Jas-du-it

Jasduit - Just do it !

Friday, July 22, 2011

Surau Puchong Intan - Singgahlah, Dah Ada Aircond !

  Mohd Shubhi       Friday, July 22, 2011
Jika anda datang dari Putrajaya menuju ke Subang Jaya dengan melalui Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan mahu menunaikan solat, anda boleh singgah ke Surau Taman Puchong Intan yang terletak betul-betul bersebelahan dengan LDP.

Selepas membayar tol pada permulaan LDP anda terus ke depan sehinggalah melintas laluan keluar ke Puchong Perdana. Di situ anda akan malalui fly-over yang membolehkan anda nampak bangunan Tractors (CAT) di sebelah kanan LDP.

Pastikan anda rapat ke kiri jalan dan perlahan kereta jika mahu masuk ke Taman Puchong Intan. Sebaik sahaja menuruni Fly-over tersebut dalam jarak 100me akan kelihatan lorong masuk di sebelah kiri anda. Masuk ke lorong itu dan anda akan temui Surau di sebelah kanan jalan.

Baru-baru ini satu gotong royong mengecat surau telah dijalankan oleh para jemaah surau. Surau baru mendapatkan peruntukan sebanyak RM9,000 bagi membaik pulih keadaan surau yang terlalu tertutup dan panas. Sebanyak 2 hawa pendingin berkuasa 2.5HP telah dipasang untuk kesel;esaan orang ramai bersolat.

Pada bulan ramadan surau sentiasa penuh ketika solat tarawikh dan ini menambahkan lagi kepanasan akibat laluan udara yang terperangkap. Moga bula ramada tahun ini para jemaah akan berasa lebih selesa.

Dengan pemasangan aircond juga diharapkan lebih ramai para jemaah akan hadir solat disurau terutamanya pada malam hari. Ramai orang Islam yang tinggal di Taman Puchong Intan tetapi yang hadir berjemaah terlalu sedikit, mungkin surau tak berapa elok sebelum ini membuatkan mereka lebih selesa solat di Masjid atau di rumah.
logoblog

Terima Kasih kerana membaca, Surau Puchong Intan - Singgahlah, Dah Ada Aircond !

Previous
« Prev Post

No comments:

Post a Comment

Segala komen pembaca amat dihargai, tapi mohon komen dengan berhemah ya ! Terima Kasih !