripada pepijat.

Kawasan biasa digigit pepijat

Dimanakah kebiasannya kita mendapat kesan gigitan pepijat?

Pepijat akan menggigit pada anggota kita di mana-mana saja asalkan ianya terdedah kepada pepijat.

Namun kebiasannya kita digigit pepijat di kawasan anggota seperti berikut:
  • Kawasan leher
  • Kawasan muka
  • Kawasan belakang 
  • Kawasan tangan dan lengan 
  • Kawasan kaki

Bila kesan gigitan mula terasa

Berapa lamakah kesan gigitan tersebut mula terasa dan kekal pada kita?

Kesan ruam atau gatal pada kulit kita amat bergantung pada individu. Bagi mereka yang mempunyai alahan ia akan menimbulkan kesan ruam yang teruk dan berpanjangan mungkin lebih dari seminggu kerana kesan gigitan demi gigitan dalam tempoh beberap hari.

Bagi mereka yang tidak punyai alahan gigitan pula, kadangkala tidak akan mempunyai apa-apa kesanpun.

Ada kes di mana kesan ruam hanya akan muncul setelah beberapa hari dan ianya amat bergantung pada alahan pada setiap individu.

Secara umumnya kesan gigitan mula muncul setelah beberapa jam daripada gigitan dan berkekalan selama 2 atau 3 hari sebelum lega.

Jika anda punyai alahan ia akan kekal lebih lama lagi dan kita perlukan rawatan bagi mencegah kesan ini daripada berlanjutan lebih panjang.

Pepijat tidak bawa penyakit

Adakah gigitan pepejat boleh menyebabkan kita terkena jangkitan penyakit yang merebak?

Pada umumnya tidak ada lagi laporan mengatakan pepijat membawa penyakit berjangkit. Gigitannya hanyalah mendatangkan kesan gangguan dan tidak selesa sahaja.

Walaubagaimanapun bagi mereka yang ada alahan pada gigitan ia boleh mendatangkan kesan mual serta kejutan yang memberikan kesan psikologi tidak dapat tidur.

Bagaimana merawat kesan gigitan pepijat

Untuk menghilang rasa pedih gigitan pepijat, lalukan anggota yang digigit itu pada air suam yang mengalir selama sekurang-kurangnya satu minit.

Ini akan membuatkan kita rasa lebih selesa.

Untuk kesan pedih yang kuat anda boleh sapukan lotion antiseptik atau krim antibiotik.

Bagi mereka yang ada alahan pada gigitan pepijat, anda boleh gunakan 'oral antihistamines' bagi menutup deria badan yang mengesan rasa gatal.

Ia ada dalam bentuk pil atau kapsul dan ada juga dalam bentuk semburan.

Hapuskan pepijat dari rumah

Bagaimana anda boleh hapuskan terus serangan pepijat daripada rumah anda?

Cara terbaik adalah dengan memanggil syarikat perkhidmatan kawalan serangga yang berlesen di kawasan penempatan anda tinggal.

Arahkan syarikat tersebut untuk membuat pemeriksaan rapi pada rumah anda dan upah mereka untuk membuat rawatan bagi menghapuskan pepijat yang ada.

Jika anda mahu melakukannya sendiri anda boleh membuat beberapa perkara seperti di bawah:
  • Cuci dengan bersih keseluruhan rumah anda. 
  • Basuh segala tilam, cadar, selimut serta katil anda dengan menggunakan air panas. 
  • Vacum semua karpet dan tempat rekahan yang ada dengan mesin vacum berkuasa tinggi. 
  • Balut tilam anda dengan menggunakan cadar tahan pepijat atau 'bedbugs proof cover'. 

Khidmat menghapuskan pepijat


Cara terbaik adalah dengan menghapuskan masalah pepijat dengan teknologi rawatan Haba.

Ianya amat berkesan dan dapat membunuh pepijat dewasa sekali dengan telur-telur pepijat.

Dapatkan maklumat rawatan Haba ini dengan menelefon atau WhatsApp:
Puan Siti  di nombor 012-206 7357 - Easelife Services Sdn Bhd merupakan syarikat pest control berdaftar dan bertauliah sejak 1998.

logoblog

Terima Kasih kerana membaca, Apa kesan gigitan pepijat dan macam mana nak rawat? baca panduan mudah ini

Previous
« Prev Post

No comments:

Post a Comment

Segala komen pembaca amat dihargai, tapi mohon komen dengan berhemah ya ! Terima Kasih !