Monday, January 4, 2010

Allah

  Mohd Shubhi       Monday, January 4, 2010

Allah dalam bahasa arab, melayu sebut Tuhan, orang inggeris sebut God, orang perancis sebut Dieu, orang Findland sebut Luoja, orang Denmark dan Sweden sebut Gud, orang filipina sebut Diyos, orang German sebut Gott, orang Itali sebut Dio, orang Spanish sebut Dios, bahasa Swahili sebut Mungu, orang Portugis sebut Deus, dan beratus-ratus lagi bahasa yang mempunyai sebutan yang berbeza untuk menerang satu perkara.

Sebelum kedatangan Nabi Muhammad Sallaahualaihiwasalam, orang arab sudah biasa sebut perkataan Allah ini yang membawa maksud sepertimana perkataan Tuhan dalam bahasa kita.

Semua manusia mempunyai naluri semula jadi yang mengakui ada sesuatu yang maha tinggi yang menguasai segala-galanya, yang menguasai dirinya, yang ia takut. Cuma jika tiada utusan dari Tuhan untuk datang menerangkan siapa sebenarnya Tuhan itu, maka manusia akan teraba-raba dan meneka.

Orang arab di mekah dulu beruntung kerana mendapat nabi Ibrahim yang diutuskan oleh Allah mengajarkan pada mereka siapakah Dia Tuhan, masa berlalu mereka sesat dan menyekutukan Tuhan sehingga nabi Muhammad diutuskan kembali membetulkan kesesatan tersebut.

Apabila datangnya Islam kepada bangsa kita di nusantara ini, terutamanya Melayu, maka kita diberikan ilmu menyatakan siapa sebenarnya Tuhan itu, kita di ajar membaca Al-Quran, kita menyerapkan perkataan Allah ke dalam bahasa kita dan kita mengambil bahwa Allah itu adalah nama khas bagi Tuhan yang sebenarnya, Tuhan yang diimani oleh umat Islam.

Ada juga yang tak sedar dengan menyatakan Tuhan orang Islam itu Allah, Tuhan orang Cina, orang putih, orang Hindu itu lain, bukan Allah. Mereka berkata Tuhan Orang Cina lain, Tuhan Orang Hindu lain pula dan Tuhan Orang Putih pun lain pula. Itu merupakan satu kepercayaan yang salah, sesat dan amat jahil. Terkeluar dari Islam bagi seseorang yang beragama Islam jika ia berkata dan percaya begitu.

Mana ada Tuhan selain dari Tuhan yang satu, yang menguasai segala lagit dan bumi dan segala isinya. Mana ada lagi Allah selain dari Allah, yang esa, yang tiada seumpamanya.

Pakailah sebutan apapun, yang penting pemahaman siapa sebenarnya yang dikatakan Tuhan itu. Apa guna pakai nama Allah, jika masih percaya bahawa Melayu Tuhannya Allah, Cina ada Tuhan Lain, dan Hindu ada Tuhan Lain.

Apa guna pakai nama Allah jika percaya Allah itu hanya untuk orang Islam, hanya untuk orang Melayu, sedangkan hakikatnya Allah itu adalah Tuhan semesta Alam, itulah yang perlu kita dakwahkan kepada semua orang.

Jika kita muliakan perkataan Allah itu, maka kita juga perlu muliakan perkataan Tuhan, perkataan God, perkataan Dieu, perkataan Luoja, perkataan Gud, perkataan Diyos, perkataan Gott dan lain-lain yang mahu menyebut benda yang sama.

Cuma perlu ditambah bahawa saipa yang mereka sebut itu sebenarnya adalah seperti dalam surah Al-Ikhlas:
" Katakanlah Tuhan itu Esa, Tuhan itu Tempat memohon, Dia tidak beranak dan Dia pula tidak diperanakkan. Dan tidak ada sesuatupun yang serupa denganNya".

Itulah yang kita perlu ajarkan pada anak-anak kita, pada remaja-remaja kita, pada orang tua-tua kita, pada orang kristian negara kita, dan pada semua orang di Malaysia. Lebih baik kita mula gerakkan usaha menyampaikan pemahaman apa sebenarnya yang dikatan Tuhan atau Allah itu daripada kita melalak-melolong berdemontrasi melarang orang lain sebut perkataan ALLAH.

Jika orang Hindu tunjuk patung banyak tangan kemudian dia kata itu Tuhan, kita kata itu bukan Tuhan, itu tokong berhala.

Jika orang budhha tunjuk patung sedang tidur lalu berkata itu Tuhan, kita kata itu bukan Tuhan itu berhala, patung tak bernyawa.

Jika orang Kristian kata Jesus itu Tuhan, kita kata itu bukan Tuhan, itu Rasul, manusia seperti kita. Sekarang orang Kristian cuma tukar istilah Tuhan itu kepada Allah, sama juga jawapannya, jika mereka kata Allah itu 3 dalam satu, satu dalam 3, ada anak, dan lain-lain, kita baca surah Al-Ikhlas.

Adakah susah sangat untuk anak-anak kita memahami surah Al-Ikhlas sehingga kita khuatir mereka terpengaruh dengan agenda Kristian memakai perkataan Allah.

Ramai anak-anak muda kita masuk Kristian bukan kerana faham dengan konsep ketuhanan mereka, tetapi kerana, harta, kesenangan, kerana mengikut nafsu cinta, kerana layanan akhlak orang Kristian yang lemah lembut, kerana orang kristian lebih prihatin, lebih buat apa yang mereka cakap bukan kerana siapa yang mereka namakan Tuhan. Itu semua yang lebih utama yang perlu kita perbaiki.
logoblog

Terima Kasih kerana membaca, Allah

Previous
« Prev Post

No comments:

Post a Comment

Segala komen pembaca amat dihargai, tapi mohon komen dengan berhemah ya ! Terima Kasih !