Jas-du-it

Jasduit - Just do it !

Saturday, July 16, 2011

Street Photography - Lens Mana Yang Sesuai ?

  Mohd Shubhi       Saturday, July 16, 2011
Ada macam-macam jenis photography. Ada yang minat rakam gambar permandangan, ada yang minat rakam gambar macro dan ada juga mereka yang minat rakam potrait. Ada yang minat rakam semua jenis gambar.

Dalam banyak-banyak jenis photography street photography merupakan aktiviti merakamkan kejadian di jalanan setiap hari. Nampak macam mudah tapi sebenarnya ia adalah sesuatu yang sukar dan memerlukan kemahiran dari segi kemahiran mata melihat dan mengjangkan sesuatu kejadian.

Keupayaan mata melihat dan membayangi hasil gambar yang diambil amat perlu dalam penhasilan gambar yang baik dan menarik. Selain dari itu peminat photography juga perlu benar-benar memahami selok belok kamera yang digunakannya bagi mengatasi halangan yang ada. Suasana dan keadaan semasa tidak dapat dibentuk mengikut kehendak kita.

Contohnya kalau suasana semasa yang kekurangan cahaya membuatkan kita sukar merakamkan gambar yang jelas dan baik. Apakah jensi lensa yang sesuai untuk peminat street photography. bagi saya prime lens 35mm adalah yang paling sesuai dan mudah untuk digunakan dalam genre ini.

Ikuti tips tentang isu ini di sini.
logoblog

Terima Kasih kerana membaca, Street Photography - Lens Mana Yang Sesuai ?

Previous
« Prev Post

No comments:

Post a Comment

Segala komen pembaca amat dihargai, tapi mohon komen dengan berhemah ya ! Terima Kasih !