Jas duit

Jasduit - Just do it !

Thursday, April 19, 2018

Petua basuh baju sekolah anak tanpa perlu sental guna Sabun4life

  Abu Ays       Thursday, April 19, 2018



Baru 4 bulan anak-anak sekolah. Saya tengok baju sekolah anak saya yang tersangkut kat dalam almari tu dah tak berapa putih lagi. Rasanya lebih mirip kepada warna kelabu kot!.

Itulah cabaran menguruskan anak-anak sekolah sekarang. Mereka bukannya reti duk diam. Pakai pulak baju putih, jadi mudah sangat untuk baju tu tukar warna jadi kelabu.

Yang hairannya, masa saya sekolah dulu. Dari sekolah rendah sampai sekolah menengah, baju sekolah saya sentiasa putih terserlah. Tak ada lansung nampak kelabu dan kusan masai. Mak basuh dengan berus pakai tangan.

Baju sekolah pulak saya biasanya pakai baju yang sama untuk dua hari. Kadang-kadang 3 hari. Mesti pakai baju singlet kat dalam supaya bau peluh tak lekat sangat pada baju sekolah tu. Dua atau 3 hari dah cukup untuk kotorkan baju tu lebih dari kemampuan anak-anak saya buat sekarang.

Tapi selepas mak cuci, baju tu terserlah semula keputihannya. Nyaman dan harun macam baru. Tambah lagi selepas mak seterika dan lipat dengan kemas dalam almari.

Cara basuh dulu dan sekarang

Mungkin punca pakaian sekolah anak-anak saya tak berapa putih selepas 2 atau 3 bulan dipakai disebaban cara basuh. Saya tegok baju melayu yang putih yang saya suka pakai juga sejak kahwin dah tak jadi seputih masa bujang dulu. Masa tu mak yang uruskan semua pakaian putih saya.

Selepas dah kahwin, semua baju putih saya jadi kusai dan masam. Baju pagoda tak payah nak habaq la. Memang hancus tak putih lagi. Nak kata bini tak pandai basuh baju putih, nanti kecik hati dia pulak.

Dia boleh kata bukan dia yang basuh, tapi mesin basuh baju tu.

Rasanya itulah beza antara orang dulu dengan orang sekarang. Dulu semua pakai tangan dan sekarang semua pakai mesin. Mudah dan tak perlu cari jalan untuk jimatkan pakaian. Bila baju kotor, buang saja dan beli lain. Mampuih laki pulun cari duit kalau macam tu...

Petua basuh baju putih
Oleh sebab sekarang kita biarkan semua benda lain urusan kerja, maka perlu juga cari jaan macam mana nak pastikan mesin basuh baju tu basuh baju sekolah supaya putih. Perlu ada petua dan piliha sabun yang sesuai.

Jadi kita cuba tengok petua dari pembuat sabun Sabun4life kat bawah ni. Artikel kat bawah ni dia sendiri yang tulis untuk dikongsikan kepada semua pembaca kat sini.

Basuh baju sekolah atau telekong

Ishhhh..dah kenapa comot sangat baju sekolah budak-budak ni… sekolah belum sampai sebulan tapi baju dah macam BELACAN.

Baju / Telekung putih ni menang susah nak cuci. TAPI sabun4life ada nak kongsi tips yang boleh buat baju dan kain ni cerah , putih , lembut , tak masam, hilang tahi lalat.

Mak mak , mummy mummy, ibu ibu , sis sis mesti pening kepala bila tengok baju sekolah anak-anak yang semakin kusam dan berbelacan. Terutamanya bagi anak yang lasak dan aktif.

Kekotoran dan tompok makanan, sos, peluh adalah sesuatu yang sukar dielakkan.

Kalau terkena pada baju sekolah yang putih pula, boleh fobia 44hari dibuatnya!

Ni , sabun4 life nak bagi tips menarik.

Tak perlu bersusah-payah pun. Tak perlu sental, tak perlu pakai sabun yang mahal-mahal pown.. Nak tahu macam mana?

Tips basuh baju sekolah anak

JOM layan tipsnya di bawah.

Sebelum apa-apa, mai kita tengok bahan-bahan yang diperlukan dulu.

BAHAN-BAHANNYA


  1. 2 sudu (40g) sabun4life - boleh beli kat agen atau order online. Ini untuk mesin basuh 7KG. 
  2. Rendam pakaian putih semalaman dalam mesin basuh.
  3. Keesokan hari , just tekan ON mesin basuh utk 45 minit. 
  4. Angkat dan check baju putih sentiasa putih, bauan segar bunga bungaan.

Manafaat sabun4life


  1. Rendam baju, kain telekung 3,4,5,6,7 hari masih O.K tak berbau hapak. 
  2. Kuasa mencuci yang padu dan agen nyah bakteria dan tahi lalat. Kuasa enzaim protein dan kabohidrat untuk tanggalkan kesan darah, sos, kicap, kotoran jahat. 
  3. Kurang buih , jimat air dan elektrik. 
  4. Boleh buat bancuhan untuk mencuci lantai kotor, karpet, sofa, sport rim, lampu kereta, motosikal dan macam macam lagi. 
  5. Produk ORI patuh syariah dan bahagian pensijilan halal Malaysia. 
  6. Tiada kesan sampingan pada kulit. 
  7. Dengan agen pelembut anionic.

Ini rupa sabun yang dimaksudkan di atas.


Pilihlah satu pek sabun4life (Green Lily) atau (Rose Lily) yang mudahkan cara cucian anda.
Jimat Masa , Jimat Tenaga.

Berminat nak tahu lebih lanjut pasal Sabun4life boleh berhubung dengan Syed Mansur di nombor 011-1148 4363

logoblog

Terima Kasih kerana membaca, Petua basuh baju sekolah anak tanpa perlu sental guna Sabun4life

Previous
« Prev Post

No comments:

Post a Comment