Thursday, 16 February 2012

Kenapa anda perlu belikan 'Tablet' pada anak cucu anda.

Posted by   on


  • Ada pesanan yang berkata 'ajarkan anak kamu berdasarkan zamannya'. Maksudnya kita perlu memandang ke depan dalam mendidik anak-anak agar mereka tidak ketinggalan zaman.
  • Saya rumuskan kalau nak tahu apa yang perlu kita ajarkan anak-anak kita adalah dengan melihat apakah skill yang kita anggap hebat sekarang dan itulah yang perlu kita dedahkan pada anak-anak kita kerana apa yang kita anggap hebat sekarang hanyalah perkara asas untuk anak-anak kita pada masa depan.
  • Kalau dulu siapa yang tahu guna komputer dianggap hebat, sekarang skill menggunakan komputer hanyalah satu perkara asas. Siapa yang dedahkan anak-anak mereka pada komputer masa lalu tentu sekarang jauh ke depan.
  • Barangkali antara teknologi yang dianggap hebat sekarang adalah penggunaan iPad atau Android. Bagi orang tua-tua mungkin hebat jika mereka mahir menggunakannya. Mungkin kita perlu dedahkan anak-anak kita lebih kepada penggunaan iPad dan yang seumpama dengannya kerana pada masa depan ia hanyalah satu perkara asas sahaja dan ketinggalan mereka yang tidak miliki perkara asas ini.
  • Video di bawah membayangkan kenapa iPad atau android hanyalah satu permulaan. Sesuatu yang amat besar sedang menanti anak cucu kita pada masa mendatang dan pada masa itu ia hanyalah perkara biasa.
  • saksikan video di bawah:

No comments:
Write comments

Hey, we've just launched a new tips for small business blog. You'll like it - hidupringkas.com
Join Our Newsletter