Jas-du-it

Jasduit - Just do it !

Monday, December 25, 2023

Kepercayaan masyarakat dalam mengukur kejayaan daripada kereta yang dipandu oleh seseorang

Kepercayaan masyarakat dalam mengukur kejayaan daripada kereta yang dipandu oleh seseorang

“Hang sepatutnya dah pakai kereta mewah ni!” komen seorang kawan yang saya kenal sejak zaman belajar di UiTM dulu. Dia kerja makan gaji, am...

Sunday, December 17, 2023

Kenapa orang suka pergi makan di mana saja kedai yang viral walaupun terpaksa tunggu lama

Kenapa orang suka pergi makan di mana saja kedai yang viral walaupun terpaksa tunggu lama

Perkataan viral hanya masuk dalam perbendaharaan kata saya dalam tempoh 10 tahun kebelakangan ini saja. Sebelum tempoh masa itu tak wujud la...

Thursday, December 14, 2023

Kedai runcit perlu buat aktiviti kawalan makhluk perosak untuk lesen dan atasi kerugian

Kedai runcit perlu buat aktiviti kawalan makhluk perosak untuk lesen dan atasi kerugian

Baru-baru ini saya mendapat panggilan telefon dari seorang lelaki berbangsa Cina. Dia mahukan khidmat kawalan makhluk perosak untuk kedainya...

Sunday, December 10, 2023

Minum air kopi asli rasa macam setar-bag buat sendiri kat rumah pakai Moka Pot beli dari Shopee

Minum air kopi asli rasa macam setar-bag buat sendiri kat rumah pakai Moka Pot beli dari Shopee

Masa duduk di kampung dulu, sejak di bangku sekolah, mak akan bancuh air kopi satu teko besar penuh. Kami adik beradik, memang kaki kopi O. ...

Thursday, December 7, 2023

Semalam bagi orang tua adalah sejarah bagi anak muda - Propaganda Media & Hiburan

Semalam bagi orang tua adalah sejarah bagi anak muda - Propaganda Media & Hiburan

Semalam saya tonton filem mengisahkan seorang ayah yang tinggal seorang diri di perkampungan setelah kematian isterinya.  Anak-anaknya semua...

Tuesday, December 5, 2023

6 punca utama masalah kewangan dalam perniagaan yang sering berlaku kepada usahawan

6 punca utama masalah kewangan dalam perniagaan yang sering berlaku kepada usahawan

Saya nak kongsikan berkenaan masalah kewangan dalam perniagaan. Ini memang masalah yang paling kerap diadukan kepada saya oleh kawan-kawan y...

Thursday, November 30, 2023

Kord gitar dan lirik lagu 'Masih Single' yang di Melayukan dari lagu asal 'Falling Behind nyanyian Laufey'

Kord gitar dan lirik lagu 'Masih Single' yang di Melayukan dari lagu asal 'Falling Behind nyanyian Laufey'

Masih Single - Lagu asal dari Laufey [Intro] Am7 D9   Gmaj7 Am7 D9   Gmaj7   [Verse 1] Am7            D9 Dalam kesepian malam Gmaj7 Mata mas...

Monday, November 27, 2023

Berubah jadi lebih muda setelah kena penyakit darah tinggi dan kencing manis

Berubah jadi lebih muda setelah kena penyakit darah tinggi dan kencing manis

Baru ini jumpa seorang kawan di Perak. Dah lama tak jumpa dan dia kelihatan berubah dari segi keadaan fizikal walaupun umur makin meningkat....

Thursday, November 23, 2023

Kord guitar dan lirik lagu Anakku nyanyian Is Pusakata

Kord guitar dan lirik lagu Anakku nyanyian Is Pusakata

Lagu ni saya dapat tahu hanya dicipta secara spontan dalam satu perbualan spontan. Bila dengar, sekali menarik la pulak. Maka saya kumpulkan...

Monday, November 20, 2023

Siapa yang dapat faedah hasil dari konflik dan peperangan antara Palestin dan Israel

Siapa yang dapat faedah hasil dari konflik dan peperangan antara Palestin dan Israel

Siapa dapat manfaatnya? Soalan itu sangat membantu untuk difikirkan dalam apa saja langkah dan keputusan yang manusia ambil. Sebab ia mampu ...

Monday, November 6, 2023

Hujah KBAT - Takkan nak lawan bom nuklear Amerika kena buat bom nuklear sendiri kot?

Hujah KBAT - Takkan nak lawan bom nuklear Amerika kena buat bom nuklear sendiri kot?

Dalam grup wasap mana-mana pun akan ada seorang dua yang kerjanya suka bakar hati orang lain. Dalam bahasa lembutnya, dipanggil mengusik. Ka...