Jas-du-it

Jasduit - Just do it !

Thursday, December 7, 2023

Semalam bagi orang tua adalah sejarah bagi anak muda - Propaganda Media & Hiburan

Semalam bagi orang tua adalah sejarah bagi anak muda - Propaganda Media & Hiburan

Semalam saya tonton filem mengisahkan seorang ayah yang tinggal seorang diri di perkampungan setelah kematian isterinya.  Anak-anaknya semua...

Tuesday, December 5, 2023

6 punca utama masalah kewangan dalam perniagaan yang sering berlaku kepada usahawan

6 punca utama masalah kewangan dalam perniagaan yang sering berlaku kepada usahawan

Saya nak kongsikan berkenaan masalah kewangan dalam perniagaan. Ini memang masalah yang paling kerap diadukan kepada saya oleh kawan-kawan y...

Thursday, November 30, 2023

Kord gitar dan lirik lagu 'Masih Single' yang di Melayukan dari lagu asal 'Falling Behind nyanyian Laufey'

Kord gitar dan lirik lagu 'Masih Single' yang di Melayukan dari lagu asal 'Falling Behind nyanyian Laufey'

Masih Single - Lagu asal dari Laufey [Intro] Am7 D9   Gmaj7 Am7 D9   Gmaj7   [Verse 1] Am7            D9 Dalam kesepian malam Gmaj7 Mata mas...

Monday, November 27, 2023

Berubah jadi lebih muda setelah kena penyakit darah tinggi dan kencing manis

Berubah jadi lebih muda setelah kena penyakit darah tinggi dan kencing manis

Baru ini jumpa seorang kawan di Perak. Dah lama tak jumpa dan dia kelihatan berubah dari segi keadaan fizikal walaupun umur makin meningkat....

Thursday, November 23, 2023

Kord guitar dan lirik lagu Anakku nyanyian Is Pusakata

Kord guitar dan lirik lagu Anakku nyanyian Is Pusakata

Lagu ni saya dapat tahu hanya dicipta secara spontan dalam satu perbualan spontan. Bila dengar, sekali menarik la pulak. Maka saya kumpulkan...

Monday, November 20, 2023

Siapa yang dapat faedah hasil dari konflik dan peperangan antara Palestin dan Israel

Siapa yang dapat faedah hasil dari konflik dan peperangan antara Palestin dan Israel

Siapa dapat manfaatnya? Soalan itu sangat membantu untuk difikirkan dalam apa saja langkah dan keputusan yang manusia ambil. Sebab ia mampu ...

Monday, November 6, 2023

Hujah KBAT - Takkan nak lawan bom nuklear Amerika kena buat bom nuklear sendiri kot?

Hujah KBAT - Takkan nak lawan bom nuklear Amerika kena buat bom nuklear sendiri kot?

Dalam grup wasap mana-mana pun akan ada seorang dua yang kerjanya suka bakar hati orang lain. Dalam bahasa lembutnya, dipanggil mengusik. Ka...

Thursday, November 2, 2023

Petua untuk anak muda yang mahu berkahwin tetapi masih tak kahwin-kahwin lagi

Petua untuk anak muda yang mahu berkahwin tetapi masih tak kahwin-kahwin lagi

Sedikit perkongsian tentang berfikiran positif. Kisah ini adalah pengalaman dalam bab nak kahwin yang telah saya lalui. Bagi yang belum berk...

Wednesday, November 1, 2023

Buang Ego! Selagi anda tak mahu jadi anak murid, tak ada guru yang akan muncul

Buang Ego! Selagi anda tak mahu jadi anak murid, tak ada guru yang akan muncul

“Bila anak murid bersedia, cikgu pun muncul” Pernah dengar ayat macam tu? Kalau pertama saya dengar ayat tu dalam Bahasa Inggeris berbunyi b...

Sunday, October 29, 2023

Kenapa orang yang hidup sihat dan cergas tapi mati mengejut adalah satu anugerah terbaik

Kenapa orang yang hidup sihat dan cergas tapi mati mengejut adalah satu anugerah terbaik

Setiap pagi saya pusing taman permainan tak jauh dari rumah. Dah berpuluh tahun sejak hari pertama saya tinggal di taman tersebut. Setelah b...

Saturday, October 28, 2023

Sangat tak selesa kena kayap - Anda yang pernah kena Chickenpox sila ambil perhatian !

Sangat tak selesa kena kayap - Anda yang pernah kena Chickenpox sila ambil perhatian !

Saya pernah dengar tentang Penyakit 'Kayap' ni sejak zaman kanak-kanak dulu lagi. Masih ada gambaran dalam kepala bagaimana rupa pen...

Thursday, October 26, 2023

Pengalaman pakai Toyota Hilux Double Cab 2.5G AT dari tahun 2014 sampai sekarang 2023

Pengalaman pakai Toyota Hilux Double Cab 2.5G AT dari tahun 2014 sampai sekarang 2023

Artikel pertama saya tulis pasal Toyota Hilux ni adalah pada tahun 2014. Masa tu baru beli dan pakai Toyota Hilux Double Cab 2.5G AT. Boleh ...