Jas-du-it

Jasduit - Just do it !

Monday, January 30, 2023

Cerita tentang perkhidmatan kawalan serangga dan makhluk perosak - Kerja yang tak glamour

Cerita tentang perkhidmatan kawalan serangga dan makhluk perosak - Kerja yang tak glamour

Pest Control dalam Bahasa Inggeris diterjemahkan ke Bahasa Malaysia sebagai kawalan serangga. Perkataan Control tu memang bermaksud kawalan....

Friday, January 27, 2023

Kenapa anda perlu bakar perabut Ikea untuk berhenti beli perabut Ikea - Idea boikot mengarut

Kenapa anda perlu bakar perabut Ikea untuk berhenti beli perabut Ikea - Idea boikot mengarut

Artikel untuk bakar Volvo, bakar perabut Ikea dan bakar pakaian H&M, serta apa saja barang berjenama dari negara Sweden saya tulis semal...

Thursday, January 26, 2023

Jom bakar kereta Volvo, jom bakar perabut IKEA , jom bakar pakaian H&M

Jom bakar kereta Volvo, jom bakar perabut IKEA , jom bakar pakaian H&M

Boikot datang lagi. Kali ini sasaran adalah kepada semua produk dari Sweden yang ada di Malaysia. (sumber photo di atas dari sini ) Semuanya...

Wednesday, January 25, 2023

Pengembaraan Muhammad Asad, wartawan Yahudi, di Timur Tengah yang membawanya kepada Islam

Pengembaraan Muhammad Asad, wartawan Yahudi, di Timur Tengah yang membawanya kepada Islam

Jalan ke Mekah. Itu nama buku alih bahasa dari Inggeris ke Melayu yang mahu saya kongsikan di sini. Kali pertama saya mendengar tentang buku...

Friday, January 13, 2023

Pengalaman merasai penangan cikgu garang ketika zaman sekolah dahulu

Pengalaman merasai penangan cikgu garang ketika zaman sekolah dahulu

Tadi ada lalu pada akaun twitter saya komen seseorang tentang keputusan menarik balik kesemua status jurulatih seorang cikgu yang disiasat m...

Saturday, January 7, 2023

Kenapa saya tak mahu kahwin dua hanya disebabkan gagal dengan yang pertama

Kenapa saya tak mahu kahwin dua hanya disebabkan gagal dengan yang pertama

Dari gambaran usik mengusik sesama lelaki, samada di kedai kopi, dalam grup wasap atau di perbincangan kaki lima, nampak seperti kahwin dua,...

Saturday, December 31, 2022

Perkara penting anda perlu lihat dalam memilih pasangan untuk berkahwin khas buat anak muda

Perkara penting anda perlu lihat dalam memilih pasangan untuk berkahwin khas buat anak muda

Saya dah kahwin dan dah ada anak. Dah berpuluh tahun ada pengalaman melayari dunia perkahwinan.  Apa yang saya kongsikan di sini adalah berd...

Wednesday, December 28, 2022

Aktiviti pencarian sampai jumpa analisis manusia terperangkap dengan teknologi dalam tulisan Jacques Ellul

Aktiviti pencarian sampai jumpa analisis manusia terperangkap dengan teknologi dalam tulisan Jacques Ellul

Sejak masuk ke fasa akhir hidup ni, lebih cenderung untuk mencari dan cuba memahami kehidupan dengan lebih mendalam. Nak cuba faham sendiri ...

Sunday, December 25, 2022

5 tips yang anda perlu amalkan untuk pembelian secara online yang selamat

5 tips yang anda perlu amalkan untuk pembelian secara online yang selamat

Bagi orang muda, amalan membeli secara online sudah menjadi satu kebiasaan. Mereka dilahirkan dalam keadaan semua kemudahan internet ada di ...

Saturday, December 24, 2022

Orang lebih suka pada hiburan. Tak ramai sanggup luang masa beri tumpuan untuk belajar

Orang lebih suka pada hiburan. Tak ramai sanggup luang masa beri tumpuan untuk belajar

Satu hakikat yang saya belajar dari aktiviti menulis di blog sejak lebih 14 tahun lalu adalah, orang lebih suka pada maklumat berupa hiburan...

Saturday, December 10, 2022

Membesar di kampung tanpa internet jauh lebih menyeronokkan

Membesar di kampung tanpa internet jauh lebih menyeronokkan

Bagi anda yang lahir dalam satu zaman dengan saya, iaitu di era lewat 60-an, membesar pula di kampung, tentu perasan beza cuaca sekarang den...

Thursday, December 8, 2022

Golongan LGBT nak Malaysia terima mereka supaya bebas menyumbang untuk negara

Golongan LGBT nak Malaysia terima mereka supaya bebas menyumbang untuk negara

Rasanya anda tentu dah tengok video dari tiktok, luahan seorang insan dari golongan LGBT. Mereka rasa di kasari, tidak di terima sedangkan m...